Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Balıkesir Şube Başkanı Gaye Ersoy, tarımsal üretim yapan işletme ve üreticilere yönelik çağrıya çıkan Tarımsal ve Kırsal Destekleme Kurumu ilanları konusunda detayla bilgi verdi. En son iki yıl önce çağrıya çıkan TKDK desteklerinden yararlanmak için takvimin ilerlediğine dikkat çeken Gaye Ersoy, dört grup halinde çıkacak ilanlarda toplam 248 milyon Euro destek dağıtılacağını ifade etti. Ersoy, “Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, 21 Mart itibariyle çağrı ilanına çıktı. 2022 yılının başından bu yana destekleme ilanına çıkmamıştı bu kadar büyük oranda. İPARD 3 uygulama döneminin ilk çağrısı olarak açıldı. Bununla ilgili de 4 grup halinde proje kabul edileceği açıklandı. Birinci grup tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi, pazarlanmasıyla ilgili fiziki varlıklara yatırımları kapsıyor. Bu birinci gruba 66 milyon Euro’luk destek söz konusu olacağı, 22 Mayıs tarihine kadar da başvuruları kabul edecekler. Bu kapsamda TKDK’nın süt ve et işleme tesislerine ve de meyve-sebze işleme tesislerine öncelikle araç desteği var ÖTV ve KDV’den muaf olmak koşuluyla. İşletme içinde kullanacak ekipmanların modernizasyonu imkanı sağlıyor. Aynı zamanda elinde güneş enerjisiyle ilgili hazırlığı bulunan işletmeler için de güneş enerjisi desteği var” dedi.
BALIKESİR’İN YEREL ÜRÜNLERİ DE DESTEKTEN FAYDALANABİLECEK
Haziran ve temmuz ayındaki çağrının hibe desteği tutarının 80 milyon Euro olduğuna dikkat çeken ZMO Balıkesir Şube Başkanı Gaye Ersoy, “Küçük işletmelere yönelikte Bundan sonraki dönemde haziran- temmuz aralığında da 80 milyon Euro’luk çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesi için mikro işletmelere yönelik destekleme verecek. Bunlar içinde arıcılar, açık alanda yetiştiricilik, üreticilik yapan çiftçilere destek verilecek. Kırsal turizm, yenilenebilir enerji destekleri olacak. Yerel ürünler konusunda desteklemeler olacak. Balıkesir özelinde höşmerim, saçaklı mantı, erişte, deri işleri, seramik gibi aklınıza gelebilecek el işi kapsamına girecek faaliyetlere ekipman desteği veriyor. Bu yıl ilk defa destek verilecek il sayısı 42’den, 81’e yükseltildi. O kapsamda ilk defa başka illerde kırsal desteklemeler verilecek.
Proje şartlarını sağlamak şartıyla bu hibeler verilecek” dedi.
KADIN VE GENÇ ÇİFTÇİLERE POZİTİF AYRIMCALIK
TKDK hibelerinden faydalanma sürecinde avantajlı gruplara dikkat çeken Ersoy, “Bazı puanlamalar yapılıyor. Puanlama kriterlerinde kadınlara ve genç çiftçilere pozitif ayrımcılık var. Genç çiftçiyse, kadınsa, projenin içerisinde yenilenebilir enerji desteği bulunuyorsa, bir üretici örgütüyse bunlara ekstra puanlar var. Genel olarak küçük işletmelerin faydalanacağı programlar açılıyor. Bakanlığımızın şöyle bir kriteri var; her anlamda izinli ruhsatı bulunan işletmelere destek veriliyor. Böyle olunca köyde aile işletmesinde kendi çapında üretim yapan çiftçimiz ne yazık ki kapsam dışında kalıyor. Ne yazık ki bir dezavantaj oluşmuş oluyor. O yüzden çiftçilere hep aktardığımız ne yapıyorlarsa izin alarak yapmalarıdır. 1 metrekare toprak bozuyor olursanız mutlaka izinlendirmeleri gerekir. Toprak Koruma Kanunu’nda hem ceza müeyyidesi var hem de neden topraklarımızı bozduralım. Bizim marjinal tarım arazilerde yapılaşma yaparsak hem üretim bütünlüğünü bozmamış oluyoruz hem de atıl durumda kalabilecek topraklarımızı hayvancılık tesisleriyle eşit şekilde düzenlemiş oluyoruz” dedi.