BASİAD Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği 27 Kasım 2023 Akşamı yürürlüğe girmesinin 20. Yılı dolayısı ile 4857 Sayılı İş Kanununu ele alarak konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği; 10.06.2003 tarihinde resmi gazete yayınlanarak yürürlüğe giren ve çalışma hayatını düzenleyen en önemli mevzuat olan 4857 Sayılı İş Kanunu’nun yürürlüğe girişinin 20. yılında ele aldı

 

Toplantıda 4857 Sayılı İş Kanunu ile ilgili konuşan BASİAD Başkanı Ümit Baysal “Çalışma hayatını düzenleyen yasaların güncel çalışma hayatı dinamikleri ile uyumu hayati önem taşımaktadır.

Geleceğin işlerine yönelik çalışma hayatı düzenlemelerinin bugünden yapılması BASİAD olarak önceliğimizdir. 

Önümüzdeki çalışma döneminde çalıma hayatının ne gibi düzenlemelere ihtiyacı olabileceğini ortaya koymaya çalışıyoruz. İş hukuku taraflar arasındaki menfaat çatışmasının en keskin olduğu uzlaşmanın ancak zorunlu olduğu süreçlerle sağlanabildiği hukuk dallarından birisidir.   20 yıl önce yürürlüğe giren 4857 Sayılı İş Kanununda çalışma hayatındaki en önemli önceliklerden biri iş güvencesi hükümleri olmuştur.

Bunun yanında Kanunda iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin düzenlemelere detaylı olarak yer verildi. 30’un üzerinde madde de çalışma hayatında esneklik kazandırabilecek uygulamaların düzenlendi. Çalışma süreleri, denkleştirme süresi, telafi çalışması, belli süreli iş sözleşmesi, kısmi süreli çalışma, çağrı üzerine çalışma, geçici iş ilişkisi, uzaktan çalışma gibi gerçekten yenilikçi çalışma modelleri çalışma hayatımıza bu yasa ile girmişti.  

İşsizlik sigortası kanunu kapsamına alınan özellikle ekonomik kriz ve pandemi döneminde çok ciddi fayda sağladığımız kısa çalışma ve kısa çalışma ödeneği hükümleri esneklik ve istihdamın korunması bakımından çalışma hayatına büyük katkı sağlamıştır. İçinde bulunduğumuz değişim döneminin katalizörü bilimsel ve teknolojik gelişmeler olmaktadır. Çalışma hayatının bu gelişmelere adaptasyonunda özellikle Covid19 Pandemisi ile birlikte çok hızlı bir değişim ve dönüşüm yaşadık. İşsizliğin arttığı ve artma riskinin hala devam ettiği bu dönemde dijital dönüşüm ve işlerin geleceğine uyum yanında platform çalışmaları, emek mobilitesinin artması, sınırların kalkarak lokasyon bağımsız çalışma modeli gibi gündem maddelerimize yapay zekanın etkileri de dahil olmuştur. Bu bağlamda mevcut kanunun baştan yeniden ele alınması ve ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda yenilenme ihtiyacı ortaya çıkmıştır” dedi.