Eski kütüphane önünde toplanan işçiler, emekliler, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin de destek verdiği kalabalık kortej, Cumhuriyet Meydanı’na kadar sloganlar eşliğinde yürüdü.
CUMHURİYET MEYDANI’NDA ANMA TÖRENİ
Cumhuriyet Meydanı’na ulaşan kortej, burada düzenlenen basın açıklamasına katıldı. DİSK Genel-İş Sendikası Balıkesir Şube Başkanı Hüseyin Ovalı, meydanda yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “İşçiler, emekçiler, emekliler olarak zor günler geçiriyoruz. Yüksek enflasyon karşısında maaşlarımız eriyor, ekmeğimiz her gün biraz daha küçülüyor. Gelirde, vergide ve ülkede adalet her gün biraz daha bozuluyor; zengin daha da zenginleşirken milyonlar yoksullaşıyor. Sendikal hak ve özgürlüklerimiz başta olmak üzere hürriyetimiz alabildiğine kısıtlanıyor. Bu zorlu günleri nasıl aşacağımızı ise Türkiye işçi sınıfının, 15-16 Haziran 1970’teki büyük işçi direnişi gösteriyor.” Ovalı, 15-16 Haziran işçi direnişinin Türkiye işçi sınıfının ayağa kalkıp “artık yeter” dediği bir direniş destanı olduğunu belirterek, bu tarihi olayın işçi sınıfının burjuvaziye ve sömürüye karşı nasırlı ellerin yumruğunu vurmasının simgesi olduğunu vurguladı.
TARİHİ DİRENİŞİN ANLAMI VE ÖNEMİ
Ovalı, 54 yıl önceki bu direnişin, dönemin siyasi iktidarının DİSK’i fiilen ortadan kaldırmayı amaçlayan bir yasa tasarısına karşı işçilerin gösterdiği kararlılığı hatırlattı. “O günkü siyasal iktidar işçileri sarı sendikalara mahkûm etmek için hazırladıkları yasal düzenlemeyi kolaylıkla hayata geçireceklerini düşündüler. DİSK’in çağrılarına, çabalarına kulaklarını tıkadılar, işçilerin tepkilerini dinlemediler. ‘Biz yaparsak olur’ dediler ama yanıldılar. Tasarının meclisten geçmemesi için yaptığı girişimlerden sonuç alamayan DİSK, 14 Haziran 1970’te tüm işyeri temsilcileri ve yöneticileri toplayarak eylem kararı aldı” dedi.