Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

BİBER ÜRETİCİSİ PERİŞAN!

Balıkesir’de biber üreticileri her geçen yıl bir önceki yılı mumla arıyor. İki sene önce 20 liradan biber satışı yaptıklarını belirten üretici Özdemir Var, geçen yıl 15 liraya düşen biberi bu sene 7,5 liraya satmakta zorlandıklarını belirtti.

Balıkesir’de biber üreticileri her

Girdi maliyetlerinin artmasının yanı sıra ellerine geçen paranın her sene yüzde 50 oranında düştüğünü kaydeden Var, firmalarında ürün almamasıyla yaşadıkları mağduriyetin arttığını belirtti.  Balıkesir’de biber üreticisine bir dokunan bin ah işitiyor. Dünya pazarına sunulan biber turşularının büyük bölümünü karşılayan Balıkesir’de üreticiler her sene fiyatların düşmesinden ve bu yıl firmaların alım yapmamasından büyük dert yanıyor. Uzun yıllar Kocaavşar ve Gökçeyazı’da biber üretimi yapan Özdemir Var, son yıllardaki fiyat düşlerinden büyük mağduriyet yaşadıklarını belirtti. Girdi maliyetlerini karşılaşamadıklarını ifade eden Var, “İki yıl önce kilosunu 25 liraya sattığımız biberi geçen yıl 15 lira civarında satışını gerçekleştiriyorduk. Bu yıl büyük beklentilerle tarlalara ektiğimiz biberleri 7,5 liradan firmalara veriyoruz. Bu iki yıl içerisinde girdi maliyetleri, enflasyon artarken bizim gelirimiz çok düştü. Akaryakıt, gübre, fide, işçilik maliyetlerini karşılayamaz hale geldik. Bırakın para kazanmayı bu işten en az zararla nasıl kurtuluruz onu düşünüyoruz. Domates üreticileri de yakın zamanda para kazanamadıkları için eylem yapmıştı. Şu anda tüm biber üreticileri de aynı mağduriyeti yaşıyor ve bizde sokaklara çıkacağız. Devletin bizim sesimize kulak vermesini istiyoruz. Kırsalda tek gelir kaynağı tarım olan bizler kazanamadığımız için tarımdan elimizi çekersek insanlar yüksek fiyatlara sebze tüketecek duruma gelecek. Bizleri tarımdan, üretmekten küstürmesinler” dedi.

“FABRİKALARDA ALIM YAPMIYOR”

Balıkesir’de genelde Makedon, kapya, biberiye türlerinin üretiminin yaygın olduğunu belirten Özdemir Var, fiyatların düşmesinde yaşadıkları mağduriyetin yanı sıra fabrikaların alım da yapmadığını belirtti. Ürünlerini tarlada kaldığından şikâyet eden Var, “Bir taraftan fiyatların düşmesiyle mücadele ediyoruz bir yandan da fabrikalar alım yapmıyor.  Devletin bu konuda üreticinin yanında olması gerekiyor” dedi.