Ayvalık’ta “Edremit Körfezi Saklı Hazineleri Kırmızı Mercanlar Proje Tanıtım Toplantısı” Milli Eğitim Bakanlığı’na ait Cunda Uygulama Oteli’nde gerçekleştirildi.

Toplantıda Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Küçükkaptan, Balıkesir Tarım ve Orman Müdürü Kurtuluş Candan, Balıkesir Üniversitesi rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Türkmen, Agrida Derneği Başkanı Atilla Kaya, Ayvalık AK Parti İlçe Başkanı Hakan Kayaalp, MHP Ayvalık İlçe Başkanı Ali Atalay, Cumhur İttifakı Ayvalık Belediye Başkan Adayı Nazmi Başaran, akademisyenler, çevreci sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri hazır bulundu.

BŞB Kafaoğlu, “Denize atılan gemi çapaları ve balık ağları mercanlara büyük zarar vermektedir”

Toplantıda konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu da belediyeciliğin her şeyle ilgilenmek anlamını taşıdığını vurgulayarak, “Bu yüzden de bizler, insanların doğdukları günden, ölümlerine kadar ilgileniyoruz. İnsanlarla birlikte tabiattaki canlılar ve bitkiler alemiyle birlikte hepsiyle ilgilenmek durumundayız. Çünkü bu tabiat, bu doğa bizlere emanet. Bunu gelecek nesillere doğru bir şekilde, temiz bir şekilde ve eko sistemi bozmadan gelecek kuşaklara teslim etmemiz lazım. Topraklarımızı, dağlarımızı, ovalarımızı, akarsularımızı ve denizlerimizi korumamız lazım. İşte bu proje, denizlerimizdeki mercanlarının korunmasıyla ilgili gerçekten önemlidir. Bu projemizi kapsamında; üniversitemiz var. Bu projemizin ayağında yine bakanlığımızın temsilcisi il müdürlüğümüz var. Bu projede Balıkesir Büyükşehir Belediyesi var. Bu projede yine sivil toplum örgütü olarak, gönüllü bir derneğimiz var. Hakikaten bütün paydaşlar eko sistem için, denizlerde yaşayan mercanlar için bir araya gelmiş, bu değerlerin gelecek nesillere aktarılması için mücadele veriyorlar. Oluşumu binlerce yıl süren mercanlar, bir kaya parçası yada bitki gibi görünmekteyse de aslına omurgasız bir hayvandır. Sahip olduğumuz denizaltının hazineleri mercan resiflerinin eski canlılığına kavuşturulması, deniz eko sistemi açısından önemli olmasının yanı sıra iç ve dış turizmi canlandırarak, bilinçli dalış turizminin gerçekleştirilebilmesine de katkı sağlayacaktır. Son zamanlarda yapılan araştırmalar, denizaltı habitatının ölmesine, doğal iklimsel değişikliklerin yanı sıra balıkçıların ağları ve tur gemilerinin bilinçsiz çapa atım faaliyetlerinin de sebep olduğunu ortaya koymuştur. Yalnız çapa atımı değil, çekimi sırasında da çapalar mercan ekosistemine zarar verdiğini ortaya koymuştur. Atılan balık ağlar da, kolonilerin ters dönmesine ve bu yüzden de mercanların ölmelerine sebep olmaktadır. Ayrıca ağlar, mercanların üzerini kaplayarak gelişmelerini de etkilemektedir. Denize atılan çapaların yerlerinin belirlenilerek bu bölgelerde mercanlara zarar verecek çapa ve ağ atımı faaliyetlerinin engellenmesi sonucunda mercanların korunmasıyla, çevresindeki binlerce deniz canlısına barınma ve çoğalma imkanı veren mercanlar ile balıkçılığımız da gelişecek, balıkçılık ve su ürünleri kaynakları da korunmuş olacaktır. ” diye konuştu.
Toplantı; Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Doç. Dr. Dilek Türker’in kırmızı mercanlarla ilgili sunumuyla sona erdi. İHA