Kışın gelmesiyle birlikte üst solunum yolu hastalıkları da yaygınlaşmaya başladı. Vücudun direncini düşüren ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen hastalıklara karşı vatandaşlar da 16 bitkinin karışımıyla elde edilen kış çayıyla sağlığını koruyor.

Sonbahardan kışa geçtiğimiz bugünlerde başta grip ve nezle olmak üzere birçok hastalık ortaya çıkmaya başladı. Vücudun direncini düşüren ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen kış hastalıklarına karşın vatandaşlar 16 bitkinin karışımıyla elde edilen ve her derde deva kış çayıyla sağlığını koruyor. Tamamen doğal ve yan etkisi bulunmayan kış çayı karışımına havaların soğumasıyla ve salgın hastalıkların ortaya çıkmasıyla birlikte talebin arttığını belirten Baharatçı Kemal Güney, bu karışımın faydalarının sadece hastalıklara karşı koruma sağlamakla kalmadığının birçok derde derman olduğunu kaydetti. Güney, “ Kış çayı, soğuk havalarda vücudumuzun kaybettiği mineral ve vitaminleri takviye ederken, vücudun ihtiyaç duyduğu antioksidan maddeleri tedarik eden birden çok bitki ve baharatın karıştırılması ile hazırlanan bir bitki çayıdır. Kış çayı, özellikle soğuk kış aylarında ortaya çıkan üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarının iyileştirilmesinde ve bu hastalıklara karşı vücudun korunmasında çok etkilidir. Kış çayı Hastalıklara önlem almak ya da yakalanan bir hastalıktan daha çabuk kurtulmak için çeşitli bitkilerin bir araya getirilmesi ile oluşturulan doğal bir ilaçtır. Bu nedenle şifalı bitkileri ve hastalığı iyi tanımak, hangi hastalığa hangi şifalı bitkinin ya da baharatın iyi geldiğini bilmek gerekir” dedi.

 

BAL VE LİMON EKLEYEREK İÇİLEBİLİR

Kış çayının içerisindeki bitkiler ve çayın hazırlanmasıyla ilgili de bilgi veren Kemal Güney, “ Kış çayının içinde: zencefil, zerdeçal, havlıcan, kuşburnu, papatya, hatmi çiçeği, ıhlamur, adaçayı, karanfil, tarçın, ekinezya, hibiscus bitkileri var. Hazırlanışı ise tüm malzemeler bir kapta karıştırılır. Kaynamış bir bardak suya 1 tutam atılır. 5 dakika kadar malzemeler sıcak suda demlenir.  Daha sonra süzülerek fincana dökülür. İçine bir tatlı kaşığı bal ve limon eklenerek içilebilir” dedi.

 

HER DERDE DERMAN

Kış çayının faydalarının saymakla bitmeyeceğini vurgulayan Güney, “Bağışıklık sistemini güçlendirir. Soğuk algınlığı, grip, nezle gibi üst solunum yolu hastalıklarına karşı vücudu korur, hastalığın kolay atlatılmasına yardımcı olur.  Sindirim sisteminin daha rahat ve hızlı çalışmasına yardımcı olur.  Kış aylarında yavaşlayan vücut metabolizmasını hızlandırır. Öksürüğe iyi gelir, öksürüğün kısa zamanda atlatılmasına yardımcı olur.  Boğaz ağrısına iyi gelir, boğaz yanmalarını ve boğazda oluşan yangıları kısa sürede geçirir.  Boğaz ve bademcik iltihabına iyi gelir, daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.  Yorgunluğu alır, halsizliği giderir.  Rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisi vardır. Rahat bir uyku uyumak için idealdir. Ağrı kesici özellik gösterir, vücutta meydana gelen eklem ve kas ağrılarının azalması için çalışır. Burun akıntısına iyi gelir. Balgam söktürücü etki gösterir. Vücudun; bağışıklık sistemi ve karaciğerin ihtiyaç duyduğu antioksidan maddeleri tedarik eder, toksik bileşikler olan serbest radikallerin vücuttan atılmasına yardımcı olur” dedi.