CHP ile İYİ Parti’nin geçtiğimiz hafta sonu yaptığı ittifak görüşmelerinin detayları basına yansıdı. Liderlerin görüşmesinden İYİ Parti’nin 6 ilde CHP’ye, CHP’nin ise 3 ilde İYİ Parti’ye destek vereceği, Balıkesir’de ise bir adayın geri çekileceği öğrenildi. Balıkesir’deki CHP ve İYİ Parti yöneticileri ise net açıklama yapmaktan kaçındı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in yerel seçimlere yönelik hafta sonunda yaptığı işbirliği çalışmaları görüşmesinin en önemli gündem maddelerinden biri de Balıkesir olduğu öğrenildi. Yapılan görüşmede; CHP; Samsun, Trabzon ve Manisa’yı İYİ Parti’ye, İYİ Parti ise; İstanbul Adana, Antalya, Hatay, Eskişehir ve Tekirdağ’da CHP’ye destek verecek. Balıkesir ise CHP ya da İYİ Parti adaylarından biri adaylıktan çekilmesi önerisi gündeme geldi. CHP’nin, İYİ Parti’den Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı İsmail Ok’u çekmesini istediği, İYİ Parti’nin de bu öneriyi kabul etmediği öğrenildi. Görüşmelerin düğümlenmesi sonrasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun son teklifi ise Balıkesir ve Antalya için İYİ Parti’den destek isteyip İYİ Parti’ye Ankara ve Manisa’yı bırakmayı teklif etti.

 

BALIKESİR’İN GÖZÜ ANKARA’DA

Siyaset gündemine bomba gibi düşen CHP-İYİ Parti ittifak gelişmelerinin ardından gözler Balıkesir’e çevrildi. CHP ve İYİ Parti yetkilileri genel merkez düzeyinde yürütülen çalışmaları dikkatle takip ederken, net bir açıklama yapmaktan kaçındılar. CHP İl Başkanı Serkan Sarı, genel merkez düzeyinde giden görüşmelerden hiç etkilenmeden seçim çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Sarı, “ Biz Balıkesir’de yerel seçimlere çok uzun süredir hazırlanıyoruz. Balıkesir’in bu zamana kadar kaybettiği değerleri yeniden kazanan büyükşehir olması arzusuyla uzunca bir süredir hazırlıklarımız devam ediyordu. Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız Ahmet Akın ve diğer adaylarımızla birlikte bu sürecin startını geçen haftalarda verdik. Biz ittifaklar sürecinde de Balıkesir’in her köşesinde yaşayan vatandaşlarımızın desteğini istiyoruz. Bu yola da halkın ittifakını kurmaya geliyoruz diye başladık. Balıkesir’deki 950 bin seçmenimizin oyuna talibiz. Biz bugün AKP’li, İYİ Partili, MHP’li seçmenlerle iletişim halindeyiz ve onların desteğini de talep ediyoruz. İttifak görüşmelerine genel merkezimiz devam ediyor. Biz bu süreçte Balıkesir’de başarıyı elde etmek istiyoruz. 20 belediye başkanlığını alacakmış gibi çalışmalarımıza devam ediyoruz. Genel merkezimiz görüşmeleri sürdürüyor” dedi. Öte yandan Ankara’da devam eden ittifak görüşmelerini yakından takip eden İYİ Parti İl Başkanlığı, Balıkesir’le ilgili konunun netleşmesini beklediği öğrenildi.

 

İSMAİL OK’UN SİNSİ OYUNU

Geçtiğimiz hafta sonunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener arasında yapılan görüşmenin detayları kamuoyuna yansımadan İYİ Parti Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı İsmail Ok’un, CHP Adayı Ahmet Akın’la ilgili söylediği sert sözlerinin de nedeni belli oldu. CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Akın’ın, İYİ Parti’nin 24 Haziran seçimlerine katılması adına yaptığı fedakârlık ve CHP’nin 24 Haziran seçiminde Balıkesir’de aldığı oy oranı gibi kuvvetli nedenlerden dolayı olası ittifakın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olamayacağını bilen İsmail Ok, bir gazetenin yaptığı yorum haberi Ahmet Akın’la ilişkilendirip sert çıkışta bulunarak, Genel Merkez düzeyindeki CHP-İYİ Parti uyumunu Balıkesir’de baltaladı.  Daha önceleri İYİ Parti Genel Başkanına yönelik çirkin ifadelere ve şahsıyla ilgili FETÖ yakıştırmalarına bile sessiz kalan Ok’un bir gazetenin yaptığı yorumu Akın’la ilişkilendirip basın açıklaması yapması soru işareti oluşturmuştu. Ok, son basın açıklamasıyla CHP ile İYİ Parti arasında Balıkesir’de kavgalı görüntü verdirerek, ittifakı kurulsa bile çalışamayacak ortam oluşturmayı amaçladı. Öte yandan İYİ Parti İl Başkanı Nedim Tuna da Ok’un bu sinsi oyununa alet olurken, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in değil Ok’un il başkanı olduğunu gösterdi.