Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

EYLÜL’DE SU FATURASI İKİ KATI OLACAK

BASKİ’nin su tarifelerine zam gündem maddesiyle bugün yapacağı olağanüstü genel kurulunda birinci kademeye yüzde 65, ikinci kademeye yüzde 100, üçüncü kademede yüzde 200 zam yapılması bekleniyor.

BASKİ’nin su tarifelerine zam

BASKİ’nin genel kuruldan geçireceği fahiş su zammının vatandaşa yansımasının eylül ayında hissedileceğini belirten AK Parti Meclis Üyesi Mehmet Birol Şahin, “Vatandaşlarımız ağustos ayıyla eylül ayı faturalarını önüne koyduğunda, eylül ayında ağustos ayından iki kat fazla su faturası ödediğini görecek. Aylık 500 lira ödeyen bir vatandaş eylül ayında cebinden 1000 lira çıkacak” dedi. Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi (BASKİ) olağanüstü genel kurulu su tarifelerine zam gündemiyle bugün toplanacak. BASKİ olağanüstü genel kurulunda 1.kademe su tarifesine yüzde 65, 2.kademe su tarifesine yüzde 100, 3.kademe su tarifesine ise yüzde 200 tutarlarında zam yapılması bekleniyor. BASKİ’nin su tarifelerine bir değil üç farklı kalemde zam yapacağını kaydeden AK Parti Meclis Üyesi Mehmet Birol Şahin, vatandaşların fahiş zamları ağustos faturasıyla eylül faturası arasındaki farkla anlayacağını belirtti. Eylül ayı su faturalarının ağustos ayına göre iki katı tutarında artacağını ifade eden Şahin, “Vatandaşlarımız ağustos ayıyla eylül ayı faturalarını önüne koyduğunda, eylül ayında ağustos ayından iki kat fazla su faturası ödediğini görecek. Aylık 500 lira ödeyen bir vatandaş eylül ayında cebinden 1000 lira çıkacak”  Kademe oranlarında da değişim yapılarak dolaylı zam gerçekleştirileceğini ifade eden Şahin, “Bir zam yok, üç tane zam yapıyorlar. Birinci zam mevcut su tarifelerine yapılacak. İkinci zam kademe aralıklarını üçte bir indiriyorlar. Şu anda 1-15 ton su kullanımı 1. Kademe tutarında ödenirken, bu 1-10 tona indirilecek. Kademelerdeki sınır üçte bir tutarında indirilecek. 15 ton su tüketen bir vatandaş 1.kademe su tarifesinden faturasını öderken yeni düzenlemeyle ikinci kademe su tarifesinden ödeyecek. Yüzde 33 vatandaşlar kademe değişikliğinden dolayı zamlı tutar ödeyecek. Bu da bir zamdır. Bir de her ay TÜFE oranında su faturalarına zam yapılıyor. Temmuz ayında açıklanan son TÜFE oranı 3.5’tu. Yüzde 3,5 her ay yapılan TÜFE zammı.  Bunların toplamında birinci kademede yüzde 100 zam gelecek. Vatandaşlarımız ağustos ayındaki faturayla eylül ayı faturasını yan yana koyduğunda bu zammı daha iyi görecek.

“BASKİ’Yİ BOZDULAR”

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin BASKİ’yi devraldığı 4 ayda yönetemez hale getirdiğini ifade eden Şahin, “Bu yönetimin hayata geçirdiği yüzde 15 indirim kararı iki ayda eridi. Mayıs ayında yüzde 15 indirim kararı alındığında haziran- temmuzda, ağustosta uygulandığında eylül ayında mayıs ayına gelecek. TÜFE zamlarıyla bu indirim 3 ayda bitti. BASKİ Genel Müdürü yaptığı açıklamada gelir giderimi karşılamıyor, 4 milyar lira borç var şeklinde açıklama yapmış. Üç ay önce 4 milyar lira borç yok muydu, gelir-gideri karşılıyor muydu ki yüzde 15 indirim yaptın. Yüzde 15 indirimin faturasını dönemin BASKİ Genel Müdürü İzzet Bey’e sormuştum, 130 ile 150 milyar lira zarar edeceğimizi söylemişti. Bu tutarı kredi çekerek karşılayacaklar. 150 milyon liralık kredinin geri ödemesi 500 milyon lira. Zaten yüzde 15 indirim yaparak 500 milyon lira zarar ettik. Üç aya önce indirim yapabilen BASKİ’nin gelir-gider dengesi vardı. 4 ay sonra batmış, yüzde 100 zam yapacak bir BASKİ var.  Devraldıkları BASKİ yüzde 15 indirim yapabilecekleri bir kurumdu, 4 ayda yüzde 100 zam yapacak bir kuruma dönüştü. BASKİ bugün bozulduysa bozan kendileri.