Balıkesir Büyükşehir Belediyesi,  İl Müftülüğü, Balıkesir Veteriner Hekimler Odası ve Balıkesir Ticaret Borsası’nın birlikte düzenlediği “Kurban Semineri” Salih Tozan Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapıldı.

 

 

Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tayar ve İl Müftüsü Ramazan Topcan sağlıklı kurban kesimiyle ilgili bilgi verdi.  Seminerin açılış konuşmasını yapan İl Müftüsü Ramazan Topcan, Kurban bayramının dini açıdan değerlendirdi.  Kurban ibaretinin sosyolojik bir ibaret olduğunu kaydeden İl Müftüsü Ramazan Topcan, “  Kurban çift yönü olan bir ibarettir. Bir yanı maddi aleme bir yanı mana alemine bakıyor.  Kurban ibareti insanlık tarihi kadar eski, insanlıkla var olan ibarettir, insan var olduğu müddetçe devam edecektir. Kurban ibadeti ilahi bir lütuftur. Siz insanın ruhundaki şiddeti tatmin edemezsiniz işte karşınıza yaşanılmaz bir dünya çıkar” dedi.

 

“KURBAN BİR ET BAYRAMI DEĞİLDİR”

Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tayar,  “Kurban bayramı deyince bu bayramın içinin boşaltılmasına karşıyım.  Kurban bayramı bir et bayramı değildir. Kredi kartına filanca marketten et alacam sonra çoluk çocuk arife günü basıp tatile gideceğim. Bunun adı et bayramıdır, Kurban bayramı değildir. Kurban Bayramı toplumda paylaşmayı, kardeşliği, barışmayı anlatan sosyal adaleti sağlayan muhteşem bir günlerdir. Yoksa kurban et bayramı değildir. Bayramın içini dolduralım. Kurban alırken dikkat edilmesi gereken ilk şey kurban edilecek hayvan öncelikle sağlıklı olacak. Kurbanda sağlığınızı kesmeyiniz En azından iki yaşında olmalıdır kurbanlık hayvan. Bu ülkede insanların yüzde 40’ı evlerine et girmesi için kurban bayramını bekliyorlar” dedi. Sağlıklı kurban seçimi konusunda dikkat edilmesi gereken hususları belirten Tayar,   hayvanın da eziyet edilmeden kurban edilmesi gerektiğini kaydetti.