İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi’nde çıraklık, kalfalık ve ustalık belgesi alan öğrenciler artık lise diplomasının da sahibi olacak.

 

Ahilik Haftası nedeniyle Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem, İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ramazan Demir’i ziyaret ederek düzenlenecek programa davet etti. Başkan Fehmi Erdem beraberinde BESOB Birlik Başkan Vekili ve Lokantacılar Esnaf Odası Hasan Yıldız, BESOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Fırıncılar Odası Başkanı Niyazi Tunç ve BESOB Genel Sekreteri Hüseyin Saran ile ziyaret ettikleri Müdür Ramazan Demir’den müjdeli haberi aldılar.

 

LİSE MEZUNU SAYILACAKLAR

Daha önce ortaokuldan sonra çıraklık merkezine gelen öğrencilerin 4 yıl sonra Ustalık Belgesi aldıkları İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi’nde artık Lise Mezunu da sayılacaklar. İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ramazan Demir 3 yıl kalfalık için 1 yıl da ustalık eğitimi alan öğrencilerin daha önce liseyi açıktan okuduklarını hatırlatarak “Bir gün Mesleki Eğitim Merkezi’nde öğretim gören, haftanın diğer dört günü ise işletmelerde staj yapan öğrencilerimizin sağlık sigortası yatarak eğitimlerini alıyorlar. 3 yılın sonunda kalfa, dördüncü yılda da ustalık belgesi alan öğrencilerimiz artık merkezimizden Lise Mezunu olarak diplomada alacaklar” dedi.

 

“ÇOCUKLARIMIZ 18 YAŞINDA MESLEK SAHİBİ OLACAKLAR”

Öğrencilerin yasa gereği 18 yaşından küçük oldukları için işçi statüsünde olmadıklarını hatırlatan Müdür Demir “Öğrencilerimizin İş kazası ve Meslek Hastalığı Sigortaları ödeniyor. Emeklilikte de geçerli olan primlerin yatmıyor ancak bunun da mücadelesini veriyoruz. Avrupa da mesleki eğitim alanında okullaşma oranı % 65 iken ülkemizde bu tam tersine. Ailelerimiz çocuklarını genellikle Fen ve Anadolu Liselerine yönlendiriyorlar. Halbuki devletimizin bu yönde destekleri çok fazla. 18 yaşında bir çocuğumuz bizden usta olarak mezun olup devlet desteklerini de alarak bir işletme açarak mesleğini yani altın bileziği koluna takacak” diye konuştu.

 

“ARA ELEMAN SIKINTISINI ORTADAN KALDRIR”

BESOB Başkanı Fehmi Erdem ise “Mesleki Eğitim Merkezimizden mezun olan bir öğrencimizin hem lise mezunu olması hem de ustalık belgesini olması ülkemizin ara eleman yetiştirmedeki bu sıkıntısının önüne geçecek bir uygulama olmuştur. Biz esnaf ve sanatkarlar çırak bulmakta zorlanıyoruz. Yetişmiş eleman konusunda bu uygulamanın hem ülkemize hem de esnaf ve sanatkarımıza faydası olacaktır” dedi.