Tüketiciyi Koruma Derneği Balıkesir Şube Başkanı Kemal Büyükışık, tüketicilerden en çok şikâyet aldıkları konunun internet üzerinden yapılan mesafeli satışların olduğunu belirtti. Tüketicileri 3D güvenliği olan alışveriş sitelerini tercih etmeleri yönünde uyaran Büyükışık, en çok mağduriyetlerin “Muhteşem Kasım’, ‘Kara Cuma’ gibi adlarla düzenlenen indirim günlerinde yaşandığına dikkat çekti

İnternet sitesinden alışveriş yapmak isteyen tüketicileri 3D güvenlik sistemi olan alışveriş sitelerini tercih etmesi yönünde uyaran Tüketiciyi Koruma Derneği Balıkesir Şube Başkanı Kemal Büyükışık, ‘Muhteşem Kasım’, ‘Kara Cuma’ gibi adlarla düzenlenen alışveriş kampanyalarına karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti.  İndirim günlerinde yapılan alışverişlerde ürünlerin kalitesi ya da alınan ürünün gönderilmemesi gibi sorunların yoğunlukta yaşandığına dikkat çeken Büyükışık, “Derneğimize en çok internet üzerinden mesafeli satışlardan mağdur olan tüketiciler geliyor. Genelde de şikayetler aldıkları ürünün kalitesinden ya da sipariş ettiği ürünlerin hiç ellerine geçmemesi yönünde oluyor. Biz bu süreçle ilgili tüketicilerimizi alışveriş yaparken nelere dikkat etmesi gerektiği yönünde bilgilendiriyoruz.  Biliyorsunuz kasım ayı içerisinde birçok alışveriş sitesinde ‘Muhteşem Kasım’, ‘Kara Cuma’ gibi isimlerle indirim kampanyaları düzenleniyor. Tüketicilerde bu sitelerdeki büyük indirimlerden faydalanmak adına buralardan alışveriş yapıyor.  Böyle indirim günlerinde tüketiciler genelde nitelik yerlerini niceliğe baktığı için ürünlerin kalitesinde sıkıntı yaşanıyor.  Bu satışlar genelde e-ticaret yoluyla mesafeli satışlar ile yapılıyor. Tüketicilerimiz mesafeli satışlarda hile hurdaya maruz kalmaması için alışveriş yaptıklarını senin güvenilir olması lazım. 3D dediğimiz güvenlik sistemleri olan firmaların siteleri tercih etmelidir. Alışveriş yaptıkları sitedeki yorumları okuyup bir öngörü çıkartılabilir. Ayrı ürün ve marka farklı alışveriş sitelerinde çok daha ucuz olabiliyor. Birinin 10 liraya sattığı ürünü diğer site 5 liraya satıyor. Böyle fiyat uçurumlarının olması normal değil” dedi.

ELLERİNDE YAZILI BELGE OLSUN

Tüketici şikayetlerinde izlenecek yolla ilgili bilgi veren Tüketiciyi Koruma Derneği Balıkesir Şube Başkanı Kemal Büyükışık, “Vatandaşlarımız ticaretlerde ve alışverişlerde yaşadıkları sorunlardan zaman kaybetmeden Ticaret Bakanlığının ya da bulundukları il ve ilçelerdeki Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru yapabilirler. 66 bin liraya kadar olan alışverişlerde Tüketici Hakem Heyeti konuya müdahil olabiliyor ve tüketiciyi savunabiliyor. Alışverişteki para miktarı 66 bin liranın üzerinde ise arabuluculuk sistemi ve mahkemeler devreye giriyor. Tüketiciler bu başvuruları yazılı bir dilekçe ve belgeleri ile yapmak zorundalar. Yaptıkları alışverişlerde faturaları kaybetmesinler ve yapılan alışverişleri genelde mesaj ya da mail yoluyla yazılı bir şekilde yapsınlar. Telefon yoluyla yapılan alışverişlerde ispat sıkıntısı yaşayabilirler. Ama ellerinde yazılı bir belge olduğunda haklı olduklarını ispat etmeleri daha kolay ve basit olacaktır” dedi.

İNTERNETTEN YAPILAN ALIŞVERİŞLERDE 14 GÜNLÜK CAYMA SÜRESİ VAR

İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde tüketicilerin dikkat etmesi gereken konulara da değinen Büyükışık, “İnternetten yapılan alışverişlerde tüketicilerin 14 günlük bir cayma süreleri vardır. Bu süreçte malı iade ederken yine mesajlaşma ve mail yollarını kullansınlar. Çünkü, orada yazılanlar delil niteliğinde onların haklarını koruyacaktır. Tüketicilerimiz alışveriş esnasında sözleşmelerin gerçekten okumalı. Biraz zaman ayırıp o sözleşmeleri okumadan tıklamayın” dedi.