Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği (MÜSİAD) Balıkesir Şube Başkanı Tuncay YILDIZ, ilimiz tarım politikaları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Sürdürülebilir tarım adına, en üst seviyede akıllı tarım uygulamalarını kullanmak zorundayız diyen Başkan Yıldız “ Teknolojinin sunduğu son olanakları kullanıp, israfı azaltarak tarım yapmamız günümüzde artık mümkündür.  İlimizde bu uygulamaları hayata geçirmemiz için atılması gereken ilk adımın toplulaştırma çalışması olduğunu hepimiz biliyoruz. Yüksek oranlı taleplere cevap vererek, tarımda katma değer üretecek ortamı oluşturacak ve sürdürülebilir kılacak bir yol haritası çizmemiz gerekiyor. Tarım 4.0 uygulamaları sayesinde çiftçiliğe bilişim teknolojisini getirebiliriz. Bilimsel tekniklerin yardımıyla kurgulanması gereken bir dönemi tarımda da yaşamaktayız. Gerçek zamanlı analizler yaparak, tarlaların neye ihtiyacı olduğunu ‘’ doğru ‘’ anlayıp var olan tarlalardan maksimum ürün alımını hedefleyerek hareket edilmesi taraftarıyız. Ürün çeşitlemesinin, bölgemizde yeniden gözden geçirilmesi, su kullanımı açısından fazlasıyla önem arz etmektedir. Suya göre ürün önerilmesi gereken bölgelerimiz mevcuttur. Çiftçinin ve kırsal alanda yaşayan insanların akıllı tarım uygulamaları ile tanıştırılması adına, biz MÜSİAD Balıkesir olarak ilgili tarafların buluşmalarını sağlamaya 2019 yılı içerisinde başlayacağız” dedi.

Balıkesir için, Tarımın 4 aşaması olan ‘’Planlama, Ekme, Sulama ve Hasat’’ dönemlerinde önemliliğe dikkat çeken Yıldız “Bahsettiğimiz Akıllı Tarım Uygulamaları bize şunları sunacaktır;Planlama, eski hasatlardan ve bulunan topraktan örnek alınarak, bir sonraki hasadın nasıl daha iyi elde edilebileceği hakkında karar vermeyi kolaylaştıracak bir durumu bize sağlayacaktır,  Ekme, elde edilen bütün verilerden yola çıkılarak nasıl tohum ekilmesi gerektiğine yardımcıolacaktır, Sulama, az sulanmış yerleri, hava durumu bilgisiyle – iklim değişikliği- birleştirip fark edilmesine ve müdahale edilmesine yardımcı olacaktır,
Hasat ,  gelecek sene adına kullanılacak olan verilerin en önemli kaynağıdır. Çünkü bize ne kadar başarılı olduğumuzu gösterecektir. Balıkesir’in tarımının temel sorunlarına net çözüm önerilerini masaya yatırmak zorundayız.  Çözümlere yoğunlaşmamız şart. Dünyanın hızla değişen düzenine ayak uydurabilmek ve kendimizi nerede konumlandırmamız gerektiğine çok hızlı karar vermek durumundayız. Akıllı tarım uygulamalarını, mevcut üretimin doğru pazarlanmasına ve markalaşmaya açılacak bir yelken olarak görmek de mümkündür.

Biz MÜSİAD Balıkesir olarak, sürdürülebilir tarım metotlarının ve akıllı tarım uygulamalarının doğru şekilde ortaya konulmasını bölgemizde sağlayabilirsek, kırsaldan kente göçün engelleneceğini ve küçük aile çiftçiliğinin de üreticilikten işletmeciliğe dönüşmesinin sağlanacağını düşünüyor  ve şu an için Balıkesir adına uygulanması gereken reçetenin bu olduğunu kamuoyu ile paylaşmayı görev sayıyoruz” dedi.