Balıkesir’de üstün zekalı ve yetenekli çocukların eğitimi ve gelişimine katkı sağlamak adına 2021 yılında kurulan Zihnilatif Derneği’nin kurucu Başkanı Zeliha Kahraman’la derneğin iki yıldır yürüttüğü faaliyet ve çalışmalar hakkında konuştuk. Üstün zekâ ve yeteneğe sahip çocukları milli değer olarak gördüklerini belirten Kahraman, “Nihai planımız Türkiye’nin karar verme mekanizmalarında mutlaka zihnilatiflerinde yer alması üzerine çalışıyoruz. Selçuk Bayraktar’ın ortaya çıkması ülkede nasıl bir rüzgâr yarattı bunu iyi gördük. Selçuk Bey bir zihnilatif bir insan. Birkaç Selçuk Bayraktar daha yakalayabilirsek ne mutlu bize” dedi.
Balıkesir’de sayısı bin 500’leri aşan üstün zekalı çocukların geleceğe hazırlanması, akademik ve sosyal becerilerinin geliştirilmesi için Zihnilatif Derneği’nin, kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği çerçevesinde önemli projeler geliştirdiğini ifade eden Zeliha Kahraman, misyonlarının üstün zeka ve yeteneğe sahip cevherlerin iyi işlenerek ülkenin geleceğine katkı sunmak olduğunu belirtti. Üstün zekalı çocukları Türkiye’nin milli değerleri olarak gördüklerini kaydeden Kahraman, “Zihnilatif Derneği, Balıkesir özelinde kurulmuş ancak ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalarımız var. 2021 yılının 10 Ekim tarihinden bu yana faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. 12 Mart 2022 yılında ilk genel kurulumuzu yaptık. Akabinde de hemen çalışmalarımıza başladık. Bakanlıklar aracılığıyla çeşitli projelerin altına imza attık. Derneğimiz, üstün zekalı çocuklar için çalışıyor. Bu çocuklar ülkenin nitelikli insan gücü sermayesi. Yurtdışına gitmeden önce devleti için milleti için ailesi için daha iyi neler yapabilirler. Gönüllerine milli sevgiyi zerk etmeye gayret ediyoruz arkadaşlarımızla birlikte. Çocuklarımız için imkân yaratmaya çalışıyoruz. Üstün zekalı ve yetenekli çocuklar özel eğitime ihtiyaç olan çocuklar tıpkı özel eğitime muhtaç olan çocuklarımız gibi. Skalanın diğer tarafında olan çocuklar. Normal eğitimden verim alamıyorlar. Kendileri için tasarlanmış özel eğitim ihtiyaçları var bundan dolayı da elimizden geldiğince bunlara imkân sağlayıp ek etkinlikler düzenleyip bu konuda ne yapabiliriz diye düşünüyoruz. Derneğimizin temel amacı üstün zekalı ve yetenekli çocuklar için bir kamu politikası geliştirmesine destek vermektir. Bu konuyla ilgili farkındalık yaratıp çalışmalara öncülük etmektir. Bu konuda Türkiye’de çalışma yapan 4-5 tane dernek var. Daha özel bir alan” dedi.
“BİLSEM’LERLE ÇALIŞIYORUZ”
Balıkesir’de Bilim Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencilerine yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade eden Zihnilatif Derneği Başkanı Zeliha Kahraman, “Balıkesir’de Karesi, Altıeylül, Bandırma, Edremit ve Burhaniye olmak üzere 5 tane BİLSEM var. Bu BİLSEM’lere kayıtlı da yaklaşık 1500’ü aşkın çocuğumuz bulunuyor, üstün zekâ ve yeteneğe sahip. Bu çocuklar mili değerlerimiz. Biz de onları hak ettikleri, ülkeye faydalı şekilde hizmet verecekleri şekilde yetişmeleri için elimizden gelen desteği sağlamaya çalışıyor. Bunu da daha çok projeler aracılığıyla yapıyoruz” dedi.
