Çağlar Ergün adlı 27 yaşındaki mucit hayatının yarısını mekanik yolla enerji üretecek fikrini hayata geçirmek için harcadı. “Hayatımın projesi” dediği, uykularının kaçmasına neden olan, daha temiz ve ucuz enerji üretecek projenin patent hakkını alan Çağlar Ergün, projenin hayata geçirmek için yardım bekliyor.

Çağlar Ergün adlı mucit mekanik yolla enerji üretecek projesini hayata geçirmek için kendisine uzanacak yardım elini bekliyor. Lise yıllarında başlayan ve 15 yıldır üzerinde çalıştığı projenin patent hakkını yakın zamanda alan Çağlar Ergün, akademik desteğe ihtiyacının olduğunu ve kendisine uzanacak yardım elini bekliyor. Daha temiz ve maliyetsiz elektrik enerjisi üreteceğini iddia ettiği projenin tamamlamak için akademik ve maddi desteğe ihtiyacı bulunduğunu kaydeden Ergün, “ Mekanik yolla elektrik üretimiyle ilgili projem var. Yaklaşık 15 yıldır bu proje üzerine çalışıyorum. Dünyadaki fosil yakıtlara alternatif olarak elektrik enerjisini ön plana çıkarabilecek projem vazgeçilmez bir enerji kaynağı haline gelebilecektir. Lise yıllarında fikir olarak ortaya çıkan bu projeyle ücretsiz elektrik enerjisi üretmek ve insanlığa bir katkı sunmayı amaçladım. 15 yıldır da okumadığım kitap, araştırmadığım konu kalmadı. Akışkanlar konusunda bir mühendisten daha iyi hale geldim”

HES’LERE GÖRE DAHA UCUZ VE TEMİZ

Fosil enerji kaynaklarının bir gün tükeneceğini ve insanlığın alternatif ve daha temiz enerji kaynaklarına ihtiyaç duyacağını dile getiren Çağlar Ergün, “Enerjinin hayatımızdaki yeri ve rolü çok büyük. Bu nedenle ki kullanılabilecek alternatif elektrik enerjisi kaynaklarına ihtiyacımız var. Örneğin; bir HES kursanız, o bölgeye vereceği zarar ve tahribat çok büyük olur. Bunun yanı sıra yatırım maliyeti ve insan kaynağına olan ihtiyaç benim projeme göre daha fazla. Benim projem doğaya hiçbir zararı olmayan ve daha ucuz enerji üretmeyi amaçlıyor” dedi.

UYKULARIM KAÇIYOR

Projenin içeriğiyle de ilgili bilgi veren Çağlar Ergün, “Kısacası projemin çalışma prensibinden bahsedecek olursam; mekanik kuvvet yani kiriko kuvvetinden faydalanarak akışkanı bir debi içerisinde sıkıştırıp, basınç ve kuvvet kazandırarak enerji üretilecek. Böylelikle fosil yakıtlara ve diğer enerji kaynaklarına göre daha temiz ve ucuz enerji üretilecek. Projenin patentini aldım. Şimdi projenin sistemli bir hale gelmesi ve hayata geçmesi için destek istiyorum. Çalışacağına eminim. Ancak projemin hayata geçirilmesi için akademik ve maddi desteğe ihtiyacım var. Maddi imkânsızlıklardan dolayı projenin uygulama projesini yapamıyorum. Akşamları uyamıyorum ve diğer işlerime adapte olamıyorum” dedi.