Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar gereği birçok firma konkordato ilan etti. Vatandaşlar ise son zamanlarda sık sık duymaya başladığı konkordatonun ne anlama geldiğini merak ediyor. SMMMO Şube Başkanı Metin Yalçın, kısa bir süre önce hayatımıza giren konkordatoyla ilgili bilgi verdi.

‘Konkordato nedir?’ ‘Konkordato neden verilir’ ‘Konkordato ne anlama gelir?’ bu soruların cevaplarını Serbest Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası(SMMMO) Şube Başkanı Metin Yalçın’dan aldık. İnsanların son günlerde konkordato kavramını sık sık duyduğunu kaydeden SMMMO Balıkesir Şube Başkanı Metin Yalçın, “ Bu aralar gerek ulusal medyada gerekse yerel medyada sıkça duyduğumuz ‘x firması konkordato ilan etti’, ‘ x firması konkordato ilan edecek’, ‘konkordato fırsat mıdır?’  gibi haberler duyuyoruz. Birden bire konkordato diye bir kelime girdi hayatımıza. Konkordato; Türkiye Borçlar Kanunu’nda da olan bir güçsüzlük beyanıdır. Ticaret ve sanayi erbaplarının şirketlerinin bir şekilde güçsüzleşme, borçlarını ödeyememe, alacaklarını alamama gibi değişik gerekçelerle ticari faaliyetlerini yürütmede zorlandıkları kamuoyuna bildirimi üzerine kurulmuş bir sistemdir” dedi.

İFLAS ERTELEMENİN YERİNE GETİRİLDİ

Konkordato kavramının uygulamaya girmesiyle ilgili süreci de aktaran SMMMO Şube Başkanı Metin Yalçın, “ Daha öncesinde biz iflas erteleme diye bir şeyler duyardık. ‘X firması iflas erteleme verdi’ denilirdi. Bunun anlamı da ben zor durumdayım ama işlerimi toparlarım alacaklılar üzerime gelmesindir. İflas erteleme için firmanın borca batık olması ve bunu firma kendi kaynaklarıyla karşılayamaz durumda olması gerekiyor. İflas erteleme ilişkin Türkiye’de iki değişik gelişme oldu. 15 Temmuz Darbe Kalkışmasının ardından belli bir sermaye grubunun şirketleri iflas erteleme yoluyla süreçleri tasfiye etmesinler diye iflas erteleme durduruldu. İflas erteleme yasaklandı ve hiç kimse iflas erteleme yapamadı. Bir sermaye grubuna dönük yapılan bu iflas erteleme o sermaye grubuyla ilişkisi olmayan ama ticaret yapan diğer şirketlere iki yıl boyunca zor günler yaşattı. Süreç sıkıntılı geçince yönetenler sistemdeki konkordato sistemini öne aldılar. 2018 yılında İflas Kanunu’nda Mayıs yapılan düzenlemeyle konkordato müessesini öne aldılar” dedi.

İFLAS ERTELEMEDEN FARKLARI VAR

Konkordato kavramının daha öncesinde uygulanan ve 15 Temmuz Darbe Girişi sonrasında kaldırılan iflas ertelemeye benzemesine rağmen aralarında bazı farklıların bulunduğunu dile getiren SMMMO Şube Başkanı Metin Yalçın, “Önceden iflas ertelemede firmalar ‘Ben battım, bana zaman tanıyım” diyordu ama borca batık olma şartı vardı. Konkordatoda bu durum yok. Konkordato isteyecek firma “Anlık krize yakalandım, geleceğe ait kaygılarım var. Ödeyemez hale gelebilirim. Bankaları durduralım, yakın vadeli ödemeleri durduralım” diyerek idari tedbir isteyebilir hale geldi.  Zor durumda olduğunu düşünen firmalar, “Aslında ben bunları ödeyebilecek durumdayım, alacaklılar üzerime gelmezse belirttiği vadede borçlarımı ödeyebilirim” diyerek konkordato ilan etmek için yargıyı ikna edecek. Asliye Mahkemelerine, Ticaret Mahkemelerine başvuru yaparak yargıyı ikna edecekler. Eğer yargıyı ikna ederse geçici bir zaman kazanıyor. Bu geçici sürede alacaklılar konkordato ilan edilen firmaya gidemiyor. Mahkeme de konkordato komiserlerini görevlendiriyor. Konkordato komiserleri de muhasebeci, mali müşavir veya hukukçu oluyor. Konkordato komiserleri ilgili firmayı araştırıyor. Bizde konkordato komiserliği kurslarını da 26-28 Ekim tarihleri arasında düzenleyeceğiz. Haliç Üniversitesi’nin hocalarıyla yapacağız çalışmayı” dedi.

KONKORDATO KABUL EDİLMEZSE

TEKNİK İFLASLA KARŞILAŞILABİLİR

Konkordato ilanı için yapılacak hukuksal girişimlerin bazı olumsuz sonuçlarının da olabileceğini ifade eden Yalçın, “İflas Erteme iki yıl boyunca uygulanmadı. Onun yerine de bir şey yoktu. O gerilim konkordato ile birden boşaldı.  Çok büyük şirketler konkordato ilan etmeye başladı. Balıkesir’de de büyük firmalar konkordato ilan ediyor.  Tabi firmaları konkordato konusunda uyarmak gerekir. Eğer firmaların konkordato ilanı talepleri gerçekleşmezse teknik iflasla karşı karşıya gelebilirler. Teknik iflastan dönmek için başka bir hukuk süreci başlatmak zorunda kalırlar” dedi.