ZİHNİ LATİFLERE
DEMOKRASİ EĞİTİMİ
Zihnilatif Derneği’nin üstün zekalı ve yetenekli çocuklara yönelik yaptığı projeler hakkında da bilgi veren Zeliha Kahraman, “Demokrasi Akademisi Projesini hayata geçirdik. Bu İçişleri Bakanlığı projesiydi. Bu projeyle demokrasi kavramını kendileri oluşturmaları için onlara olanaklar sunduk. Beş farklı şehre götürdük. Demokrasi Adası da dahil olmak üzere yaşantı geçirmelerine, gezmelerine yardımcı olduk. Balıkesir’de 4 tane atölye yaptık. Bir tanesi Prof. Dr. Mehmet Narlı hocamız ‘Demokrasi’nin dili ne olmalıdır?’ adlı atölye yaptı. Prof. Dr. Hülya Gür hocamız ‘Demokrasi ve Matematik’ üzerine çocuklarımıza atölye gerçekleştirdi. Ben ‘Özgürlük ve Demokrasi Psikolojisi üzerine ve Prof. Dr. Yılmaz Gür ‘Değişen Teknoloji Sonrası Değişen Demokrasi üzerine atölyeler yaptık. Güzel çalışmalar yaptık. İlkokul öğrencisinden, lise öğrencisine kadar çocuklarımız atölyelere katıldı. Bilişim Vadisi’ne gittik. Ülkesinin gücünü görmesi ve neler yapabileceklerini görmesi için çocuklarımızın zihninde bir plan oluşturması gerekiyor. Bir hedef koyması gerekiyor. Çocuklarımız yaptığımız geziler sonrasında mesleklerine karar verdiler” dedi.
TÜRKİYE YÜZYILININ
DEHALARI ÇALIŞTAYI YOLDA
Üstün zekalı ve yetenekli çocukların eğitimine yönelik çalışmaları ulusal boyuta taşıyacak çalıştay projesi hazırlığında olduklarını açıklayan Zihnilatif Derneği Başkanı Zeliha Kahraman, “Ankara’da Türkiye Yüzyılının Dehaları çalıştayını yapmayı planlıyoruz. Gazi Üniversitesi ve Balıkesir Üniversitesi’yle protokoller yaptık. Bilimsel ağırlıkta çalışmalar yapmak istiyoruz. Çünkü bu alanda çalışma yapacak insan ihtiyacımız var. Ülkemizde henüz üstün zekâ ve yetenek alanında çalışan profesör seviyesinde akademisyenimiz yok. Bir tane vardı o da emekli oldu. Önümüzdeki yüzyıl Türkiye yüzyılı olacak her açıdan. Bu kapsamda üstün zekalı ve yetenekli çocukların nelere ihtiyacı var. Sosyo-ekonomik destek ihtiyaçları var. Kamu politikası geliştirilmesine ihtiyaçlar var. Güvenlik ihtiyaçları var. Bunlarla ilgili bir çalıştay düzenliyoruz, her bakanlıkla koordineli bir şekilde. Kamu politikalarının nasıl olması gerektiğini tartışacağız” dedi.
ARALIK AYINDA
PİYANO FESTİVALİ
Çocukların akademik gelişiminin yanı sıra kültürel ve sanatsal etkinliklere de yönlendirmeyi hedeflediklerini kaydeden Zeliha Kahraman, “Aralık ayında Balıkesir’de bir ilki gerçekleştireceğiz. Kültür Bakanlığı’nın destekleriyle uluslararası piyano festivali yapacağız. Bir yıldır üzerinde çalıştığımız bir proje. Türk Devletleri Uluslararası Piyano Festivali’yle bu kez de dünyadaki zihnilatifler Balıkesir’e gelecek. Rusya’dan ünlü piyanist Pisarev geliyor. Azerbaycan’dan Murat Adıgüzelzade geliyor. Macaristan’dan Herbert Schuch geliyor. İstanbul’dan, İzmir’den, Ankara’dan pek çok piyano sanatçısı bu festivale katılım sağlayacak. Bu sanatçılar çocuklarımıza müzikle ilgili gündüzleri ustalık sınıflarında eğitim verecek, akşamları da dinletiler olacak. Çocuklar arasında yarışma olacak. Zor günlerden geçiyoruz, özellikle Filistin’e yönelik saldırıların olduğu günlerde. Her şeyin rayına girmesini beklemek bu topraklarda mümkün değil. Bir an önce ne yapabiliriz onun peşindeyiz.
