Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

RAMAZAN SONRASI BESLENMEYE DİKKAT!

Uzmanlar, beslenme alışkanlıklarının daha sağlıklı hale getirilmesi için Ramazan Bayramı’nın bir fırsat olduğunu ifade ediyor

Uzmanlar, beslenme alışkanlıklarının daha

Oruç süresince 2 öğüne bazen de 1 öğüne alışan metabolizma, Ramazan bayramında bozulabilir. Ramazan süresince yavaşlayan metabolizmanın bayramda alınacak kalorisi yüksek besin ve şekerlemelerle riske girebilir. Uzmanlar metabolizmanın uyumu için önemli uyarılarda bulunuyor. Beslenme ve diyet uzmanları, beslenme alışkanlıklarının daha sağlıklı hale getirilmesi için Ramazan Bayramı’nın bir fırsat olduğunu ifade ediyor.

Oruç süresince 2 öğüne hatta bazen 1 öğüne alışan metabolizmanız bu süreçte yavaşlamış olacak. Ramazan Bayramı’nda beslenme alışkanlığınız yanlış yönde ilerlerse kilo almanıza ve bununla beraber şeker hastalığı, hipertansiyon gibi kronik hastalığı olan bireylerde sağlığın hızlı bir şekilde bozulmasına yol açacak. Ramazan Bayramı’nı bir fırsat bilerek beslenme alışkanlıklarınızı daha sağlıklı hale getirip yeni bir başlangıç yapabilmek ise elinizde. Metabolizmanın bir ayın ardından eski beslenme alışkanlıklarına dönmesi noktasında bayram sürecinin çok önemli bir dönem olduğunun altını çizen Köse, bayramın ilk günü itibariyle beslenmede dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralıyor.

BAYRAMDA FAZLA YÜKLENMEYİN!

Bayram gününe başlangıç olarak aile ile yapılan uzun kahvaltılarda makul besinler tüketmelisiniz. Bu kahvaltınızda peynir, zeytin, yumurta, domates, salatalık, yeşillik ve tatlı isteğinizi sabit tutmak için meyve marmelatı gibi kalorisi düşük alternatifleri tercih edebilirsiniz. Her ne kadar pide ve beyaz ekmekler çekici gelse de kan şekerinizi dengede tutmak ve sindirim sorunu yaşamamak için tam buğday ya da çavdar ekmeği tercih edebilirsiniz.

SIVI KAYBINI 1 HAFTADA DÜZENE KOYMAK MÜMKÜN!

Oruç tuttuğunuz süre boyunca sıvı tüketiminiz 1 litreye kadar düşebilmektedir. Bu uzun süreli kaybını yerine koymak amacıyla vücudunuzu biraz kandırarak her yediğiniz ikramlıktan sonra 2 bardak su içebilirsiniz. Günde 2.5 litre su içtiğiniz zaman 1 hafta içerisinde sıvı kaybınız düzelecek ve metabolizmanız tekrar hızlanacaktır.

ANA ÖĞÜNLERE DİKKAT!

Bayram boyunca ana öğünlerinize özellikle yeşil sebzelerden ilave ederseniz bağırsak hareketlerinizi düzenlemeye ve metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olacaktır. Akşam yemeklerini oruç zamanındaki gibi geç saatte değil uyku saatinden 5 saat öncesinde tüketmelisiniz. Akşam yemeğinde tüketeceğiniz besinlerin sindirimi uzun sürebileceğinden kaliteli uyumanız için yemeği erken yemelisiniz.

EN KOLAY FİZİKSEL AKTİVİTELERLE KALORİ YAKABİLİRSİNİZ

Her ne kadar fiziksel aktivite yapmanız zor olsa da olabildiğince hareket etmeye çalışın. Araba ve toplu ulaşım yerine yakın yerlere yürümeye çalışın. Bu sene bayramda havalar çok sıcak olmayacağından yürüyüş yapma imkânınız daha fazla olacaktır. Eğer gideceğiniz yerler yakın değilse gün içerisinde daha fazla hareket etmeye çalışın. Asansör yerine merdiven kullanmanız kalori harcamanızı sağlayacağından en kolay fiziksel aktivitedir.