Pazaryerlerinde domates 5-10 lira, kapya biber 10-15 lira, karpuz 5 lira, patlıcan 15 liradan tüketiciyle buluşuyor. Bu sene sebze üretiminde patlama yaşandığına dikkat çeken Balıkesir Sebze ve Meyveciler Odası Başkanı Nurullah Bozkır, “Domates iki yıl önce çok kazandırdı, bu sene herkes domates ekti. Şimdi pazarda kilosu 5 liradan domates satılıyor. Bir bardak çay parası bile değil. Vatandaş bu bolluktan faydalansın” dedi.
Tarımsal üretim fazlalığı yaşanan domates, biber, patlıcan, fasulye gibi ürünlerin fiyatlarının düşük seviyelerde seyretmesi tüketicilerin yüzünü güldürüyor. Üretim arzının fazlalığı nedeniyle domatesin kilosu 5 liradan tüketiciye ulaşırken, biber 10-15 lira, patlıcan 15-20 lira, maydanoz 5 lira, dereotu 5 lira, patates 20 lira, soğan 15 liradan satılıyor. Son yıllara göre pazaryerinde oluşan uygun fiyatların temelinde üretim fazlalığının yattığını belirten Balıkesir Sebze ve Meyveciler Odası Başkanı Nurullah Bozkır, vatandaşların bu bolluktan faydalanması çağrısında bulundu. Bozkır, “Bu yaz dönemi pazaryerlerinde satılan sebzelerin fiyatları büyük bölümü geçtiğimiz yıllara göre düşüktü. Özellikle domates, biber, kapya biber, patlıcan, fasulye, karpuz gibi ürünler uygun fiyatlarla tüketicilerle buluştu. İki sene önce domates para ettiği için bu yıl üreticilerin büyük kısmı domates ekti. Üretim fazlalığından dolayı domatesin fiyatı pazaryerlerinde 5 liradan satılıyor. Bir bardak çay parası bile değil. Kapya biberin kilosu pazaryerinde 10 liraya kadar düştü. Bu fiyatlar çok düşük. Üreticiler zarar ediyor ancak tüketiciler bu bolluktan faydalansın. Hem taze hem de uygun fiyata pazaryerlerinden alışveriş yapsın” dedi.
ÜRETİM FAZLALIĞININ ÖNÜNE GEÇİLMELİ
Plansız üretimden dolayı üreticilerin büyük bölümünün zarar ettiğini dile getiren Balıkesir Sebze ve Meyveciler Odası Başkanı Nurullah Bozkır, “Domatesin pazardaki fiyatı 5, tarladaki fiyatı 1,8 lira. Çiftçi bu paralara ektiği, emek verdiği ürünlerden para kazanamadı. Biberciler, geçtiğimiz yıl satış yaptığı paranın yarısına mahsulünü vermek durumunda kaldı. Bir yıl içerisinde mazota, gübreye indirim mi geldi de bu fiyatlar böyle düştü. Plansız yapılan tarımdan dolayı arz fazlalığı ortaya çıktı. Ziraat odaları, üretici birlikleri bir planlama yapmalı. Bizler üreticilerimizin de mağdur olmamasını tüketicilerin de uygun fiyata ürün almasını istiyoruz. Ancak bugün üreticiler zarar ediyor. Planlı tarıma geçilip hangi ürün ne kadar ekilecek buna karar verilmeli. Üretim fazlalığı olmamalı” dedi.