Okul kıyafetine, kırtasiye ürünlerine zam derken veliler son olarak okul servislerine gelen zamlarla şoka uğradı. Geçen yılki tarifelere göre yeni dönemde fiyatlar yüzde 20-30 arası zamlandı. Konunun asil ilginç yanı ise Balıkesir’de ulaşım tarifelerini belirleyen kurum olan UKOME yeni dönemle ilgili zam kararı almamasına karşın okul servisleri kendi belirlediği oranlarda servis ücretlerini artırdı

Balıkesir’de, 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılı 17 Eylül Pazartesi günü 1108 eğitim kurumunda 187 bin 843 öğrencinin ders başı yapmasıyla başladı. Yeni eğitim öğretim yılı öncesinde dövizin artışı sonrasında zamlanan okul kıyafeti ve kırtasiye ürünlerini temin eden öğrenci velileri, son olarak okul servisçilerinin gönderdiği ilk ayın servis ücreti zarflarıyla şoka uğradı. Veliler, geçtiğimiz yıla göre yüzde 20-30 bandında zamlanan yeni fiyatları görünce şaşkınlık yaşadı. Konunun asıl ilginç yanı ise Balıkesir’de ulaşımı koordinasyonunu ve ücret tarifelerini belirleyen UKOME’nin yeni dönemle ilgili zam kararı almadığı öğrenildi.

SERVİSÇİLER TARİFEYİ KENDİLERİ BELİRLEDİ

Valilik, Emniyet, Büyükşehir gibi kurumların temsilcilerinden oluşan açılımı Ulaşım Koordinasyon Merkezi olan UKOME, ulaşım tarifeleri üzerinde çalışma yaptığı ve şu andaki tarifelerin servisçilerin kendi inisiyatifleriyle aldığı öğrenildi. Öte yandan Balıkesir’de kilometrelere göre belirlenen ücret tarifelerinin yüzde 20-30 arasında zamlanması da bazı tartışmaları beraberinde getirdi. İstanbul’da ulaşımın yüzde 12, Ankara’da yüzde 13 oranında zam yapılmasına karşın Balıkesir’de UKOME kararı olmamasına karşın yüzde 20-30 arasında zam yapılması tepkilere neden oldu.

ESKİ TARİFE YÜRÜRLÜKTE

Konuyla ilgili görüşünü aldığımız Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Ücret ve Tarife Komisyonu Başkanı Mehmet Birol Şahin, ücret tarifelerinin belirlenmesi Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin uhdesinde olmadığını tarifelerle ilgili düzenlemelerin UKOME’nin yetki alanında olduğunu söyledi. UKOME’nin yeni dönemle ilgili ulaşım tarifeleriyle ilgili bir çalışma yürüttüğünü ve şu anda eski tarifenin yürürlükte olduğunu ifade eden Şahin, “UKOME ulaşım tarifeleriyle ilgili kararı daha vermedi. Tarifelerle ilgili konu komisyonda görüşülüyor. Şu an için en son fiyat tarifesi yürürlükte” dedi.