Üniversitede eğitimin başlamasıyla ve tayinlerin artış göstermesiyle birlikte Balıkesir’deki kiralık ev fiyatları da artışa geçti. Geçen yıl 2-3 bin lira seviyelerinde kiralanan evler bugün 10 bin lira seviyelerine fırladı. Bazı mahallelerdeki ev kiralamaları 20 bin lira seviyelerini aştı.

Türkiye’de son yıllarda ev kiralarında yaşanan artış Balıkesir’e de yansıdı.  Üniversitelerin eğitime başlaması ve tayinlerindeki yoğunluk ev kiralarının artmasına neden oldu. Birkaç yıl önceye kadar 5-7 bin lira arasında seyreden ev kiraları 15- 20 bin lira seviyelerine kadar artış gösterdi. Paşaalanı, Bahçelievler, Plevne, Çayırhisar ve üniversite öğrencilerinin yoğunlukta olduğu Sütlüce ve Yıldız mahallelerinde ev kiralarındaki artış üç katını geçti.  Memurlar ve öğrenciler tarafından en çok tercih edilen mahallelerdeki kira artışı diğer mahallelerdeki ev fiyatlarını da etkiledi. Balıkesir’de son yıllarda ev satış ve kiralama bedellerinde hızlı yükselişler yaşandığına dikkat çeken emlak danışmanı Eda Korkmaz, “Balıkesir’de son yıllarda ev kiralarında ciddi artışlar yaşandı. Bu artışlar bazı mahallelerde daha fazla hissedildi. Özellikle yıllardır Balıkesir’de en çok talep edilen mahalleler olan Bahçelievler, Paşaalanı, Plevne, Çayırhisar’da kiralar daha da arttı” dedi.

 

 

5 KAT ARTIŞ YAŞANDI

Son dönemde tayinler ve üniversitede eğitimin başlamasıyla birlikte kiralık ev taleplerinin daha arttığını belirten Eda Korkmaz, “Kiralık ev talebindeki artış sadece en çok talep gören mahallelerdeki evleri değil Balıkesir’deki tüm mahalleleri etkiledi. Bütçesine göre istediği mahallede ev bulamayanlar fiyatları daha uygun mahallelere yönelmeye başlıyor. Bu da daha uygun mahallelerdeki ev kiralarının artmasına neden oluyor. 2-3 bin lira civarında kiralık ev verdiğimiz yerler bugün 10 bin lira seviyelerine yükseldi. Özellikle de öğrenciler 15 bin lira seviyelerinde ev tutamayacakları için 10 bin lira civarındaki evler daha uygun hale geldi. Geçen yıl 5 bin 500 liraya kiraladığımız evi yakın zamanda 18 bin liraya kiraya verdik. Bahçelievler Mahallesi’nde, yeni, geniş, asansörlü, ebeveyn banyolu evler 20 bin lira seviyelerinde” dedi.

 

 

BİR BUÇUK YIL ÖNCE 2 BİN LİRAYA

KİRALADIĞIMIZ 1+1’LER BUGÜN 10 BİN LİRA

 

Talebin fazla olduğu mahallelerin yanı sıra diğer mahallelerde de kira artışlarının olduğunu ifade eden Korkmaz, “Bu dönem itibariyle kiralamalarda bir hareketlilik var. Tayin olanların yanı sıra üniversitede eğitimin başlamasıyla da kiralık ev arayışında yoğunluk var. Üniversite öğrencileri kampüs ulaşımında kolaylık olduğu için Plevne, Yıldız, Gaziosmanpaşa, Bahçelievler, çarşı merkezinde evler tercih ediyor. Tek vasıtayla okula gidip gelmek istiyorlar. Bunun yanı sıra ev kiralamak isteyen ailelerde yükselen kira tutarlarından dolayı daha uygun mahallelerde kiralık ev aramaya başladı. Bu da ister istemez o mahallelerdeki kiralık ev fiyatlarının artmasına neden oldu. Bir buçuk yıl önce 2 bin liraya verdiğimiz 1+1’ler bugün 10 bin lira. Talebin yüksek olduğu yerlerdeki bu yüksek artışlar kiralık ev arayanları alternatif lokasyonlara yöneltiyor. Tabi bu bölgelerde kira artışlarından nasibini alıyor.” dedi.