Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odalar Birliği(BESOB) Başkanı Fehmi Erdem, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından açıklanan ‘Esnaf ve Sanatkarlar Stratejisi ve Eylem Planı’ hakkında açıklamalarda bulundu.  Erdem, yeni dönemde dijitalleşme ve e-ihracat gibi konuların öne çıkacağını söyledi.

 

 

BESOB Başkanı Fehmi Erdem, 2020-2024 dönemini kapsayan stratejik planının içeriğinde dijital dönüşüm, e-ihracat ve markalaşma eğitimi ve Perbis gibi önemli başlıkların bulunduğunu kaydetti. Dört yıllı kapsayacak stratejik planının içerisinde yer alan dijital dönüşüm başlığıyla birlikte iş ve yatırım ortamına ilişkin mevzuat iyileştirmelerinin, mesleki eğitim sisteminin geliştirilmesinin amaçlandığını vurgulayan “ Esnafın önümüzdeki dönemdeki yol haritasını belirlemek adına yapılan stratejik planın içerisinde yer alan dijital dönüşüm hamlesiyle birlikte esnafın uluslararası pazarlara erişimini sağlamayı ve ihracat gücünün artırılması amaçlanmaktadır. İş ve yatırım ortamında esnafımızın işlerini kolaylaştırıcı mevzuat iyileştirilmeleri ve esnafın dijital dönüşüm sağlanması planlanmaktadır” dedi.

 

ESNAFA E-İHRACAT EĞİTİMİ

Stratejik plan içerisindeki bir önemli maddenin de e-ihracat ve markalaşma eğitimi olduğuna dikkat çeken BESOB Başkanı Fehmi Erdem, “ Ülkemize daha fazla döviz girdisi sağlanması ve dış ticaretin artırılması için Ticaret Bakanlığımızın esnafa yönelik bir diğer hamlesi de e-ihracat ve markalaşma eğitimidir. Esnaf ve sanatkarlarımız geleneksel satış yöntemlerinin dışında verilecek eğitimler sonucunda e-ihracat, pazara giriş ve markalaşma gibi konularda öne çıkacak. Kendi içinde rekabettin dışında esnafımız uluslararası pazarda ürünlerini satma imkanı sağlayacak” dedi.

 

 

PERPİS GELİYOR

Bakanlık bünyesinde Perakende Bilgi Sistemi’nin (PERBİS) kurulacağını ifade eden BESOB Başkanı Fehmi Erdem, bu sistemle perakende işletmelerin açılış ve faaliyeti kapsamında gerekli başvuru ve işlemlerin yapılması, ilgili kurum ve kuruluşlara iletilmesi, değerlendirilmesi, sonuçlandırılması ve bu işletmelere yönelik veri tabanının oluşturulacağını, bilgi paylaşımının sağlanacağını kaydetti. Erdem, “PERBİS ile esnaf işletmesi kurmak kolay hale gelecek” dedi. Erdem ayrıca, esnaf ve sanatkarlık mesleği olarak görülen tüm mesleklerde eğitime standart getirilmesi yönünde çalışma yapacaklarını söyledi.