Dünya serbest dalış rekortmeni Şahika Ercümen, 2023 yılında hedeflerine ulaştığını, 2024’te ise Dünya Şampiyonası’nda madalya kazanıp, rekorlarını geliştirmek istediğini belirtti

Cumhuriyet’in 100. yılına ithafen 17 Ekim’de “Paletsiz değişken ağırlık” kategorisinde Hatay’da 106 metreye dalarak dünya rekoru kıran Şahika Ercümen, 2023 yılını değerlendirirken, 2024’ten beklentilerini de aktardı.

Atatürk Kültür Merkezi’nde soruları yanıtlayan Ercümen, 2023 yılını “Müthiş bir sezondu.” cümlesiyle özetledi.

“Benim hedefim Cumhuriyet’in 100. yılında 100 metreden derine dalabilmek ve ülkemize madalya kazandırmaktı.” diyerek hedefini gerçekleştirdiğinin altını çizen Ercümen, “2023 boyunca tüm sportif başarıları ülkemiz adına edinebilmeyi hedefledim. Bütün katıldığım yarışmalardan ya rekor ya madalyayla döndüm. Dolayısıyla çok başarılı bir sezondu. Bunun için 2 senedir büyük bir adanmışlıkla antrenman yapıyordum. Bunun da ötesinde önceki 23 sene bunun için çalışıyorduk. 100. yılda çalışmalarımızın karşılığını aldığımız için de çok mutluyum.” ifadelerini kullandı.

– “Rüyanızda bile dalışı düşünüyorsunuz”???

Hatay’da kırdığı rekor için çok çalıştıklarını yineleyen Şahika Ercümen, şöyle devam etti:

“Duygular tarifsiz. Çünkü geceniz, gündüzünüz bunu düşünerek geçiyor. Rüyanızda bile dalışınızı düşünüyorsunuz. Böyle geçen 2 seneden bahsediyorum. Üzerimdeki sorumluluğu sonuna kadar yerine getirebilmenin ve ülkemiz adına böyle güzel bir başarı elde edebilmenin gururu tarifsiz.”

Sosyal sorumluluk projelerine verdiği katkıyla da bilinen rekortmen sporcu, bu anlamda çalışmaların devam edeceğini belirterek, şunları söyledi:

“Deniz benim evim ve suyun altında pek çok kötü giden şey var. Ben her gün bunlara şahit oluyorum. Plastik atıklar dünya için büyük bir sorun. Bunlarla ilgili her dünya rekoru denemesini ya da kazandığım başarıları bir sosyal sorumluluk projesine atfediyorum. Bununla ilgili neyi değiştirebileceğimizi düşünüyoruz. Suyun altından atık topluyoruz, sıfır atık projesine dikkat çekiyoruz, Birleşmiş Milletler ile projeler yapıyoruz. Suyun altında, buz dağının altında kalan yer gibi denizel atık var aslında. Çektiğimiz videolarla, fotoğraflarla ve yaptığımız sosyal sorumluluk projeleriyle bunu biraz suyun üzerine çıkarmak istiyoruz.”

Türkiye ve dünyada atık konusunda büyük bir dönüşüm yaşandığına da dikkati çeken Şahika Ercümen, “Ülkemiz çok büyük atılımlar içinde. ‘Sıfır atık’ çok önemli bir proje. Pek çok özel uygulama geldi. Depozito sistemine geçilmesi, plastik poşetlerin değişimi gibi uygulamalar olacak. Bunlar ne kadar caydırıcı olsa da aslında bir noktadan sonra biraz daha sert yaptırımlarla gidişatı değiştirmek lazım. Şimdiye kadar güzel giden projeler var ama çok hızlı kirletiyoruz. Bunun önüne geçebilmek için daha sert yaptırımlar gerekiyor.” diye konuştu.