Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Kırmızı Etteki Geri Çekilme Tezgâhlara Yansımıyor

Karkas et fiyatında son dönemde yaşanan geri çekilme tezgâhlara yansımıyor.

Karkas et fiyatında son

Yılın ilk döneminde 400 liraları bulan karkas et, bir ara 300 liraya kadar çekilmesine karşın şu anda 330 liradan işlem görüyor. Karkas ette neredeyse yüzde 20’leri bulan fiyattaki düşüş tezgâhlara yansımıyor. Fiyatın geri çekilmemesini nedeninin vergilerin yükseltilmesine bağlayan Kasap Mustafa Karahan, “Karkas et düşüş olmasına rağmen bunun tezgâha yansımamasının nedeni vergilerin yükselmesidir. Vergiler yükselince bizlerde eti ucuzlatamadık. Bizlerde uygun fiyata vatandaşa et satmak istiyoruz ancak piyasanın durumu buna engel oluyor” dedi.

Kırmızı ette son dönemde karkas etin fiyatında yüzde 20’yi bulan geri çekilme yaşanmasına rağmen bu düşüş tezgâhlara yansımıyor. Kıymanın kilosu 550 lira, kuşbaşının 580 liradan satılırken, kuzunun kilosu da 700 lirayı buldu. Karkas etin kilosunda düşüş yaşanmasına rağmen bu geri çekilmenin tezgahlara yansımamasının nedenin vergilere bağlayan Kasap Mustafa Karahan, “Sene içerisinde bir dönem 400 lirayı bulan dana karkas fiyatı şu anda 330 lira. Ortada 70 liralık bir düşüş var ancak bu fiyatlara yansımadı. Kuşbaşı et bir ara 600 liradan satıyorduk, 20 liralık bir geri çekilmeyle kilosu 580 lira. Kıymanın kilosu 550, kuzu eti 700 liradan satıyoruz. Karkas ette düşüş olmasına rağmen bunun tezgâha yansımamasının nedeni vergilerin yükselmesidir. Vergiler yükselince bizlerde eti ucuzlatamadık. Bizlerde uygun fiyata vatandaşa et satmak istiyoruz ancak piyasanın durumu buna engel oluyor” dedi.

FİYAT ARTINCA TÜKETİM DE DÜŞÜYOR

Yılın ilk yarısındaki gibi ete hızlı zam gelmediğini ifade eden Karahan, “Yılın ilk döneminde kırmızı ete art arda zamlar geliyordu. Bir hafta içerisinde üst üste fiyat artışı yapmak durumunda kalıyorduk. Uzun bir süredir fiyatlar sabit durumda. Son aylarda bir kez fiyat arttırdık. O da yakın zamanda geri çekildi” dedi. Kırmızı etteki fiyat artışının tüketimi de olumsuz etkilediğini dile getiren Mustafa Karahan, “Her ne kadar üst üste fiyat artışı olmasa da tüketim düşük seviyede seyrediyor. Kırmızı et tüketimi son yıllarda genel anlamıyla azalmaya başladı. Hızlı fiyat artışlarıyla birlikte kiloyla et alan müşterilerimiz artık gramla et alır vaziyete geldi. Bir kasap olarak bende uygun fiyata satış yapıp vatandaşların istedikleri gibi et almasını isterim” dedi.