Balıkesir Diş Hekimleri Odası, Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası kapsamında Atatürk Anıtı’nda tören düzenledi.

22 Kasım Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası nedeniyle Atatürk Anıtı’nda tören düzenlendi.

1996 yılından bu yana kutlanan 22 Kasım Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası nedeniyle dün bir dizi tören düzenlendi. Atatürk Anıtı’nda düzenlenen çelenk sunma törenine aynı zamanda diş hekimi olan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu da katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende günün anlam ve önemini belirten konuşma Balıkesir Diş Hekimleri Odası Başkanı Burak Saran tarafından yapıldı.

Ülkemizin son yıllarda üretimden uzaklaşarak tarım dahil tüm ürünlerde dışa bağımlı bir hale geldiğini söyleyen Başkan Saran, kendilerinin de dışa bağımlılığı en çok hisseden meslek mensuplarından olduklarını belirtti.

 

 

“MESLEĞİNİ YAPAMAYAN DİŞ HEKİMLERİ KARŞILAŞABİLİRİZ”

Ülkemizde yaşanan her ekonomik kriz ve hızla yükselen döviz kurlarıyla artan tedavi maliyetlerinin meslektaşlarını zor durumda bıraktığını aktaran Saran; “Son 10 yıldır diş hekimliği eğitimi alanında insan gücü planlaması ilkeleriyle bağdaşmayacak şekilde birbiri ardına diş hekimliği fakülteleri açılmış ve öğrenci kontenjanlarında kaygı verici artışlar yaşanmıştır. 2002 yılında 19 olan fakülte sayısı bugün 86’ya, 2005 yılında 960 olan kontenjan 2018’de 4 bin 991’e ulaşmıştır. Ülkemizde bugün itibari ile 30 bin olan diş hekimi sayısı 2023 yılında 60 bin, 2028 yılında ise 90 bin civarında olacaktır. Tüm bunlara bakıldığında önümüzdeki 10 yıl içerisinde işsiz diş hekimleri ve mesleğinin dışında başka alanlarda çalışmak durumunda kalan diş hekimleriyle karşı karşıya gelinmesi kaçınılmaz olacaktır.

Sağlıkta şiddeti önlemek amacıyla çıkarılan son torba yasa beklentilerimizin çok uzağında kalmıştır. Bu konuda yapılan yasal düzenlemelerin tekrar gözden geçirilmesini umuyor, sağlıkta yaşanan şiddetin bir an önce son bulmasını diliyoruz” dedi.