CHP İl Başkanlığı, Anayasa Mahkemesi’nin tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararının uygulanmamasını basın açıklamasıyla protesto etti. Anayasal Mahkemesi’nin hükümet tarafından tartışılır ve itibarsız hale getirildiğini belirten İl Başkanı Erden Köybaşı, “”Anayasa’nın, Anayasa Mahkemesine verdiği yetki ve görevlerin yapılamaz hâle gelmesini sağlayan hukuk dışı fiili durumlar; bir hukuk devletinde asla kabul edilemez. Anayasamızın 153. Maddesinde açıkça belirtildiği üzere, Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanlığı, hükümetin yargı bağımsızlığı müdahalesi ettiğine ilişkin basın açıklaması düzenledi. AHP Meydanı’ndaki basın toplantısına CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, İl Başkanı Erden Köybaşı, Altıeylül İlçe Başkanı Sinan Ayhan, Karesi İlçe Başkanı Yücel Erişen ve partililer yoğun ilgi gösterdi.  Erden Köybaşı’nın yaptığı basın açıklamasının ardından CHP’liler yargıya yapılan darbeyi protesto etmek için beş dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi.  TİP Milletvekili Can Atalay’la ilgili Anayasa Mahkemesi’nin verdiği hak ihlali kararına uyulmayarak bağımsız yargıya müdahale edildiğini belirten CHP İl Başkanı Erden Köybaşı, “Anayasamızın    138. Maddesi “Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanî kanaatlerine göre hüküm verirler. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz” yazmaktadır. Ayrıca 1991 yılında kabul edilen Anayasa Mahkemesi Hakkında Kanuna göre, “Anayasa Mahkemesi yasama, yürütme ve yargı organlarından bağımsızdır; kararlarını verirken Anayasa ve hukuk dışında herhangi bir otorite tanımaz” denilmektedir. Bütün bunlara rağmen; geçtiğimiz günlerde yargı üzerinde yaratılan baskı ve kaosun sonucu Yargıtay 3. Ceza Dairesi, AYM’nin Gezi Parkı davasından tutuklanan ve 18 yıl hapis cezası alan Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Can Atalay ile ilgili “hak ihlali” kararına uyulmamasına hükmetmiş Aynı Daire, Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi için kararın bir örneğini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne göndermiş, ayrıca bu kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştur.  Hepimiz biliyoruz ki, bu karar açıkça “yargıya yapılan bir darbedir.”  Alınan bu “uymama” ve Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulması şeklindeki karar Anayasal düzeni değiştirme teşebbüsüdür.

 

“BİZLER ANAYASAL DEVLET İSTİYORUZ”

 

Anayasa Mahkemesi’nin tartışılır hale getirilerek itibarsızlaştırıldığını ifade eden CHP İl Başkanı Erden Köybaşı, “Ülkemizde yaşanan son gelişmeler, maalesef Anayasal Devlet kavramını hedef alan ciddi bir kriz tehlikesiyle karşı karşıya olduğumuzu göstermektedir. Bir söz vardır “et kokarsa tuzlarsınız, tuz kokarsa ne yapacaksınız ” Bu son yaşanan olay ile Ülkemizde maalesef tuz kokmuştur.

Ülkemizde mahkemelerde mağdur olduğunu düşünen Yurttaşlarımızın bireysel başvuru hakkını kullanacakları en üst yargı mercii olarak gördükleri anayasa mahkemesinde hak arama inanç ve güvenleri yok edilmiştir.  Anayasa mahkemesi tartışılır hale getirilerek itibarsızlaştırılmıştır.  “Anayasa’nın, Anayasa Mahkemesine verdiği yetki ve görevlerin yapılamaz hâle gelmesini sağlayan hukuk dışı fiili durumlar; bir hukuk devletinde asla kabul edilemez.  Anayasamızın 153. Maddesinde açıkça belirtildiği üzere,  Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar.  Bu kadar açık ve kesin bir hüküm karsısında fazla söze de gerek olmadığı açıktır. Zira Mahkeme kararlarına uyulmayan bir yerde hukuk devleti ilkesinden söz edilemez. Genel başkanımızın dediği gibi  “Anayasa Mahkemesi’nin yetkisi yok hükmünde görülmektedir, böyle yaparsanız, yarın birisi de Meclis’i yok sayar.  Anayasal düzeni bir maddede yok sayarsanız, bütün bir düzeni ortadan kaldırırsınız.” Anayasalar ve kuvvetler ayrılığı tek adamların yetkilerini sınırlandırırlar, ama ülkemizde, tek adam, yetkilerini sınırlayan herkesi her şeyi düşman ilan ediyor.  Cumhuriyet Halk Partisi Kuvvai milliye ruhuyla, ulusal kurtuluş mücadelesinin içinde kurulmuş partidir, Genlerinde direniş ve başkaldırı vardır. Yargıya yapılan bu darbe karşısında milletvekillerimiz meclis genel kurul salonunda dönüşümlü olarak 24 saat Adalet nöbeti tutuyorlar. Cumhuriyet Halk partililer olarak bizler “tek adamın bu milletin önüne çektiği zincirleri kıracağız, duvarları yıkacağız, yasakladığı sokakları özgürleştireceğiz”

Bizler anayasalı değil Anayasal devlet istiyoruz” dedi.