BAÜN Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Rahim Aydın, doktora öğrencisi Ezgi Tegün ve yüksek lisans öğrencisi Erdem Tüzel tarafından ortaya koyulan“Effects of sodium benzoate on the quality and aerobic stability of corn silage contaminated with Listeria monocytogenes” başlıklı çalışma, uluslararası dergi sıralamalarında en üst dilim olan Q1 ölçeğindeki “Animal Feed Science and Technology” dergisinde yayımlandı.
Çalışmada; özellikle hayvanlarda ciddi sağlık problemlerine yol açan Listeria monocytogenes ile kontamine olmuş mısır silajında sodyum benzoat uygulamasının sayesinde silajlarda Listeria monocytogenes kolonilerinin gelişimi tamamen engellenerek mikrobiyal güvenliğin en üst düzeyde sağlandığı vurgulandı. Böylece silaj fermantasyonu iyileştirilerek hayvan besleme açısından yüksek besinsel değer sağlandığı kanıtlandı.
BAÜN Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi elde edilen sonuçların silaj üretim teknikleri ve yem muhafaza yöntemlerinde yenilikçi uygulamaların geliştirilmesine önemli katkılar sağlayacağını belirterek, silaj kalitesinin sadece üretim aşamasında değil, açılıp tüketilme sürecinde de uzun süre korunmasının hayvan ve insan sağlığı açısından kritik olduğunun altını çizdi. Silajda gelişen küf ve patojen mikroorganizmaların, başta aflatoksin olmak üzere çeşitli zararlı maddeler üretme potansiyeline sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Rahim Aydın, bunun hem hayvan sağlığını tehdit ettiğini hem de tüketici güvenliği açısından önemli bir risk oluşturduğunu vurguladı. Prof. Dr. Rahim Aydın, ayrıca yürüttükleri çalışmanın, silaj içerisinde küflerin ve zoonoz bir bakteri olan Listeria’nın üremesini engelleyerek hem hayvan hem de insan sağlığına doğrudan katkı sağlayacağını ifade etti.