Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Bilimde Kritik Keşif!

Bilim insanları, bağışıklık sisteminin daha önce bilinmeyen bir parçasını keşfetti.

Bilim insanları, bağışıklık sisteminin daha önce bilinmeyen bir parçasını keşfetti.

Avrupa Araştırma Konseyi’nin desteklediği araştırmacılar, keşfedilen bu doğal antibakteriyel mekanizmaların enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde çığır açabileceğini ifade etti.

Araştırma, hücrelerde proteinleri parçalayan proteazom yapıları üzerine yoğunlaşıyor.

Bilim insanları, proteazomların aynı zamanda hücrelerdeki bakterileri tespit edebildiğini ve bu bakterilere karşı savunma mekanizmaları geliştirerek büyümelerini durdurabildiğini ortaya koydu.

Yeni tedavi yöntemleri için umut verici bir adım

Nature dergisinde yayımlanan çalışmada, “Bu bulgular, enfeksiyon hastalıklarıyla mücadelede daha önce tanımlanmamış tanı ve tedavi stratejilerine kapı aralıyor” ifadelerine yer verildi.
Araştırmayı yürüten bilim insanlarından Weizmann Bilim Enstitüsü’nden Prof. Yifat Merbl, BBC’ye yaptığı açıklamada keşfin “son derece heyecan verici” olduğunu belirterek, “Bağışıklık sisteminin bakteriyel enfeksiyonlara karşı yeni bir savunma mekanizmasını ortaya çıkardık. Bu mekanizma, vücudumuzun her hücresinde aktif olarak çalışıyor ve potansiyel olarak yeni bir doğal antibiyotik sınıfı oluşturabilir” dedi.

Antibiyotik direncine karşı yeni çözümler aranıyor

Imperial College London Yaşam Bilimleri Bölümü Başkanı Prof. Danile Davis ise keşfin “çok önemli” olduğunu ancak bu mekanizmanın yeni bir antibiyotik kaynağına dönüşmesi için daha fazla test yapılması gerektiğini vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, yeni antibiyotikler ve enfeksiyonlara karşı alternatif savunma mekanizmaları büyük bir ihtiyaç haline geldi. Çünkü zamanla ve yanlış kullanım nedeniyle birçok patojen, mevcut tedavilere karşı direnç geliştirdi.