Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, tarım ve hayvancılıkta üretimi ve verimi arttırmak adına üreticileri desteklemeye devam ediyor

Balıkesir’in değerlerini öne çıkarıp üreticileri daha çok desteklemek adına 2024 yılı bütçesini 2 katına çıkarmayı hedeflediklerini belirten Kırsal Hizmet Daire Başkanı Serkan Akça, “2024 yılı hedefimizde Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımız Yücel Yılmaz’ın takdirleriyle 350-400 milyon liraya yükselteceğiz. Başkanımız tarım konusunda çok hassas bu da bizim avantajımız. Yücel başkanımıza tarımla ilgili konularda gittiğimizde kapılar bize açılıyor. Balıkesir birçok tarım ürünü çeşitliliğinde üst sıralarda yer alıyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak bizlerde bu işin önemini bildiğimiz için desteklemelerimizi o şekilde yapıyoruz. Birçok sektörü ciddi anlamda desteklemeye başladık. Tohum, fide, fidan, tarım alet ve ekipmanları, damızlık hayvanlar, tarla yolları, mera ıslahı, meteorolojik bilgi ağları, peynir-zeytin-ekmek kitapları, arıcılık gibi birçok alanda üreticilerimize hizmet vermekteyiz” dedi.

“BALIKESİR BALINI DÜNYA MARKASI HALİNE GETİRECEĞİZ”

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin son yıllarda en çok destek verdiği alanların başında arıcılık ve bal üretimi geldiğini vurgulayan Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Serkan Akça, Balıkesir balını dünyada marka haline getirmeyi planladıklarını belirtti. Akça, “Arıcılık konusunda 50 dönüm alanda ana arı tesisimiz var. Bu ana arı tesisimizde yazın 1200 kovana kadar üretim yapıyoruz. Amacımız bal üretimi değil. Burada yetiştirdiğimiz ana arıları üreticilerimize vermek. Üç yıldır bizim ana arı üretimimiz 20 bini geçti. Çok ciddi oranda da kovan desteği sağlıyoruz.  Arıcılarımızın konaklama yerlerine kadar her şeyi düşünüyoruz. İki tane fondan kek makinesi aldık. Arıcılarımızın fondan kekini üretip çok düşük maliyetlere üreticilerimize veriyoruz. Şurup makinesi aldık, bunu da üretip üreticilerimize dağıtacağız. Bir bal dolum projemiz vardı onu da Güney Marmara Kalkınma Ajansı aracılığıyla yapmış olduğumuz bir proje ve bu geçti. Onun ekipmanlarını aldık, geçici bir yerde üretim yapıyoruz. Ancak önümüzdeki süreçte çok ciddi bir bal dolum tesisi kuracağız. Buradaki temel amacımız Balıkesir balını tüm dünyaya tanıtmak. Üreticilerimizden sözleşmeli üretimle bal alıp, bu balları dolum tesislerinde doldurup hem yurtiçi hem yurtdışına kendi markamızla satacağız. Böylelikle arıcılarımızı hem ürün bazında desteklerken hem de mamulün satışı ve gelirin arttırılmasında da destek vermiş olacağız.”

“2023’TE 3 BİN 500 DAMIZLIK KOYUN DAĞITACAĞIZ”

Coğrafi işarete sahip Balıkesir kuzusuyla ilgili planlı ve kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Serkan Akça, “Balıkesir kuzusunu geliştirmek ve daha da yaygınlaştırmak için 5 tane damızlık koyun ve 1 tane de damızlık koç tesisi kurduk. İvrindi, Kepsut, Savaştepe, Dursunbey ve Sındırgı’da damızlık koyun, Bigadiç’in Çömlekçi kırsal mahallesinde de damızlık koç tesisimiz var. Buradaki amacımız damızlık niteliği yüksek hayvanlar üretip bunları hibe desteğiyle üreticilerimize vermek. Hedefimiz para kazanmak değil, üreticilerimizi desteklemektir. Piyasada damızlık niteliğinde hayvan bulmak çok zor. Bizde Balıkesir ırkını geliştirmek istiyorsak gelişigüzel hayvan dağıtamayız. 3 yıldır bunu başarıyla sürdürüyoruz. Bandırma Koç Merkezi’nden A sınıfı damızlık koçları alıyoruz, bine yakın koç dağıttık. Bu yıl 3 bin 500 damızlık koyun dağıtacağız.  Damızlık Koç Tesisimizde de elit koçları yavruyken alıyor, burada 4 aylık beslemeden sonra 1 yaşa gelince üreticilerimize hibeli şekilde dağıtacağız. Hedefimiz yılda 650 koç dağıtmak. Önümüzdeki dönem hedefimiz 10 bin koyun dağıtmak. İvmemizi arıcılık ve koyunculukta ciddi oranda yükselteceğiz” dedi.

