Balıkesir Kasaplar Odası Başkanı Galip Sarıoğlu, yaklaşan kurban bayramı öncesinde kurban kesimi ve kurban etlerinin sağlıklı bir şekilde muhafazası konusunda açıklamalarda bulundu.

 

 

Kurbanlık hayvan kesimi ve doğru işlenmesinin etin kalitesi açısından çok önemli olduğunu kaydeden Balıkesir Kasaplar Odası Başkanı Galip Sarıoğlu, vatandaşların ehil kişilere kurban kesimi ve işlenmesi işini vermesini istedi.  Büyükbaş hayvan kesiminin 300-350 lira, küçükbaş kesiminin ise 50-75 lira arasında olduğunu dile getiren Sarıoğlu, “Kurban kesiminde işi erbabına verilmeli. Kesim yapılan yerlerin denetlenmesi, nerede ne kesiliyor iyi kontrol edilmeli.  Bunun yanı sıra kurban edilecek hayvanın yaşının tutup tutmadığı,  fiziki şartlarının nasıl olduğu, kurbanlık özelliğinin taşıyıp taşımadığı belirlenmeli. Kesim ücretleri büyükbaşlarda 300-350 lira olmalı, küçükbaş hayvan ise 50 ile 75 lira arasında olmalı” dedi.

 

“BERBER ÖNÜNDE KIYMA MAKİNESİ VAR”

Kurban bayramı sonrasında kasapların haricinde başka meslek gruplarının da kıyma çekme işi yaptığına dikkat çeken Balıkesir Kasaplar Odası Başkanı Galip Sarıoğlu, bu konuda bir denetleme olmamasından dert yandı.  Sarıoğlu, “ Bakıyorsunuz berber dükkanının önünde kıyma makinesi var, kıyma kıyıyor. O etler hangi şartlarda kıyılıyor, kıymayı çeken kişinin tecrübesi ne kimse bakmıyor. Bir kasap etleri sinirlerinden ayırıp kıyma makinesine koyarken bunu diğerleri yapmaz” dedi” dedi.

 

“SUCUK İÇİN ETİ DİNLENDİRİN”

Kıyma ve sucuk yapımıyla ilgili de uyarılarda bulunan Balıkesir Kasaplar Odası Başkanı Galip Sarıoğlu, “ Bugün ham maddelerin fiyatlarını öne koyarsak bir kilo sucuk 13-15 lira olmalı. Bunun yanı sıra sucukta çok acele edilmemeli kurbanlık et birkaç gün beklemeli. Etin dinlenmesi lazım. Sıcağı sıcağına olursa sucukta istenilen lezzet yakalanmıyor” dedi. Kurban etinin saklanması konusunda da bilgi veren Sarıoğlu, “ Kurban etleri kesinlikle poşetlere koyup buzdolabına konulmamalı. Etleri alıp balkona koysunlar üzerine ince bir şey koyup 3-5 saat arasında bekletmeliler. Et dinlensin sonra leğen ve kaplara koyun. Kesinlikle et güneşin altında da kalsa kokmaz”