TÜKODER Şube Başkanı Kemal Büyükışık, 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle marketlerden alınan alışveriş poşetleri ücretli olmaya başlamasıyla ilgili açıklama yaptı. Büyükışık, tüketicilerin poşet yerine file ya da bez torbaya dönüş yapması gerektiğini belirtti.

TÜKODER Balıkesir Şube Başkanı Kemal Büyükışık, marketlerin bu durumdan ek kazanç sağlayacağını açıkladı. Marketlerin poşet yerine alternatif bir sistem üretmeleri gerektiğini söyleyen Büyükışık; “Bu uygulamaya 2 cepheden bakmak lazım. Tüketiciye etkileri ve çevre bakımından bakmak gerekiyor. Şüphesiz bu karar daha az poşetin çevreye atılmasının önünün açılması konusunda önem arz ediyor. Sonuçta markete giden tüketicilerin aldıkları ürünleri taşıması için bir araca ihtiyaçları var. Eskiden marketlerden çok fazla poşet alınıyordu. Şimdi ücretli olduğu için alımların azalacağını görüyoruz. Ancak bu durum markete ek kazanç imkanı sağlayacak. Tüketiciler artık bazı alışkanlıklarını değiştirmek zorunda. File yada bez torbalara dönüş yapılmalı.

Poşet tüketiminin azaltılması amaçlanıyorsa alternatif sisteme yönlendirilmeli. Yerel yönetimler bu sistemi ücretsiz olarak uygulayabilir yada marketler kalıcı bir sistemi hayata geçirebilir. Marketler bu olaydan kazanç sağlamamalı. Ben marketlerin bu durumdan haksız kazanç elde edeceğini düşünüyorum” dedi.