MANDACILARA DA DAMIZLIK DESTEĞİ

Balıkesir’in değerlerine sahip çıktıklarını ve bu kapsamda yeni başladıkları manda desteğiyle ilgili de bilgi veren Serkan Akça, coğrafi işarete sahip bir diğer Balıkesir ürünü kaymak üretiminin arttırılması ve kalitesinin yükseltilmesi için üreticilere manda desteği sağlanacağını belirtti. Akça, “Manda desteği vermeye başlıyoruz. Bu sene 9 tane erkek manda aldık manda yetiştiricilerimize kan değişimi olsun diye.  Balıkesir’de 250 işletmemiz 7 bine yakın mandamız var. Manda varlığında Türkiye’de 6.sıradayız. Manda desteğini de arttırarak devam etmek istiyoruz. Manda kaymağında coğrafi işaret aldık. Manda kaymağımıza çok güveniyoruz.  Hem dişi manda hem erkek manda hem de çiğ tohum destekleriyle mandacılarımızın yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

BAÇEM’DEN MEZUN OLAN KURSİYERLER KENDİ MARKALARINI OLUŞTURUYOR

Burhaniye’de kurdukları çiftçi eğitim merkezinde bir yılda bine yakın insana eğitim verdiklerine dikkat çeken Serkan Akça, “BAÇEM’de yılda bine yakın çiftçimizi eğitiyoruz. Devamlı ziyarete açık bir merkez. Kurslarımız tamamen ücretsiz. Yoğunluk aromatik bitki üretiminde olsa da meyve bahçelerimiz, seralarımız, zeytin koleksiyon bahçemiz gibi birçok üretim ve deneme yaptığımız alan var. Şu anda bizden mezun olup kendi firmasını kuran birçok kursiyerimiz var. En son bunu aroma terapi festivalinde gördük bunu. Bu festivale gelen 150 kişiden 100’ü bizim kursiyerimizdi. Kendi işlerini ve markalarını kurup bu işten para kazanıyorlar. BAÇEM’e şimdi 5 dönüm üzerine büyük bir sera kuracağız. Bu serada fide üretip üreticilerimize fide desteği sağlayacağız” dedi.  

“139 TON SÜT OTU TOHUMU DAĞITTIK”

Hayvancılıkta en önemli girdi maliyetlerinin başında gelen yem masraflarını düşürmek adına Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin mera ıslahı, süt otu tohumu dağıtımı gibi önemli hizmetlerinin olduğunu belirten Akça, “ Türkiye’de hiçbir belediyenin yapmadığı mera ıslahı çalışmamız var. Şu ana kadar 7 bin 500 dönüm mera ıslahı yapmışız 3 yılda. Özellikle mera ıslahına çok önem veriyoruz. Koyunculuk için olmazsa olmaz iki konu var; biri çok iyi bir koçunuzun olması diğeri de meraların ıslahı. Biz bu iki desteği de sağlıyoruz çiftçimize. Tarla arası yolları yapıyoruz. Hasada gitmekte zorlanan çiftçilerimiz için tarla arası yolları greyderle açıyoruz.

Biz tohumlarda buğday, arpa, mısır, badalan fasulye desteği veriyoruz. Ancak bunun yanı sıra hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimize süt otu tohumu veriyoruz. Süt otu enerji oranı yüksek, verimli, proteini yüksek bir bitki. Çok tercih edilen bir yem bitkisi. En son 139 ton süt otu tohumu dağıttık. İlk sene 500 üreticiye vermiştik en son 2 bin 600 kişiye verdik. İsteyen herkese bu desteği veriyoruz. Balıkesir’de 29 adet meteorolojik veri ağı kurduk. Çiftçilerimizin karşılaşabileceği olumsuzları önceden haber veren bu sistemle üreticilerimiz önlemini alıyor. Balıkesir’e çok ciddi katkısı var” dedi.  

YÜCEL YILMAZ BİZİM İÇİN BÜYÜK ŞANS

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın tarım ve hayvancılık konusunda projelere olumlu yaklaşmasının kendileri açısından büyük avantaj olduğunu kaydeden Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Serkan Akça “Bizim 2023 yılı bütçemiz 200 milyon liraydı. Bunun 170 milyonunu yatırım ve desteklemelere ayırdık. 2024 yılı hedefimizde Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımız Yücel Yılmaz’ın takdirleriyle 350-400 milyon liraya yükselteceğiz. Başkanımız tarım konusunda çok hassas bu da bizim avantajımız. Yücel başkanımıza tarımla ilgili konularda gittiğimizde kapılar bize açılıyor. Gerçekten de stratejik bir konu. Çiftçilerimize ne verirsek geri dönüşü oluyor. Biz yapanı, üreteni destekliyoruz” dedi.