Birinci derece deprem kuşağı üzerinde bulunan Balıkesir’de olası deprem riskini ve alınan tedbirleri AFAD İl Müdürü Bayram Şahin’le konuştuk. Balıkesir’de bin 94 adet afet ve acil durum toplanma alanı bulunduğunu dile getiren Şahin, kent merkezinde yer alan Altıeylül’de 136, Karesi’de ise 64 olmak üzere 200 adet afet ve acil durum toplanma merkezi olduğunu kaydetti. 

 

 

“8 ALANDA 204 BİN 56 KİŞİNİN GEÇİCİ BARINMASINI SAĞLAYABİLİYORUZ”

 

Olası bir deprem durumunda Balıkesir genelinde 213 adet barınma hizmeti alanı bulunduğu belirten Şahin, “ Çayırhisar Mahallesi’nde 66 bin 253 metrekare yüzölçümlü bin 716 kişiyi, Halalca Mahallesi’nde mera vasıflı 2 milyon 483 bin 416 metrekare yüzölçümlü 69 bin 09 kişiyi, Bigadiç yolunda hazineye ait 648 bin 138 metre karelik 24 bin kişiyi barındıracak çadır kent merkezimiz var. Ayrıca alternatif olarak Yeni Mahalle Valilik Konağı altı 847 bin 75, yüzölçümlü 24 bin 202 kişi, Yeni Mahalle 428 bin 103 metrekare yüzölçümlü alanda 12 bin 232 kişi, Ayşebacı Mahallesi otogar yanı 49 bin 895 metrekare alanda bin 426 kişi, Üçpınar Mahallesi 453 bin 220 metrekare yüzölçümlü alanda 12 bin 949 kişi, Gümüşçeşme Mahallesi sanayi arkası 2 milyon 42 bin 156 yüzölçümlü alanda 58 bin 347 kişi olmak üzere çadırkent planımızda var. Toplam 8 alanda 204 bin 56 kişinin geçici barınmalarını sağlayabiliyoruz” dedi.

 

3 MİLYAR 106 BİN METREKARE ALAN GEÇİCİ BARINMA İÇİN HAZIRLANDI

 

Balıkesir il genelinde 3 milyon 106 bin 929 metrekare alanın geçici barınma hizmet alanı olduğunu ifade eden AFAD İl Müdürü Bayram Şahin, “Deprem gerçeğiyle yaşıyoruz. Bu felaketle karşı karşıya kalırsak tüm hazırlıklarımız yaptık. Altıeylül ilçemizde 205 bin 646 metrekare olmak üzere 31 barınma alanımız var. Karesi’de ise 269 bin metrekare alanda 42 barınma alanı vatandaşlarımıza hizmet verecek” dedi

 

“DİĞER KURUMLARLA KOORDİNELİ ÇALIŞIYORUZ”

AFAD İl Müdürlüğü olarak diğer kurum ve kuruluşlarla da koordineli çalıştıklarını kaydeden Şahin, “2019 yılı afetlere hazırlık yılı ilan edildi. Bu sebeple Eylül ayı temamız afete hazır okullar kapsamında afet durum çantalarının tanıtımı yapıldı. Bu Balıkesir merkezimizde ilçelerimizde afet çantan hazırsan canın sağ olsun teması tanıtıldı. Balıkesir olası deprem riski yüksek bir yer. Bizim senaryomuz gereği 5.3 deprem olası tatbikatını Valimiz koordinasyonunda hem masa başında hem sahada gerçekleştirdik. Olası afetler konusunda hazırlıklarımız tam. Çözüm ortaklarımız Garnizon Komutanlığı, Emniyeti, Jandarması ve Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın ve diğer kurumlar bir afet durumunda bize yardımcılar” dedi.

 

VALİ ERSİN YAZICI’YLA TOPLANMA ALANLARI DOLAŞTIK

Geçtiğimiz günlerde Balıkesir merkezde 5.2 büyüklüğünde olası deprem senaryosu üzerinde tatbikat gerçekleştirdiklerini söyleyen AFAD İl Müdürü Bayram Şahin, “Balıkesir’de üç tane fay hattı bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi merkez fay hattı. Senaryomuz 5.2 büyüklüğünde bir depremdi, bunu yaptık. Bunun yanında Gönen- Manyas fay hattımız var. Hazırlıklarımızı bu kapsamda yapıyoruz. Ekim ayı temamız toplanma alanları. Şu anda Balıkesir merkez ve ilçelerimizde olmak üzere bin 94 tane toplanma alanı olarak belirlendi.  Toplanma alanlarının tabelaları yapıldı. Bugün sayın valimizle birlikte toplanma alanlarımız ve barınma alanlarını dolaştık. Üç tane alanımız şehir merkezinde. 3 bin metrekare AFAD İl Müdürlüğümüzde lojistik alanımız var. Burada ilk etapta ihtiyaç olacak her şeyi yaptık. Afetten sonra ilk 72 saat büyük önem arz ediyor. Toplanma alanları, barınma alanları önemli. Afet sonrasında çadırların kurulmasıyla ilgili Jandarma’yla işbirliği yapıyoruz. AFAD İl Müdürlüğümüz Balıkesir başta deprem olmak üzere tüm afetlere karşı hazır durumda” dedi.