Dursunbeyli Çerkesler Mahmudiye’de buluştu. Bu yıl ikincisi düzenlenen Köy Buluşma Ve Tanışma Günü’nde gençler Çerkes Halk Dansları ile geceyi renklendirirken, köy muhtarı gelenekselleştirmeyi düşündükleri etkinlikle geleneklerini yaşatmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

 

Dursunbey Mahmudiye Mahallesi’nde bu yıl ikincisi düzenlenen Köy Buluşma Ve Tanışma Günü renkli ve coşkulu görüntülere sahne oldu. Çerkes gençlerinin bir araya gelerek birbirlerini tanımaları ve köy dışında yaşayan çerkeslerin bir araya gelerek hasret gidermeleri ve geleneklerin yaşatılması amacıyla düzenlenen gece büyük ilgi gördü.

Eğlencenin açılış konuşmasını köy muhtarı Adem Kaya yaptı. Kaya, “Köyümüz geçmişi Kafkasya’ya dayanan Çerkes toplumundan oluşmaktadır. Köyümüz kütüğüne kayıtlı ancak köy ile bağlantısı kalmamış dostlarımızı bi araya toplayıp tanışmaları hasret gidermeleri ve kültürümüzün devam etmesi için bu geceyi ikinci kez düzenliyoruz. Köy gençlerimizin özverili çalışmaları ile böyle güzel bir geceyi düzenlemiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Bundan sonra da bu mutlu gecenin devamını getirmek için çalışmaya devam edeceğiz.

Gelen köylülerimize çok teşekkürler. Katılım bizi hiçbir zaman tatmin etmeyecek. Bütün köylülerimizi araya toplayana kadar, hep daha iyisi için çalışacağız. 4 Temmuz 2020 akşamı tekrardan görüşmek üzere.” diye konuştu.

 

Eğlenceye katılım gösteren Bursa Çerkes Kültür Derneği Başkanı Levent Turgut ise aslında annesinin aslında Mahmudiyeli olduğunu söyleyerek  “Annem 21 yaşında babamla evlenip köyünden ayrılmış. Birkaç sene sonrada ailesi Mustafakemalpaşa Kadirçeşme köyüne taşınmışlar.  Biz dünyaya geldiğimizde anne tarafım Kadirçeşme köyünde olduğu için asıl köyü Mahmudiye’yi görmedik. Ben küçük yaşta köyden ayrılıp Bursa’ya geldiğim için abim ve ablalarım Şapsığ köye gitsede ben gidememiştim.  Anneme “Bu sene yıllık izine çıktığımda seni köyüne götüreceğim”dedim.  Çok sevindi o da uzun zamandır köyüne gidememişti.
Tesadüf olacak ya Şapsığ köye genç bir kardeşimiz muhtar olmuş. Bundan bir ay önce telefonum çaldı açtım. “Ben Mahmudiye köyü muhtarıyım abi” dedi. Telefonda tanıştık Adem ile… Köyde şenlik yapacaklarını anlattı ve destek istedi.  Elimden geleni yapacağımı söyledim. Bu akşam da köye vardık. Annem akrabalarını ve arkadaşlarını göreceği için çok heyecanlıydı. Köyün meydanı hazırlanmış, yemekler yapılmış, çaylar demlenmiş misafirlerini tek tek karşılayıp çok içten samimi bir şekilde en küçüğünden en büyüğüne kadar karşıladılar.” diye konuştu.

 

Levent Turgut böyle gecelerde amacın bir araya gelmek olduğunu ifade ederken “Amaç eğlenmek falan değil. Uzakta olan, köyden göçen insanlar ile buluşup hasret gidermek, sohbet etmek.  Kadınlar köy meydanına oturup sohbet ettiler bol bol. Erkekler de yine meydanda hem dağıtılan çekirdeklerini yediler; çay içip sohbet ettiler. Gençler de küçük bir düğün organize etmişti bizde katılıp onlarla beraber düğünümüzü yaptık. Yapılan organizasyonda çok mutlu insanlar gördüm. Yıllardır gitmediğim bu köye daha önce gitmemiş olmanın pişmanlığı olsa da bu geceye katılmanının keyfini yaşadığım için çok mutluyum. Bu güzel buluşmayı organize eden, gece boyunca arkadaşları ile hizmet etmeye çalışan genç dinamik muhtarımız Adem Kaya’ya çok teşekkür ediyorum. Bizi ve tüm misafirleri güler yüzleri ile karşılayan Mahmudiye köyü sakinlerine de çok çok teşekkür ediyorum.”  dedi.

 

Gece geç saatlere kadar geçlerin çeşitli halk dansları ile sürdü.