“BİRKAÇ TANE DAHA SELÇUK BAYRAKTAR
YAKAYABİLİRSEK NE MUTLU BİZE!”
Üstün zekalı çocukların yetenekleri doğrultusunda doğru yönlendirilmesi gerektiğini belirten Kahraman, “Çocukları sadece gezilere götürmekle bu işi yapamayız. Orta vadede çocukların eğitimlerinin planlanması üzerine çalışıyoruz. Nihai planımız Türkiye’nin karar verme mekanizmalarında mutlaka zihnilatiflerinde yer alması üzerine çalışıyoruz. Selçuk Bayraktar’ın ortaya çıkması ülkede nasıl bir rüzgâr yarattı bunu iyi gördük. Selçuk Bey bir zihnilatif bir insan. Birkaç Selçuk Bayraktar daha yakalayabilirsek ne mutlu bize. Biz bir kişinin hayatına dokunabilirsek görevimizi yapmış olacağız. Biz bir kişi diye yola çıkıyoruz nasibimiz bin olabilir. Erken dönem staj imkânı çocuklarımız için çok önemli. Bu kapsamda Baykar bize destek verdi. Haluk Bayraktar, geçen haziran sonunda 10 çocuğumuza Baykar’da staj yapma fırsatı verdi. Bu çok kıymetli bir deneyimdi. Şimdi birçoğunun hedefi Baykar’da çalışmak. Türk Havacılık ve Uzay Sanayi’ne götürdük. Birçok öğrencimizin hedefi uçak mühendisi, makine mühendisi olmak. Biz de bunu yapmaya çalışıyoruz. Onlarda iyi olsun istiyoruz. Nitelikli çalışmalar yapsın istiyoruz.
KAMUDAN BÜYÜK
DESTEK GÖRÜYORUZ
Sivil toplum kuruluşu olarak yapabileceklerinin sınırlı olduğunu, bu kapsamda kamu kuruluşlarının desteğinin büyük önem arz ettiğini kaydeden ZihniLatif Derneği Başkanı Zeliha Kahraman, “Bu topraklar verimli topraklar, üstün zekalı çocuklar bakımdan da verimli. Elimizde bir cevher var ve bu cevheri en iyi şekilde işleyebiliriz bizde onun üzerine çalışıyoruz. Her etkinlikte farkla öğrencilere hitap ediyoruz. Aileler bize çok destek veriyorlar. Tüm zihnilatiflere ulaşamadık ama üçte birine ulaşmışızdır. Kamu kurumlarının büyük destekleri oluyor. Özellikle belediyelerimizin desteği bizim çok kıymetli. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz bize destek veriyor” dedi.
