Balıkesir’deki eğitim öğretim hizmetlerinin sürdürülmesinde karşılaşılan sorunlar hakkında, millî eğitimin genel amaç ve temel ilkeleri doğrultusunda çözüm önerileri hazırlamak ve eğitim öğretim hizmetlerinin toplumsal ihtiyaçlara göre geliştirilmesine esas olacak ilke ve yöntem önerilerinde bulunmak amacıyla gerçekleştirilen toplantıda; Balıkesir eğitim ailesi bir araya geldi. Toplantının başında İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Cengiz, Balıkesir’deki 2024-2025 eğitim öğretim yılına dair istatistiki bilgilerin aktarıldığı bir sunum gerçekleştirdi.
Balıkesir’de bütün kademelerdeki okullaşma oranından bahseden İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Cengiz, kurum türlerine göre okullaşma oranlarını aktardı. Balıkesir’de ikili eğitim yapan okul sayıları, resmi/özel ilkokul ve ortaokul öğrenci sayıları, taşımalı öğrenci bilgileri, açık öğretim öğrenci sayıları, pansiyonlar, destekleme ve yetiştirme kursları, halk eğitim merkezlerinin kursiyer sayıları, rehberlik araştırma merkezleri, tam zamanlı kaynaştırma, özel eğitim sınıfı, destek eğitim odası ve öğrenci sayıları ile eğitim yatırımları hakkında bilgi veren Müdür Yardımcısı Ahmet Cengiz; Türkiye’nin ekonomik kalkınması ve gençlerin istihdamının sağlanmasında, mesleki ve teknik eğitime atfedilen değerin önemine değinerek mesleki ve teknik eğitim veren liselerde başarılı çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.
YILDIRIM: “MESLEKİ EĞİTİMDE KALİTEYİ VE ERİŞİLEBİLİRLİĞİ ARTIRMAK İÇİN ÇALIŞMALIYIZ”
Balıkesir’de yapılan çalışma ve planlamalar üzerinde durulan toplantının açılış konuşması, Vali Yardımcısı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım tarafından yapıldı. Mesleki eğitiminin önemini vurguladığı açılış konuşmalarını gerçekleştiren Vali Yardımcısı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım şunları kaydetti: “Ülkemizin geleceği için büyük önem taşıyan mesleki eğitimin rolü gençlerimiz için kritik bir önem taşıyor. Mesleki eğitim, yalnızca gençlerimizin kariyer yollarını şekillendirmekle kalmaz, aynı zamanda toplumsal kalkınma ve ekonomik büyümenin de temel taşlarından biridir. Ülkemizin genç nüfusunu, iş gücü piyasasının ihtiyaçlarına uygun şekilde donatarak, onları geleceğe hazırlamak hepimizin en büyük sorumluluğudur. Mesleki eğitimin önemi, sadece bireysel kariyer gelişimi açısından değil, aynı zamanda ülkemizin uluslararası rekabet gücünü artırmak açısından da kritik bir rol oynamaktadır. Her bir gencin kendi potansiyelini gerçekleştirebilmesi adına, mesleki eğitimde kaliteyi ve erişilebilirliği artırmak için çalışmalıyız.” ifadelerini kullandı.
GELECEĞİN NİTELİKLİ İŞ GÜCÜNÜ YETİŞTİRECEK
İl Millî Eğitim Müdürü Murat Demir, meslek liselerinin geleceği için önemli açıklamalarda bulunarak şu ifadeleri kullandı: “Gençlerimiz tarafından seçilen meslekler, bireylerin hem ilgi alanlarına hem de piyasanın ihtiyaçlarına uygun olmalıdır. Kaynakçılık ve yenilenebilir enerji gibi ihtiyaca yönelik alanlar için gençlerimize daha fazla yönlendirme yapmamız gerekiyor. Meslek liselerimizde güncelliğini yitiren bölümleri kapatıp, pratik ve uygulama odaklı yeni bölümler açmalıyız. Eğitimde yenilik ve uyum, başarıya giden yolda rehberimizdir anlayışıyla çocuklarımızın uzun süreli çalışması ve öğrenmesi için okullarımızla iş birliği içerisinde çalışmalıyız. Meslek liselerindeki eğitimin güncellenmesi, gençlerin iş hayatına daha donanımlı bir şekilde atılmalarını sağlayacaktır. Bu nedenle, eğitim müfredatını teknoloji ve inovasyonla zenginleştirmek, öğrencilerin gelecekteki iş fırsatlarına daha kolay erişmelerine yardımcı olacaktır. Ayrıca, sanayi ve eğitim kurumları arasındaki iş birliğini artırarak, öğrencilerin gerçek iş ortamlarında deneyim kazanmalarını sağlamak da büyük önem taşımaktadır. Böylece, meslek liseleri yalnızca birer eğitim kurumu olmaktan çıkıp, aynı zamanda geleceğin nitelikli iş gücünü yetiştiren merkezler haline gelecektir.”
2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı “İl Millî Eğitim Danışma Komisyonu Sene Başı Toplantısı”na Vali Yardımcısı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım, İl Millî Eğitim Müdürü Murat Demir, Eğitim Müfettişleri Başkanı Seyfettin Cevval, Necatibey Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Çopur, Sanayi Odası Başkanı Nazmi Yarış, Ticaret Odası Genel Sekreteri Serkan Acar, Spor Hizmetleri Müdürü Bilal Gölen, YİKOB İdari ve Mali İşler Şube Müdürü Emre Bulut, STK’ler, okul yöneticileri, öğretmen, öğrenci ve veliler katıldı.
ÖNERİLERİ DİNLEDİLER
Balıkesir’de eğitime dokunan her kesimden katılımcının olduğu toplantıda; komisyon üyeleri gündem maddeleri ile ilgili görüşlerini paylaştı. Üyeler arasında yer alan okul/kurum yöneticileri, öğretmen, öğrenci ve velilere de söz veren Vali Yardımcısı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım; Balıkesir’deki eğitim öğretim faaliyetleri hakkında öneri ve talepleri dinledi. İlde var olan eğitim kalitesini yükseltmek için eğitimin tüm paydaşlarının iş birliği içinde hareket etmesinin önemine değindi.