Avrupa Birliği tarafından desteklenen proje Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) ve Slow Food işbirliği içinde zeytin üretim havzalarını oluşturan Marmara, Kuzey Ege, Orta Ege, Güney Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yürütülüyor. Proje ile Dünya’nın en önemli zeytin üreticilerinden biri olan Türkiye’de zeytincilik sektöründe sürdürülebilir tarım uygulamalarının yaygınlaşması ve Avrupa Yeşil Mutabakat hedeflerine ilişkin sürdürülebilir politikaların teşvik edilmesi amaçlanıyor.
Proje çalışmaları kapsamında çeşitli analizler ve saha çalışmaları gerçekleştirilecek, zeytin çeşitleri ve zeytin üreticilerini kapsayan güvenilir bir veritabanı ve bir rehber kitap hazırlanacak. Ayrıca ilgili üretici ve tüketici sivil toplum kuruluşlarının (STK), işletmelerin ve bireylerin farkındalık ve bilgisinin artmasına yönelik etkinlikler gerçekleştirilecek; küçük ve orta ölçekli üreticilere sürdürülebilir tarım uygulamalarına geçiş, pazara erişim ve geçim kaynaklarının iyileştirilmesi için eğitimler, atölye çalışmaları, webinarlar, deneyim paylaşımları, teknik destek sağlanacak; üreticiler, STKlar ve devlet kurumları arasında işbirliklerinin güçlendirilmesine yönelik ağ oluşturma çalışmaları yapılacak.
Balıkesir, başta, Edremit, Burhaniye, Ayvalık, Gömeç, Havran, Erdek, Bandırma ilçeleri olmak üzere zeytin ve zeytinyağı üretimi ve kalitesiyle Türkiye’nin en önde gelen illerinden biri. Yöreye özgü olan Ayvalık/Edremit (Şakran, Midilli ve Ada zeytini de denir) zeytin çeşidi bölgede yaygın olarak yetiştirilir. Türkiye’nin önemli zeytin üretim havzalarından birine sahip olan Balıkesir’de üretilen yüksek kalitede zeytinyağının ve sofralık zeytinin dünya çapında kabul gördüğünü söylemek mümkündür. Balıkesir zeytincilik alanında birçok çalışmanın, araştırmanın yapıldığı bir şehir. Bununla birlikte iklim değişikliğinin etkilerine uyumlu, sürdürülebilir zeytinciliğin gelişmesi için daha fazla çalışma yapılması da önem taşıyor. Proje kapsamında, geleneksel zeytinciliği, bölgeye özgü yerel zeytin çeşitliliğini ve doğayı korurken aynı zamanda kaliteli zeytin üretiminin de artırılmasının mümkün olduğu Balıkesir’de ve ilçelerinde ilgili kurumlar, uzmanlar, sivil toplum kuruluşları ve üreticilerle görüşmeler yapılarak proje ve etkinlikleri hakkında bilgi aktarılıyor, görüş alışverişleri gerçekleştiriliyor.