Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi (BANÜ)’de düzenlenen “İklim Değişikliği Zirvesi”nde karbon salınımı ve iklim değişikliğinin zararları masaya yatırıldı

Bantaş ve BANÜ işbirliğinde Bandırma’da İklim Değişikliği Zirvesi gerçekleştirildi. Panelde konuşmacı olarak; BANÜ Dr. Öğr. Üyesi Sinem Atay, Doç. Dr.Çağatay Başarır, Nişantaşı Üniversitesi Dr. Öğr. Gör. Ufur Eren Vapur, Elektrik Üretim A.Ş. Yüksek Makina Mühendisi Fatma Erdoğan ve Uluslararası Ticaret Uzmanı Murat Erdoğan yer aldı.
Üniversite’nin Prof.Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda düzenlenen panele; Bandırma Kaymakamı Engin Aksakal, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Belediye Meclis Üyesi Birol Şahin, BANÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Boz, Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Can Ata Tan, Bandırma Ticaret Odası Başkanı Adem Yılmaz, Bantaş Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erdan, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Bantaş’ın katkılarıyla düzenlenen etkinlikte TEMA Vakfı, Bantaş ve BANÜ’nün tanıtım videolarının gösterimi yapıldı. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Bantaş Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erdan; “Metal-ambalaj sektöründe hizmet veren Bantaş yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Bozulan ve kötüleşmekte olan ekolojik denge; çevre kirliliği, iklim değişikliği gibi sonuçların yaşanmasına sebep olmaktadır. Bir sanayici olarak şartlara uyum sağlayarak gereken bütün aksiyonları almak ve sonuçta şirketimize de değer katmak zorunda olduğunuzun bilincindeyiz. Dünyanın ekosisteminin korunması için yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek gereğini şirketimizin bünyesinde yapılan çalışmalarla tamamladık. ”diye konuştu. Yeşil mutabakat açısından önemli 5 sektör olduğuna değinen Öğr. Üyesi Prof. Dr. Sinem Atay; “Mutabakat, öngördüğü dönüşümü yoğun karbon emisyonlu gübre, çimento, demir-çelik, alüminyum ve elektrik sektörleri başta olmak üzere uygulamayı hedeflemektedir. Buna göre, söz konusu sektörler sınırda karbon düzenleme mekanizması kapsamında öncelikli olarak değerlendirilecek olan sektörlerdir. Küresel bir sorun olarak dünyada bir iklim değişikliği gerçeği var. Ancak iklim değişikliğine karşı hareket etmek isteyen birçok insan var. Sanayileşmenin ardından karşımıza çıkan en büyük problemlerden biri iklim değişikliğidir. Eğer hava sıcaklığının artışının önüne geçilmezse zaman içinde çok kötü sonuçlar doğuracaktır. Türkiye’de de yeşil mutabakatın etkileri hissedilmeye başlamış ve mutabakatın öncelikli olarak belirlediği alanlarda emisyon azaltımına yönelik danışmanlıklar ve çalışmalarda artış yaşanmıştır. Söz konusu çabalar özel sektörü kısa bir zaman sonra Türkiye’nin dış ticaretinde yaşanacak olan değişimlere hazırlıklı hâle getirecektir” dedi.