GÜNEY KORE’NİN HIZLI
GELİŞİMİNİ İNCELEDİK
Dünyada bu alanda yapılan çalışma ve gelişmeleri de yakından takip ettiklerini ifade eden Kahraman, “Türkiye’de, dünyada bu alanda neler yapılıyor bunları araştırıyoruz. Özellikle uluslararası platformda; Almanya’nın, İngiltere’nin, Amerika’nın, İsrail’in çalışmaları çok önde gidiyor. Bu konuda en sıkı çalışan ülkelerden biri İsrail. Güney Kore, son 20 yılda çok önemli yol katetti. Diğer ülkeleri hızla yakaladı. Bizde bu başarıyı nasıl elde ettiler diye inceledik. Cumhurbaşkanlığı altında bir başkanlık düzeyinde tüm bakanlıklarla koordineli şekilde çocuklara özel alan yaratılarak hızla ilerlediler. Ülkemizden bu alanda yol açması ve ilerlemesi geleceğimiz açısından büyük önem arz ediyor”
Balıkesir’de sayısı bin 500’leri aşan üstün zekalı çocukların geleceğe hazırlanması, akademik ve sosyal becerilerinin geliştirilmesi için Zihnilatif Derneği’nin, kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği çerçevesinde önemli projeler geliştirdiğini ifade eden Zeliha Kahraman, misyonlarının üstün zeka ve yeteneğe sahip cevherlerin iyi işlenerek ülkenin geleceğine katkı sunmak olduğunu belirtti. Üstün zekalı çocukları Türkiye’nin milli değerleri olarak gördüklerini kaydeden Kahraman, “Zihnilatif Derneği, Balıkesir özelinde kurulmuş ancak ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalarımız var. 2021 yılının 10 Ekim tarihinden bu yana faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. 12 Mart 2022 yılında ilk genel kurulumuzu yaptık. Akabinde de hemen çalışmalarımıza başladık. Bakanlıklar aracılığıyla çeşitli projelerin altına imza attık. Derneğimiz, üstün zekalı çocuklar için çalışıyor. Bu çocuklar ülkenin nitelikli insan gücü sermayesi. Yurtdışına gitmeden önce devleti için milleti için ailesi için daha iyi neler yapabilirler. Gönüllerine milli sevgiyi zerk etmeye gayret ediyoruz arkadaşlarımızla birlikte. Çocuklarımız için imkân yaratmaya çalışıyoruz. Üstün zekalı ve yetenekli çocuklar özel eğitime ihtiyaç olan çocuklar tıpkı özel eğitime muhtaç olan çocuklarımız gibi. Skalanın diğer tarafında olan çocuklar. Normal eğitimden verim alamıyorlar. Kendileri için tasarlanmış özel eğitim ihtiyaçları var bundan dolayı da elimizden geldiğince bunlara imkân sağlayıp ek etkinlikler düzenleyip bu konuda ne yapabiliriz diye düşünüyoruz. Derneğimizin temel amacı üstün zekalı ve yetenekli çocuklar için bir kamu politikası geliştirmesine destek vermektir. Bu konuyla ilgili farkındalık yaratıp çalışmalara öncülük etmektir. Bu konuda Türkiye’de çalışma yapan 4-5 tane dernek var. Daha özel bir alan” dedi.
“BİLSEM’LERLE ÇALIŞIYORUZ”
Balıkesir’de Bilim Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencilerine yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade eden Zihnilatif Derneği Başkanı Zeliha Kahraman, “Balıkesir’de Karesi, Altıeylül, Bandırma, Edremit ve Burhaniye olmak üzere 5 tane BİLSEM var. Bu BİLSEM’lere kayıtlı da yaklaşık 1500’ü aşkın çocuğumuz bulunuyor, üstün zekâ ve yeteneğe sahip. Bu çocuklar mili değerlerimiz. Biz de onları hak ettikleri, ülkeye faydalı şekilde hizmet verecekleri şekilde yetişmeleri için elimizden gelen desteği sağlamaya çalışıyor. Bunu da daha çok projeler aracılığıyla yapıyoruz” dedi.
