Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

BASİAD: Sektörlerde İstihdam Daralıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre; Balıkesir’de sigortalı çalışan verilerini değerlendirerek bir açıklama yapan BASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Savaş; “İnşaat dışındaki sektörlerde istihdam daralıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)

 Geçtiğimiz bir yılda Balıkesir’de sigortalı çalışanların sayısı 3 bin 918 kişi azaldı. Bunda geçen yıl devreye giren ve özellikle emek yoğun sanayi tesislerimizi iş gücü açısından olumsuz etkileyen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi de etkili oldu” dedi. Balıkesir’de ve Türkiye’de istihdam piyasasındaki gelişmeleri değerlendiren BASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Savaş konu ile ilgili açıklama yaptı. SGK Verileri ışığında 2023 yılı Mart Ayı itibari ile 216 Bin 397 olan Balıkesir sigortalı çalışan sayısının 2024 Yılı Mart Ayına gelindiğinde 3 bin 918 istihdam kaybı ile 212 bin 479 sigortalı çalışan olarak gerçekleştiğini ve yıllık olarak yüzde 1,8 lik sigortalı istihdam kaybı olduğunu söyledi. BASİAD Başkanı Selçuk Savaş Balıkesir’in sigortalı çalışanlarının ülkenin toplam çalışanlarının yüzde 1,3’ünü oluşturduğunu söyledi.  Başkan Selçuk Savaş: “ Balıkesir çalışma hayatındaki gelişmeleri takip edebilmek amacıyla istihdam verilerini takip ediyoruz. İçinde bulunduğumuz yıl itibarı ile İnşaat sektöründe güçlü istihdam görünümü korurken; inşaat dışındaki ana sektörlerde istihdam, daralma eğiliminde.  2023 Mart Ayından, 2024 Mart Ayına geldiğimizde Balıkesir sigortalı çalışan sayısının yüzde 1.8’ine denk gelen ve 3 bin 918 kişiden oluşan bir istihdam kaybı söz konusu. Bu kayıpta geçen yıl yürürlüğe giren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin etkili olduğunu ön görüyoruz. Takip edemediğimiz ve oransal olarak önemli boyutlara ulaşan kayıt dışı göçmen istihdamının da etkili olmasını ön görüyoruz. EYT Düzenlemesi dolayısı ile emek yoğun sanayi tesislerimiz yetişmiş teknik eleman kaybı yaşadılar. Bu durum Balıkesir üretiminde olumsuz bir durumu ortaya çıkarmıştır.  Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından açıklanan verilere göre ülke genelinde; toplam sigortalı çalışanların yüzde 71’ini oluşturan sigortalı ücretli çalışan grubundaki istihdam yıllık olarak yüzde 3,1 (524.768) azaldı. Diğer taraftan, esnaf-çiftçi grubundaki yıllık değişim yüzde 5,4 azalış yönünde oldu. Alt sınıflarda değişimler ise esnaf sayısında yüzde 5,1 (132.849), çiftçi sayısında yüzde 7,2 (35.408) azalış şeklinde gerçekleşti. Kamu sektöründe sigortalı çalışan sayısı yıllık olarak yüzde 10,3 arttı.

 

İnşaat sektöründe güçlü istihdam görünümü korundu

İnşaat dışındaki ana sektörlerde istihdam, daralma eğilimini korudu. Mart ayı itibarıyla yıllık değişimlere bakıldığında, imalatta yüzde 7,9, toptan ve perakende ticaret sektöründe yüzde 3,0 daralma kaydedildi. Bunun yanı sıra, inşaat sektöründe güçlü istihdam görünümü yüzde 8,6’lık yıllık artış seviyesi ile korundu. Hizmet sektörlerindeki çalışan sayısı da geçen yılın aynı ayına göre geriledi.

 

İnsan sağlığı hizmetleri en fazla istihdam kaybeden sektör oldu

Mart ayında 89 alt sektörün 67’sinde sigortalı ücretli çalışan sayısında azalma görüldü. İnsan sağlığı hizmetleri 114.667’lik çalışan sayısı ile en fazla istihdam kaybeden sektör oldu.

 

Yılın ilk çeyreğine ilişkin BASİAD üyelerinin de katılım sağladığı Finansmana Erişim Anketi’ne göre, pandemi dönemi başlayan finansmana erişim sorunu hala devam ediyor. İş insanlarımız özellikle işletme sermayesi finansmanı ve yeni yatırım finansmanı bulmakta zorlanıyor. Her 5 işletmeden 4’ü finansmana erişim sorunu yaşadığını belirtiyor. Her 10 iş insanından 9’u bankalardan kredi alma sürecinde sorun yaşıyor. Bu durumun da istihdam piyasası 2024 yansımasında etkili olduğunu öngörüyoruz” dedi.