Anadolu’nun batısında yer alan Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Kütahya, Bilecik ve Eskişehir’deki antik kentlerde devam eden arkeolojik kazılarda elde edilen bilgi ve buluntular, binlerce yıl önce bu coğrafyada yaşamış medeniyetler hakkında araştırmacılara yol gösteriyor

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi Behramkale köyü sınırları içinde yer alan Assos Antik Kenti’ndeki kazılar, ÇOMÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Arslan’ın başkanlığında, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumunun desteği ve İÇDAŞ’ın ana sponsorluğunda sürdürülüyor. Milattan önce. 6. yüzyıla tarihlenen Athena Tapınağı ile belirli bölümleri aynı yüzyıldan itibaren inşa edilmeye başlanan sur duvarları, Assos’un en önemli yapıları olarak görülüyor. Kentin kalbi olan agorada “Doğu Çeşmesi” olarak adlandırılan yapıda kazı devam ediyor. 2. yüzyılda kullanılan çeşmeden çıkan buluntulardan, bunun ihtişamlı bir yapı olduğu bilgisine ulaşıldı. Kazılarda ortaya çıkarılan demir cürufu, cam parçaları nedeniyle çeşmenin sonraki yıllarda atölye olarak kullanıldığı düşünülüyor.

BALIKESİR’DEKİ DASKYLEİON VE ANTANDROS KAZILARI
Balıkesir’in Bandırma ilçesinde geçmişi milattan önce 3000’li yıllara dayanan Ergili Mahallesi’ndeki Daskyleion Antik Kenti’nde 1954’te başlatılan kazılar, Prof. Dr. Kaan İren başkanlığında devam ediyor. Bu yıl yapılan çalışmalarda 2 bin 500 yıl öncesinden kalma, üzerinde “Bagabazos’un zar oyunu” ya da “Bagabazos zar oyuncusu” yazan zar oyunu tablası bulundu. Frig alfabesi ile yazılan yazıtta Bagabazos’un Pers olduğu belirlendi. Önceki yıllarda yapılan araştırmalarda mercimek, nohut, burçak, buğday ve arpaya ulaşılan Lidya mutfağında da çalışmalarını yürüten ekip, kazılarda köpek kemiklerine ulaştı. Mutfakta yapılan araştırmada Lidyalıların köpek eti yedikleri de anlaşıldı. Edremit ilçesindeki Kazdağları’nın eteklerinde, tarihi milattan önce 2000 yılına uzanan Antandros Antik Kenti’nde Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürcan Polat başkanlığında yapılan kazılarda bu yıl Roma dönemine ait ikinci villa olduğu tespit edildi. Çalışmalarını burada yoğunlaştıran ekip, villaya ait duvar, altyapı kalıntıları, Antandros sikkeleri ve bu döneme ait çeşitli materyaller buldu. Geçen yılki çalışmalarda bir hacıya ait olduğu düşünülen kolye ucunun bulunması, Amerikan Arkeoloji Enstitüsünce 2014’te dünya çapındaki en önemli 10 keşiften biri gösterilen bazilikanın o dönemde hacı kilisesi olduğuna dair işaret olarak değerlendiriliyor.