ZİHNİ LATİFLERE
DEMOKRASİ EĞİTİMİ
Zihnilatif Derneği’nin üstün zekalı ve yetenekli çocuklara yönelik yaptığı projeler hakkında da bilgi veren Zeliha Kahraman, “Demokrasi Akademisi Projesini hayata geçirdik. Bu İçişleri Bakanlığı projesiydi. Bu projeyle demokrasi kavramını kendileri oluşturmaları için onlara olanaklar sunduk. Beş farklı şehre götürdük. Demokrasi Adası da dahil olmak üzere yaşantı geçirmelerine, gezmelerine yardımcı olduk. Balıkesir’de 4 tane atölye yaptık. Bir tanesi Prof. Dr. Mehmet Narlı hocamız ‘Demokrasi’nin dili ne olmalıdır?’ adlı atölye yaptı. Prof. Dr. Hülya Gür hocamız ‘Demokrasi ve Matematik’ üzerine çocuklarımıza atölye gerçekleştirdi. Ben ‘Özgürlük ve Demokrasi Psikolojisi üzerine ve Prof. Dr. Yılmaz Gür ‘Değişen Teknoloji Sonrası Değişen Demokrasi üzerine atölyeler yaptık. Güzel çalışmalar yaptık. İlkokul öğrencisinden, lise öğrencisine kadar çocuklarımız atölyelere katıldı. Bilişim Vadisi’ne gittik. Ülkesinin gücünü görmesi ve neler yapabileceklerini görmesi için çocuklarımızın zihninde bir plan oluşturması gerekiyor. Bir hedef koyması gerekiyor. Çocuklarımız yaptığımız geziler sonrasında mesleklerine karar verdiler” dedi.
TÜRKİYE YÜZYILININ
DEHALARI ÇALIŞTAYI YOLDA
Üstün zekalı ve yetenekli çocukların eğitimine yönelik çalışmaları ulusal boyuta taşıyacak çalıştay projesi hazırlığında olduklarını açıklayan Zihnilatif Derneği Başkanı Zeliha Kahraman, “Ankara’da Türkiye Yüzyılının Dehaları çalıştayını yapmayı planlıyoruz. Gazi Üniversitesi ve Balıkesir Üniversitesi’yle protokoller yaptık. Bilimsel ağırlıkta çalışmalar yapmak istiyoruz. Çünkü bu alanda çalışma yapacak insan ihtiyacımız var. Ülkemizde henüz üstün zekâ ve yetenek alanında çalışan profesör seviyesinde akademisyenimiz yok. Bir tane vardı o da emekli oldu. Önümüzdeki yüzyıl Türkiye yüzyılı olacak her açıdan. Bu kapsamda üstün zekalı ve yetenekli çocukların nelere ihtiyacı var. Sosyo-ekonomik destek ihtiyaçları var. Kamu politikası geliştirilmesine ihtiyaçlar var. Güvenlik ihtiyaçları var. Bunlarla ilgili bir çalıştay düzenliyoruz, her bakanlıkla koordineli bir şekilde. Kamu politikalarının nasıl olması gerektiğini tartışacağız” dedi.
ARALIK AYINDA
PİYANO FESTİVALİ
Çocukların akademik gelişiminin yanı sıra kültürel ve sanatsal etkinliklere de yönlendirmeyi hedeflediklerini kaydeden Zeliha Kahraman, “Aralık ayında Balıkesir’de bir ilki gerçekleştireceğiz. Kültür Bakanlığı’nın destekleriyle uluslararası piyano festivali yapacağız. Bir yıldır üzerinde çalıştığımız bir proje. Türk Devletleri Uluslararası Piyano Festivali’yle bu kez de dünyadaki zihnilatifler Balıkesir’e gelecek. Rusya’dan ünlü piyanist Pisarev geliyor. Azerbaycan’dan Murat Adıgüzelzade geliyor. Macaristan’dan Herbert Schuch geliyor. İstanbul’dan, İzmir’den, Ankara’dan pek çok piyano sanatçısı bu festivale katılım sağlayacak. Bu sanatçılar çocuklarımıza müzikle ilgili gündüzleri ustalık sınıflarında eğitim verecek, akşamları da dinletiler olacak. Çocuklar arasında yarışma olacak. Zor günlerden geçiyoruz, özellikle Filistin’e yönelik saldırıların olduğu günlerde. Her şeyin rayına girmesini beklemek bu topraklarda mümkün değil. Bir an önce ne yapabiliriz onun peşindeyiz.
