TV100 ekranlarından yayınlanan Sağlı Sollu Gündem programında Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanın çalışmaları ve projeleri hakkında bilgi veren Başkan Zekai Kafaoğlu, “Büyükşehir Battı” iddialarına da cevap verdi. Kafaoğlu, “. Borç sürdürülebilir bir miktarda. Borç olmadan hizmet olmaz. Büyükşehir’in Balıkesir’deki hizmetlerine baktığınızda son yıl yapılan 592 milyonluk yatırım var” dedi.

Programda; Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin maddi açıdan sıkıntı yaşadığına dair iddialara da açıklık getiren Başkan Zekai Kafaoğlu,  bütçenin yatırımlara ve hizmetlere aktarıldığını kaydetti.  Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin maddi açıdan battığı yönünde yapılan yorumların gerçeği yansıtmadığını kaydeden Başkan Zekai Kafaoğlu, “ Baltok’un, eski mezbahanın bulunduğu yerde inşaatçılar çarşısı ve üzerine de konutla ilgili ciddi bir projesi var.  Baltok’un daha önceki dönemden başlayan 500 konutluk bir inşaatı var. Onlar devam ediyor. Kamuoyunda Baltok’ta inşaatlar durdu deniliyor ama asla öyle bir şey yok. İlk etapta 300 yakın dairede satıldı. Bu projenin devam var. Bin 300 konutluk bir proje burası. Burası tamamlanacak kimsenin bir şüphesi olmasın. Biraz gecikme olabilir. 24 Haziran seçimlerinden sonra döviz kurları üzerinden bir savaş ilan edildi. Hep birlikte millet olarak bu savaşa göğüs gerdik. Türkiye genelinde beldelerle birlikte bin 300’ün üzerinde belediye var. Belediyeler aynı zamanda birer kamu kuruluşudur. Hiçbir belediye batmaz. Belediyeler hizmet üretemez noktalara gelebilir ama asla batmaz” dedi.

İLÇELERDEN BASKİ’YE

440 MİLYON LİRA BORÇ DEVROLDU

Balıkesir’in 2014 yılında büyükşehir belediyesi olmasıyla birlikte ilçelerden gelen borçların büyükşehre kaldığını ifade eden Kafaoğlu, “ Balıkesir, büyükşehir belediyesi olunca tüm ilçelerin su ve kanalizasyon idareleri ona devroldu. Ulaşımlar ona devroldu. Haller ona devroldu. Onların borçları da yükleri de Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve BASKİ’ye devroldu. BASKİ’ye eski dönemden devreden borç miktarı 440 milyon lira.  2014-2018 yıllara arasında da 480 milyon lira yatırım yapıldı. Bir taraftan da borçlar ödeniyor. Balıkesir’de 52 çeşitli tarife var. Bunun sürdürülebilirliği yok. Borç sürdürülebilir bir miktarda. Borç olmadan hizmet olmaz. Büyükşehir’in Balıkesir’deki hizmetlerine baktığınızda son yıl yapılan 592 milyonluk yatırım var. Bu bütçeyle 200 kilometreye yakın sıcak asfalt yapıldı. 20 ilçemize sıcak asfalt yaptık. Birçok yerde sıcak asfaltı biz yaptık” dedi.

2019 BÜTÇESİNİ %20 KÜÇÜLTTÜK

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesini 2019 yılında 1 milyar lira civarında tuttuklarını kaydeden Zekai Kafaoğlu,” Hükümetimizin yaptığı tasarruf tedbirlerinden dolayı yüzde 20 seviyesinde küçülterek yaptık bütçeyi. 2018 yılı yatırım yılıydı. Yolların yanı sıra birçok köprülerde yaptık. Şehir içinde yaptığımız gibi şehir dışında da ciddi köprülü kavşaklar yaptık. Susurluk’ta, İvrindi’de, Kepsut’ta, Savaştepe’de, Susurluk’ta yatırımlarımız olmuş” dedi.

“PROJEYİ YAPANDAN DA

BİTİRENDEN DE ALLAH RAZI OLSUN”

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin kurucu Başkanı Edip Uğur’a da, Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsallaşması ve şehir trafiğini rahatlatan Adliye Kavşağı ile Cengiz Topel Kavşağı projelerini başlattığı için teşekkür eden Kafaoğlu, “Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli yatırımları Adliye Kavşağı ve Cengiz Topel Kavşağı. Adliye Kavşağı 120 günde tamamlandı. Projesi daha önceden yapılmıştı. Önceki belediye başkanımız yapmıştı projeyi. Bizde inşaatın ihalesini yaparak biz tamamladık. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Daha önceden Paşaalanı’nda oturan bir vatandaş Atatürk Devlet Hastanesi’ne 25 dakikada gidiyordu, şimdi arka taraftaki yolla 5 dakikada ulaşıyor. Projeyi yapandan da Allah razı olsun, projeyi bitirenden de Allah razı olsun” dedi.

“EDİP UĞUR BÜYÜKŞEHİR’İ SIFIRDAN KURDU”

Edip Uğur’un Büyükşehir Belediyesi’ni sıfırdan kurduğuna dikkat çeken Kafaoğlu, “Balıkesir’de 2014 yılında 14 ilçeyi ve büyükşehir belediyesini AK Parti kazandı. Neticede 3.5 yıl boyunca Ahmet Edip Uğur görevi götürdü, hizmet etti, koşturdu, mücadele etti ve sıfırdan büyükşehir belediyesini kurdu. Emeği geçenlere şükranlarımızı sunuyoruz. Ondan sonra bu görev bize tevdi edildi ve bizde görevlere devam ettirdik. Bizde 31 Mart tarihine kadar görevi götüreceğiz. Siyasette inişler çıkışlar olabilir. Ben Altıeylül Belediye Başkanı olarak başladım ve sonra hiç olmayan bir şey oldu ve Belediye Meclisi’nde seçilerek Büyükşehir Belediye başkanı oldum” dedi.