Balıkesir, tarım ve hayvancılıktaki potansiyeliyle ‘Türkiye’yi doyuran il’ ve ‘Tarım ve hayvancılığın başkenti’ sözlerinin hakkını veriyor. TÜİK Balıkesir Bölge Müdürlüğü’nün yaptığı araştırma sonucunda Balıkesir; kanatlı, küçükbaş ve büyükbaş hayvan varlığı, süt, bal, tahıl, bitkisel ürünler, sebze ve meyve üretiminde öne çıkıyor.

Balıkesir’in tarım ve hayvancılıktaki potansiyelini öne çıkarmak için söylenen  ‘Türkiye’yi doyuran il’ ve ‘Tarım ve hayvancılığın başkenti’ söylemleri Türkiye İstatistik Kurumu Balıkesir Bölge Müdürlüğü’nün verileriyle de ispatlandı. Türkiye İstatistik Kurumu Balıkesir Bölge Müdürlüğü’nün bir yıllık yaptığı araştırmalar sonucunda ortaya çıkan verilerde Balıkesir; başta kümes hayvanları varlığı, büyükbaş hayvan varlığı, küçükbaş hayvan sayısı varlığı,  süt, bal ve tahıl üretimi gibi kategorilerde Türkiye’de ilk 10 arasında yer aldı.

KÜMES HAYVANI VARLIĞI BAKIMINDA TÜRKİYE 2.’SİYİZ

Konuyla ilgili bilgi aldığımız TÜİK Bölge Müdürü Arif Şahin, Balıkesir’in 4 milyon 65 bin 560 dekar tarım alanı varlığıyla Türkiye’de 13.sırada yer aldığına dikkat çekerken, birçok tarımsal ve hayvansal ürün üretiminde de zirvede yer aldığını kaydetti. Kümes hayvanı sayısı itibariyle Balıkesir’in Türkiye’de 2. sırada bulunduğunu belirten Arif Şahin, Balıkesir’in büyükbaş varlığı bakımından da Türkiye’nin ilk 5 kenti arasına girdiğini vurguladı. Şahin, Balıkesir’in büyükbaş hayvan varlığı sayısı 525 bin 124, küçükbaş hayvan sayısının ise 1 milyon 172 bin 899 olduğunu belirtti.

TAHIL VE BİTKİSEL ÜRÜNLER ÜRETİMİNDE 5. SIRADAYIZ

Türkiye İstatistik Kurumu Balıkesir Bölge Müdürlüğü verilerine göre Balıkesir’in tarımsal üretimde de üst sıralarda yer aldığına dikkat çeken Şahin, 3 milyon 422 bin 909 ton tarımsal ve bitkisel ürünlerin üretimiyle Türkiye’de ilk beşte yer aldığını belirtti.   Balıkesir’in tarımsal üretim verilerinin de parlak olduğunu dile getiren TÜİK Bölge Müdürü Arif Şahin, “Tahıl ve bitkisel üretimde Türkiye beşincisiyiz. Bunun yanı sıra sebze üretiminde de 913 bin 579 ton üretimle Türkiye’de 13.sırada yer alıyoruz. 330 bin 221 ton meyve üretimiyle de Türkiye sıralamasında 18.sıradayız. ” dedi.

SÜT ÜRETİMİNDE 4.SIRADAYIZ

Süt ve bal üretiminde de Balıkesir’in verilerinin parlak olduğunu kaydeden Şahin, “Büyükbaş hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı Balıkesir’de 694 bin 199 ton süt üretimiyle Türkiye’nin en çok süt üreten dördüncü şehri. Bunun yanı sıra 114 bin 471 ton bal üretimiyle de Balıkesir, Türkiye sıralamasında yedinci sırada yer alıyor.