Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin, tarım ve hayvancılığın her geçen gün kötüye gittiğini, çare bulunmazsa çiftçinin üretmekten vazgeçeceğini belirtti. Domates üreticisiyle başlayıp, biber ve karpuz üreticileriyle devam eden tarımdaki sıkıntılı durumu ele alan Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin, bu sıkıntılı durumun sadece biber, domates, karpuz üreticisinde değil et ve süt üreticisinde de yaşandığına dikkat çekti. Domatesin son fiyatının 2.40 liralarda seyrettiğini kaydeden Mehmet Çetin, üreticinin maliyetlerini karşılaması için fiyatın en az 3 liralarda olması gerektiğini ifade etti. Mehmet Çetin, bu sene domates, biber gibi temel maddelerde yaşanan sıkıntılı sürecin temelinde üretim planlamasının yapılmamasının yattığını belirtti. Ürünlerin pazaryeri fiyatlarının tarladan çıkış fiyatının çok üzerinde olduğuna dikkat çeken Çetin, “Bakıyorsunuz tarlada 3 lira etmeyen domates pazaryerinde yüksek fiyatlardan satılıyor. Ne üretici ürettiğinden kazandığından mutlu ne de tüketici yüksek fiyattan alışveriş yaptığı için. Bu sorunun bir an önce çözülmesi gerekiyor. Bölgesel üretim planlaması bu iş için en makul yöntemdir. Bir sene öncesinden hangi ürünün ne kadar üreticiliği planlanırsa arz fazlası olmaz. Bu yıl domates, biber gibi ürünlerin düşük olmasının bir sebebi de ihtiyaçtan fazla üretilmesi geliyor” dedi.
KARKAS ET YÜZDE 25 DÜŞTÜ AMA ET FİYATLARI REYONDA AYNI
Et ve süt fiyatlarında da ciddi oynamalar olduğuna dikkat çeken Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin, “Tarımdaki fiyatlarda yaşanan sıkıntılı süreç hayvancılıkta da var. Sebze üreticisi girdi maliyetlerini karşılayamayıp zarar ederken, pazarda ürünlerin fiyatları yüzünden tüketici de bu durumdan şikayet ediyor. Ette de bu durumun bir benzeri yaşanıyor. Bir ara et fiyatları 400 liraya kadar yükselmişti, sonra 300 liraya kadar geriledi. Şu anda 320-330 lira arasında seyrediyor. Ancak kasaplarda, marketlerde et fiyatları 400 lirayken olduğu seviyede. 300 liralara düştüğünde neredeyse yüzde 25 ette düşüş olmasına rağmen bu reyonlara yansımadı. Vatandaş yine etini, kıymasını mevcut fiyattan aldı” dedi.
“KISIR DÖNGÜYÜ KIRMAMIZ LAZIM!”
Sütte de 14.65 lira fiyatı olmasına rağmen firmaların bu fiyatın altında alım yaptığını kaydeden Çetin, “Et gibi sütte de piyasa da alım fiyatı belli değil. Devletin belirlediği bir fiyat var o da 14.65 lira. Firmalar bu fiyatın altında alım yaparak üreticiyi küstürüyor. Ancak marketlere gittiğinizde süt fiyatları aynı seviyede. Hem tarımda hem de hayvancılıkta üretici ortaya koyduğu emeğin karşılığını alamıyor. Üreticiler küstürülmemeli. Bakıyorsunuz et fiyatları düşük ama ithalatta serbestlik var. Süt fiyatları düşük. Üretici sütten para kazanamayınca hayvanlarını kesime götürecek. Piyasada hayvan sıkıntısı yaşanınca süt fiyatları artacak. Sonra ithalatın önü açılacak. Bu işler hep ithalatla olmaz. Bu kısır döngüyü kırmamız lazım” dedi.