Bem-Bir-Sen Şube Başkanı Cenk Davulcu, itfaiye teşkilatının kuruluşunun 304.yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada,  itfaiyeciliğin meslek statüsüne dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

Bem-Bir-Sen Balıkesir Şube Başkanı Cenk Davulcu, itfaiye teşkilatının kuruluşunun 304.yılı nedeniyle açıklamada bulundu. İtfaiyecilerin zor şartlarda görev yapmasına rağmen yaptıkları işin meslek statüsünde yer almadığına dikkat çeken Cenk Davulcu, “Bu yıl 304.yılını kutladığımız itfaiye teşkilatımızın, kurulduğu günden beri çeşitli sorunlarla karşılaştığı aşikârdır. İtfaiye çalışanlarımız maddi ve manevi birçok olumsuzluk yaşamaktadır. Ancak; en önemli sorun statülerinin yasal olarak tanınmamasıdır. Yani meslek değildir. Meslek olmadıkça da bu kutlamaların hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. İtfaiyecilik meslek olmadığı için memur itfaiyeciler, işçi itfaiyeciler ve hatta taşeron itfaiyeciler aynı işi yapmalarına daha doğrusu aynı riski almalarına rağmen işçi başka ücret, memur başka ücret şirket elemanı başka ücret almaktadır. Yangın mahalline girerken ‘Benim aldığım ücret bu kadar fazla gidemem’ diyemeyeceğine göre haksızlığı adaletsizliği siz düşünün” dedi.

YAŞAM İLE ÖLÜM ARASINDA ZOR MESLEK

İtfaiye kadrolarında istihdam edilen personelin yaşadıkları sorunların bir kısmının çözülmesine karşın çözüm bekleyen birçok sorunun olduğunu vurgulayan Bem-Bir-Sen Şube Başkanı Cenk Davulcu, “ İtfaiyeciler yaşam ile ölüm arasında zorlu bir mesleğin içerisindedirler. Devlet-i ali Osmanlı’mızdan bize miras kalan 2 yerel yönetim teşkilatımızdan biri zabıta 192 yaşında, itfaiye teşkilatı 304 yaşında. Ortadoğu coğrafyasına örnek olması gereken teşkilat itfaiye teşkilatıdır. İtfaiye teşkilatında çalışan personel hangi siyasi düşünceden, hangi görüşten olursa olsun milli birlik ve beraberlik içerisinde ateşle savaşmaya devam ediyorlar” dedi.

ATEŞ SAVAŞÇILARI

İtfaiye teşkilatının topluma iyi anlatılması gerektiğini belirten Bem-Bir-Sen Şube Başkanı Cenk Davulcu, “Bizler itfaiye teşkilatımızı daha tanımıyoruz bile. Birçok kez kulaklarımızla işittiğimiz bir konu ise itfaiyeciler ‘ne işi yapıyor, yatırıyorlar’ sözüdür. İtfaiyeciler yatmıyorsa bir sıkıntı var. Bir yerde birilerinin evi yada işyeri yanıyor, başka bir yerde trafik kazası var demektir. Kaldı ki itfaiyeci yatmıyor; okullarda eğitim veriyor, kendileri eğitim alıyor, spor yapıyor, araç bakımı yapıyor. Daha düne kadar itfaiye sürgün yeriydi. Ama tabiri caiz ise onlar ateş savaşçılarıdır. Birçok sorun var ancak bu sorunları çözmek istersek ilk yapılması gereken hareket itfaiyecilik mesleğinin kanun haline getirilmesidir. Biz yangından dışarı doğru kaçarken onlar bizzat ateşin içine dalıyorlar. Ateş savaşçılarına gereken saygı ve hak ettiği değer verilmelidir. 3600 ek göstergeyi en çok hak eden personel itfaiye personelidir” dedi.