Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Akın, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin yıldönümünde CHP İl Başkanlığı’nın gerçekleştirdiği anma törenine katıldı. Saat 04.17’de saygı duruşuyla başlayan törende Atatürk Anıtı’na kırmızı karanfiller bırakılarak, depremde kaybedilen canlar için saygı duruşunda bulunuldu. Ahmet Akın, depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlara Allah’tan rahmet diledi. Dirençli Balıkesir ve şehirde uygulanacak olan yaşanabilir kentsel dönüşüm programına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Akın, tüm doğal afetlere özellikle de depreme karşı önceden tedbir alınmaması durumunda ortaya çıkan neticelerin çok acı olduğuna dikkat çekti. “6 Şubat 2023 sabahı, 11 ili yerle bir eden depremde hayatını kaybeden on binlerce insanımızı rahmetle anıyorum” diyen Ahmet Akın, “Acıları hala yüreğimizde. Milletçe çok zor bir dönemden geçtik. Sorumluluğu depremin üzerine yıkmak işin en kolayı. Deprem felaketinin acı sonuçlarıyla yüz yüze kalmamak için bilim insanlarının uyarılarını, sözlerini dikkate alıp kentleri bu gerçekliğe hazır hale getirmek gerekiyor” diye konuştu. 6 Şubat depremi sonrası, partisi tarafından kurulan Afet Koordinasyon Merkezi’ne başkanlık yaptığını hatırlatan CHP’li Ahmet Akın, “Depremin hemen ardından kurduğumuz merkezde yetkili birimlere ulaşamayan afetzede vatandaşlarımızla devletin afetten sorumluları arasında köprü olduk. Elini taşın altına koymak isteyen yardımsever vatandaşlarımıza da yol gösterdik. Hayatlara dokunduk. Görevimizi afet bölgesinde de yerine getirdik” ifadelerini kullandı.
‘VATANDAŞIMIZLA EL ELE UYGULAYACAĞIZ’
Balıkesir’deki aktif fay hatlarına dikkat çeken Ahmet Akın,”Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Balıkesir’in kuzeyinde Kuzey Anadolu Fayı (KAF), orta kesiminde Edremit Körfezi’nden başlayan Havran Balıkesir’den Kepsut’a kadar devam eden fay sistemi, güney kesiminde ise Gelembe ve Simav fayı olarak tanımlanan Ege Bölgesi graben sistemine bağlı fay sistemi bulunuyor. Bütün bunlara bağlı olarak Balıkesir il sınırları içerisinde karada 20 aktif fayın yakın zamanlarda deprem üretebileceği bilim insanlarınca öngörülüyor” dedi. Balıkesir’in deprem yönünden riskli bir bölge olduğunu artık herkesin bildiğini kaydeden Akın, “Kabul etmememiz gereken bir şey var. Biz deprem bölgesinde yaşıyoruz ve deprem kendi gerçekliğini bize sık sık hatırlatıyor. Fakat depreme karşı çaresiz değiliz. Depremin Balıkesir’e vereceği olası zararı önlemek için ciddi bir yol haritası hazırladık, bunu vatandaşımızla el ele uygulama noktasında da kararlıyız” dedi.
‘KİMSE YERİNDEN EDİLMEYECEK’
Ahmet Akın, afetlere dirençli Balıkesir’i kurmak için uzman isimlerle çalıştıklarına dikkat çekerek, “Bugüne kadar hep ‘kentsel dönüşüm’ olarak ifade edilen süreçlerde halk mağdur edildi, vatandaşla müteahhit karşı karşıya getirildi. Biz Balıkesir’de ‘Yaşanabilir Kentsel Dönüşüm’ modelini uygulayacağız. Kimseyi yerinden etmeyeceğiz. Hiçbir Balıkesirli hemşerim müteahhitle karşı karşıya gelmeyecek. Deprem gerçeğine karşı Balıkesir’de ne yapacağımız konusunda bize yol gösteren bölge bölge analizlerimiz var” diye konuştu.
‘ADIM ADIM AFETLERE DİRENÇLİ BALIKESİR’E’
Afetlere dirençli Balıkesir’i oluştururken, vatandaşın can güvenliğini her şeyin üzerinde tutacaklarını kaydeden Ahmet Akın şunları söyledi:
“Balıkesirmiz’i afetlere dirençli hale getirmek için yapacağımız çalışmaların 6 bileşeni olacak. Bunlardan ilki yönetim sistemi, ikincisi halkımız, üçüncü altyapı, dördüncü yapı stoğu, beşinci ekosistem yani çevre, altıncısı ise ekonomi. Yaşanabilir kentsel dönüşümle, kuracağımız afetlere dirençli Balıkesir’e giden yolda bu altı bileşen yer alacak. Bugüne kadar yönetenler, Balıkesir’de deprem gerçeğine karşı atılması gereken somut adımları atmamışlar. Yapabilecekleri halde yapmamışlar. Bize kısmet olacak. 1 Nisan’dan sonra afetlere dirençli Balıkesir’i adım adım kuracağız. Dönüşüm sürecinde Balıkesirli hemşerilerimin huzur ve mutluluğunun teminatı da ben olacağım.”