Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

KARPUZLAR TARLADA KALDI

Domates, biber derken şimdide karpuz üreticisi de maliyetlerini karşılayamamaktan dert yanıyor. Üreticilerin tarlada 2 liraya verdiği karpuz pazaryerinde 6-8 lira arasında satılıyor.

Domates, biber derken şimdide

Domates, biberden sonra karpuzda da yaşanan sıkıntının temelinde üretim planlamasının yapılmamasının yattığını belirten Ziraat Mühendisi İbrahim Akbıyık, “Balıkesir’de Ovaköy’de üretilen ve tarlada satışı 2 lira olan bir karpuz 10 kilometre uzaktaki şehir merkezine gelince fiyatı 3-4 kat artıyor. Bu da anlaşılabilir bir şey değil. Devletin bu düzensizliği, bu fahiş fiyat politikasını denetlemesi lazım.”

“Bu sene üreticiler maliyetlerini karşılayamadıkları için zor günler geçiriyor. İlk önce domates üreticisi maliyeti 3 lira olan domatesi salça fabrikalarının 2 liradan almasından dolayı eylem yaptılar. Tüm dikkatler buraya çevrilmişken bu kez biber üreticileri geçen yılki fiyatların yüzde 50 altında sattıkları için tarlaya işçi bile sokmadılar. Bir sene önceki girdi maliyetleri düşmediği halde domates ve biberin fiyatı geçen yılın çok altında yer aldı. Şimdide karpuz üreticisi ürünlerini tarlada 2 liraya veriyor. Bu da maliyetin çok altında bir rakam. Ancak pazaryerine gittiğinizde karpuzun kilosu 6-8 lira arasında satılıyor.  Balıkesir’de Ovaköy’de üretilen ve tarlada satışı 2 lira olan bir karpuz 10 kilometre uzaktaki şehir merkezine gelince fiyatı 3-4 kat artıyor. Bu da anlaşılabilir bir şey değil. Devletin bu düzensizliği, bu fahiş fiyat politikasını denetlemesi lazım. Bu durumda hem üretici hem de tüketici mağdur oluyor” dedi.

ÇÖZÜM PLANLI TARIMDA
Türkiye’nin uzun yıllardır planlı tarımı gündemde tutmasına karşın bu konuda sonuca gidilemediğini belirten İbrahim Akbıyık, “Bu sene şunu anladık ki Türkiye için planlı tarım elzem bir durumdur. Her sene hangi ürün para ediyorsa bir sonraki yıl o ürünün üretiminde artış yaşanıyor, deyim yerindeyse bir yıl önceki fiyatları üreticiler mumla arıyor. Biz bunu daha önce sarımsakta, soğanda, patateste yaşadık. Bu sene de plansız tarım uygulandığı için herkes domates, biber, karpuz ürünlerin ağırlık verdi. Piyasada arz fazlası olduğu için fiyatlarda düştü. Eğer bu bir planlama içerisinde olsaydı ne çiftçi zarar eder ne de tüketici arzın az olduğu yıllarda olduğu gibi pahalıya sebze yer. Bir an önce planlı tarıma geçilmeli. Bunun yanı sıra üretimden, tüketiciye kadar olan süreç iyi takip edilmeli. Aracıların üreticilerden çok kazandığı sistem doğru bir sistem değildir” dedi.