Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

ECZANELERE ALTYAPI HAZIR OLMADAN CEZA KESİLİYOR

Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Göksel Gümüş, Maliye Bakanlığı’nın Türkiye’deki tüm eczanelere yönelik denetimlerine ilişkin açıklamada bulundu.

Balıkesir Eczacı Odası Başkanı

Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Göksel Gümüş, eczacılara yönelik denetimlerle ilgili açıklamada bulundu. Maliye Bakanlığı’nın talimatıyla Türkiye’deki tüm eczanelerin denetime tabi tutulduğunu ve büyük cezalar kesildiğini kaydeden Gümüş, “Eczane otomasyon programları ve Ödeme Kaydedici Cihazları arasında entegrasyon altyapıları tam olarak hazır değil iken, entegrasyon yapabilme imkanı sorgulanmadan Eczanelere cezalar kesilmektedir. Bu durum vicdanları yaralamakta ve biz eczacıların sistemi bir kez daha sorgulamasına neden olmaktadır” dedi. Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Göksel Gümüş, Maliye Bakanlığı’nın Türkiye’deki tüm eczanelere yönelik denetimlerine ilişkin açıklamada bulundu. Ödeme kaydedici cihazlar arasında entegrasyon hazır olmadan eczanelere ağır cezaların kesildiğini belirten Gümüş, “ Yurdun dört bir yanında, il, ilçe, mahalle, kasaba her noktada yaygın olarak halk sağlığına hizmet eden Eczaneler, 1. Basamak Sağlık Hizmet Sunucularıdır. Eczaneler sermayenin değil, halkın malıdır. 24 saat halk sağlığı için çalışır ve halka, halk sağlığına hizmet ederler. Yani her zaman söylediğimiz gibi eczacınız en yakın sağlık danışmanınızdır’.  Herkesin bildiği gibi eczacılar, hastasına emanet ve veresiye ilaç da verir, ücretsiz sağlık danışmanlığı da yapar, hatta her türlü derdini de dinler ve çözmek için yardımcı olur.  Eczacılar eczanelerde satışa sunulan ilaç ve ilaç dışı ürünleri Ecza depolarından faturalı olarak alırlar ve satışlarının da yaklaşık yüzde 90’ının Sosyal Güvenlik Kurumu’na fatura keserek yaparlar. Ödemelerini de ortalama 90 gün sonra alırlar.  Hayatın doğal akışı içinde, teorik ve pratiğin uyuşmadığı bazı durumlar dışında da kendi tercihleri ile asla kayıtsız işlem yapmazlar. Vergi levhalarında hiçbir zaman ‘’Matrahsız’’ yazmadığı gibi en çok vergi ödeyenler listelerinde de her zaman üst sıralarda yer alırlar.  Herkes tarafından bilindiğini düşündüğümüz bu gerçekleri bir kez daha hatırlatmak istedik. Çünkü; 5 gündür Maliye Bakanlığı talimatı ile tüm illerde Eczaneler Vergi Dairesi denetmenlerince denetlenmekte ve ağır cezalar uygulanmaktadır. Eczane otomasyon programları ve Ödeme Kaydedici Cihazları arasında entegrasyon altyapıları tam olarak hazır değil iken, entegrasyon yapabilme imkânı sorgulanmadan Eczanelere cezalar kesilmektedir. Bu durum vicdanları yaralamakta ve biz eczacıların sistemi bir kez daha sorgulamasına neden olmaktadır” dedi.

“DENETİMDEN ÇEKİNMİYORUZ YETER Kİ ADALETLİ OLSUN”

Hiçbir denetimden çekinmediklerini ifade eden Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Göksel Gümüş, “ Bizler hiçbir denetimden çekinmeyiz! Yeter ki adaletli ve anlaşılabilir olsun. Her şeyi kayıt altında olan biz Eczacılar göğsümüzü gere gere her kuruşunu ödediğimiz vergilerimiz ile gurur duyuyoruz. Şunun da çok iyi bilinmesini isteriz ki; Eczaneler toplum sağlığına hizmet eden ve vergisini de layıkı ile ödeyen ender ticarethanelerdir!  “Çok kazanandan çok vergi” söylemi ile yola çıkarak, halen 2023 fiyatlarıyla ilaç satan yani çok kazanmadan çok vergi ödeyen ve her türlü denetlenebilir olan, yazılan cezanın da SGK alacağından kesilmesi sebebiyle de garanti tahsil edilebilir mükellef olan Eczacılardan daha çok anlayışı kabul edilebilir değildir.  Adil bir vergi sistemi talep ediyoruz.  Toplum sağlığına hizmet eden ve bunu yaparken de SGK’nın ilaç harcama finansmanının yükünü taşıyan Eczacıların kıymetinin tüm kurumlarca bilinmesini ve hak ettiğimiz değerin verilmesini bir kez daha talep eder, Eczacıların sahipsiz olmadığını hatırlatırız.  56 Bölge Eczacı Odası ve Türk Eczacıları Birliği çatısı altında tüm Eczacılar hep birlikte örgütlü mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz!”