“BİRKAÇ TANE DAHA SELÇUK BAYRAKTAR
YAKAYABİLİRSEK NE MUTLU BİZE!”
Üstün zekalı çocukların yetenekleri doğrultusunda doğru yönlendirilmesi gerektiğini belirten Kahraman, “Çocukları sadece gezilere götürmekle bu işi yapamayız. Orta vadede çocukların eğitimlerinin planlanması üzerine çalışıyoruz. Nihai planımız Türkiye’nin karar verme mekanizmalarında mutlaka zihnilatiflerinde yer alması üzerine çalışıyoruz. Selçuk Bayraktar’ın ortaya çıkması ülkede nasıl bir rüzgâr yarattı bunu iyi gördük. Selçuk Bey bir zihnilatif bir insan. Birkaç Selçuk Bayraktar daha yakalayabilirsek ne mutlu bize. Biz bir kişinin hayatına dokunabilirsek görevimizi yapmış olacağız. Biz bir kişi diye yola çıkıyoruz nasibimiz bin olabilir. Erken dönem staj imkânı çocuklarımız için çok önemli. Bu kapsamda Baykar bize destek verdi. Haluk Bayraktar, geçen haziran sonunda 10 çocuğumuza Baykar’da staj yapma fırsatı verdi. Bu çok kıymetli bir deneyimdi. Şimdi birçoğunun hedefi Baykar’da çalışmak. Türk Havacılık ve Uzay Sanayi’ne götürdük. Birçok öğrencimizin hedefi uçak mühendisi, makine mühendisi olmak. Biz de bunu yapmaya çalışıyoruz. Onlarda iyi olsun istiyoruz. Nitelikli çalışmalar yapsın istiyoruz.
KAMUDAN BÜYÜK
DESTEK GÖRÜYORUZ
Sivil toplum kuruluşu olarak yapabileceklerinin sınırlı olduğunu, bu kapsamda kamu kuruluşlarının desteğinin büyük önem arz ettiğini kaydeden ZihniLatif Derneği Başkanı Zeliha Kahraman, “Bu topraklar verimli topraklar, üstün zekalı çocuklar bakımdan da verimli. Elimizde bir cevher var ve bu cevheri en iyi şekilde işleyebiliriz bizde onun üzerine çalışıyoruz. Her etkinlikte farkla öğrencilere hitap ediyoruz. Aileler bize çok destek veriyorlar. Tüm zihnilatiflere ulaşamadık ama üçte birine ulaşmışızdır. Kamu kurumlarının büyük destekleri oluyor. Özellikle belediyelerimizin desteği bizim çok kıymetli. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz bize destek veriyor” dedi.
GÜNEY KORE’NİN HIZLI
GELİŞİMİNİ İNCELEDİK
Dünyada bu alanda yapılan çalışma ve gelişmeleri de yakından takip ettiklerini ifade eden Kahraman, “Türkiye’de, dünyada bu alanda neler yapılıyor bunları araştırıyoruz. Özellikle uluslararası platformda; Almanya’nın, İngiltere’nin, Amerika’nın, İsrail’in çalışmaları çok önde gidiyor. Bu konuda en sıkı çalışan ülkelerden biri İsrail. Güney Kore, son 20 yılda çok önemli yol katetti. Diğer ülkeleri hızla yakaladı. Bizde bu başarıyı nasıl elde ettiler diye inceledik. Cumhurbaşkanlığı altında bir başkanlık düzeyinde tüm bakanlıklarla koordineli şekilde çocuklara özel alan yaratılarak hızla ilerlediler. Ülkemizden bu alanda yol açması ve ilerlemesi geleceğimiz açısından büyük önem arz ediyor”