Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

“BALIKESİR’İN DEPREM MASTER PLANINI YAPMALIYIZ”

Türkiye’nin yaşadığı en büyük doğal afetlerden biri olan 17 Ağustos Marmara Depremi’nin üzerinden 25 yıl geçti. Akademik odalar ve ilgili meslek kuruluşlar, Marmara Depremi ve 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen deprem felaketlerine atıfta bulunarak yapılması gerekenleri sıraladı. Balıkesir’de deprem konusunda çalışmalar gerçekleştiren akademik odalardan biri olan Mimarlar Odası Şube Başkanı Betül Dikici, Balıkesir’in acilen bir deprem master planı oluşturması gerektiğini belirtti. SEMBOL Medya’ya konuşan Dikici, deprem konusunda merkezi idare, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte çalışması gerektiğine dikkat çekti

Türkiye’nin yaşadığı en büyük

Birinci dereceden deprem bölgesinde yer alan Balıkesir’de son dönemlerde depremle ilgili yapılan hazırlıklar üzerine Mimarlar Odası Şube Başkanı Betül Dikici’yle konuştuk. Bir yıl önce yaşadığımız artçı depremler ve yerel seçim sürecinde başkan adaylarının deprem hazırlık kapsamında verdiği vaatler ışığında Dikici’yle Balıkesir’in durumunu ele aldık. Balıkesir’de acil bir şekilde deprem master planının oluşturulması gerektiğini ifade eden Balıkesir Mimarlar Odası Şube Başkanı Betül Dikici, bu konuda merkezi idarenin, yerel yönetimlerin ve akademik odaların oluşturduğu sivil toplum kuruluşlarının birlikte çalışması gerektiğini kaydetti. Riskli yapı envanterinin oluşturulması ve imara açılacak yerlerin bilim ve teknik ışığında belirlenmesinin önemine dikkat çeken Dikici, “Depremle ilgili atılacak adımlarda yerel ve merkezi hükümet ayrımı yapamayız. Zaten ayrıştırdığımız için bu konuda bilimin ışığında bir çalışma yapılamıyor. Ayrıştırma olmamalı. Birlikte çözüm bulunmalı.”

DEPREM MASTER PLANI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA BAŞLADI AMA ARKASI GELMEDİ!

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen büyük depremden bir ay önce Balıkesir’de deprem master planı yapılması için çalışma başlatıldığını hatırlatan Balıkesir Mimarlar Odası Şube Başkanı Betül Dikici, “Balıkesir’in yapı durumuyla ilgili Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Valilik, dönemin belediye yönetimi bir çalışma başlattı. 6 Şubat depremi öncesinde 2022 tarihinde Aralık meclisinde deprem master programı hazırlanmak üzere akademik odalarla, TMMOB’la, ilgili derneklere iş birliği yapması için belediyeye yetki verilmişti. Ondan bir ay sonra 6 Şubat depremi oldu. Bu çalışma daha da ileriye gitti. Daha hızlı refleks alındı. Biz ilgili odalar; jeoloji, inşaat, jeofizik mühendisleri olarak bizler belediyelerden toplantı talep ettik. Bir toplantı gerçekleşti ve deprem master planı üzerine çalışmalara başladığı belirtildi. Üzerinden bir buçuk yıl geçti sonrasında toplantı yapılmadı. Belediye kendince çalışma yaptığını açıkladı. Ancak bu çalışmanın akademik odalarla birlikte yapılması gerekiyor. Bu dönemde yerel yönetimle merkezi yönetim farklı siyasi partilerden. Depremin yereli merkezi olmaz. Merkezi idareyle yerel yönetim bir arada mücadele etmeli. Depreme önlem alınması gerekiyor afete hazırlık değil. Esas amaç depreme hazır olmayız. Yapı stokumuz riskli. Yerel yönetimler bir envanter çıkarmak zorunda.  Deprem master planı hala hazırlanmadı. Bundan sonraki önümüzdeki günlerde TMMOB olarak bir toplantı talebimiz olacak. Merkezi hükümet ve yerel yönetimlerle dirençli şehirler, sağlıklı ve nitelik yapılaşma için görüşmeler gerçekleştireceğiz. Bilim ve tekniğin gösterdiği doğrultuda bir araya gelinmeli. 6 şube bir de Balıkesir Mimarlar Odası olarak 16 Ağustos’ta İstanbul Kadıköy’de Sempozyum düzenlendik Türkiye’de Deprem Gerçeği başlığıyla. Ülkenin deprem master planı olmalı sadece Balıkesir’le sınırlı kalmamalı. Deprem master planı içerisinde yapı stokunun tespiti. Nerelerin yapılaşmaya açılması gerektiği nerelerin yapılaşmaya kapanması gerektiği, Fay hatlarının planların üzerine işlenmesi”

YANLIŞ YAPILAŞMA RİSK OLUŞTURUYOR

İmar ve yapılaşma konusunda siyasi kurumların akademik odaların ortaya koyduğu bilimsel verileri dikkate almadığını ifade eden Dikici, “Tarım alanları, zeytinlik alanlar, kıyı alanları imara açılıyor. Yüzyıllardır bu bölgelerde tarım yapılıyor. Kıyı alanları halka açık olması gerekirken rezidanslar yapılıyor. Bunlar hep riskli yapılar. Bizim inşaat sistemimiz betonarme yapılar, çelik yapılar maliyet açısından yüksek geldiği için yapılamıyor. Yer seçimleri doğru değil bu yapıların. Tarım alanları sıvılaşma riskli yerler. Sağlıklı ve nitelikli yapılaşmaları için yer seçimleri bilim ve tekniğe uygun yerler olmalı. Deprem master planı büyük ölçekli yapılardır” dedi.

“PLANLAR PARSAL PARSEL DEĞİŞİKLİĞE UĞRUYOR”

Bilim insanlarının aldığı kararları siyasilerin bozduğunu belirten Balıkesir Mimarlar Odası Şube Başkanı Betül Dikici, “Balıkesir’in Çanakkale’yle birlikte 1/100 binlik çevre planı var. Burada her şey belirlenmiş bilim ve tekniğe uygun olarak. Ne yazık ki bu çevre düzeni de parsel parsel değişikliğe uğruyor. İşin doğrusunu yapmaya çalışıyor bilim insanları ama bunu siyasiler bozuyor. Belediye meclislerinde parsel parsel imar değişikliği yapılıyor. Buna anlam vermek zor. Bir planlama yapılmış biz onu delik değişik ediyoruz. Bir önceki dönem delik deşik yaptı bu dönem de farklı olacağını sanmıyor. Mevcut planlardaki sıkıntılar, itiraz edilmiş konular var. Yeni bir yerel yönetim geldiyse bence planların revize edilmesi gerekiyor. Bunu da ilgili odalarla, plancılarla, mimarlarla, inşaat mühendisleriyle birlikte yapılmalı. Siyasiler bu işi doğru yapamıyor açıkçası. Doğru yapılmış olsa ne 17 Ağustos yaşanırdı ne 6 Şubat depremi” dedi.