Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

NE ÜRETEN NE TÜKETEN MEMNUN!

Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin, çiftçilerin emeğinin karşılığını alamamasından dolayı tarımdan kopuş yaşandığını belirtti.

Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı

Balıkesir’de hububat rekoltesinde bu yıl yüzde 20 seviyelerinde düşüş gözlendiğine dikkat çeken Mehmet Çetin, “Bu düşüş sadece hububatta değil sebze üretiminde de yaşanıyor.  Domatesin kilosu tarlada 2-3 lira, pazarda 20 lira. Bu sistemden emeğinin karşılığını alamayan üretici de yüksek fiyattan tüketen vatandaşta memnun değil” dedi.  Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin, çiftçilerin ürettiğinin karşılığını alamamasından dolayı tarımdan koptuğunu belirtti. SEMBOL Medya’ya açıklamalarda bulunan Mehmet Çetin, Balıkesir’de bu sene hububat hasadında yüzde 20 civarlarında bir düşüş yaşandığını belirtti.  Mevsim şartlarının yanı sıra çiftçilerin üretimden kopmasının da rekolte düşüşüne neden olduğunu ifade eden Çetin, “Bu sene hububat rekoltesi bölgemizde yüzde 20 seviyelerinde düştü.  Mevsim şartları ve yağmurun yeteri kadar yağmamasının yanı sıra bu düşüşün en büyük etkinlerinden biri de üreticinin ürettiğinin karşılığını alamamasıdır. Çiftçi üretirken yüksek girdi maliyetleri, mevsim şartlarıyla mücadele ediyor. Birde buna emeğinin karşılığını alamaması eklenirse her geçen yıl üretimde düşüşler yaşanır. Bugün domatesin kilosu tarlada 2-3 lira civarlarındandır. Bu fiyatlara üreticinin para kazanması mümkün değildir” dedi.

TARLADA 2-3 LİRA PAZARDA 20 LİRA!

Çiftçinin tarlada ürününü istediği fiyata satamamasına karşın pazarlarda ürünlerin yüksek fiyattan satıldığını belirten Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin, “Domates tarlada 2-3 liraya giderken pazarda en az 20 liraya üreticiye satılıyor. Bunun gibi son dönemlerde etin, sütün, sebzenin fiyatları düşmesine rağmen bu tüketiciye yansımıyor. Bu sistemden ne üreten ne de yüksek fiyattan ürünleri tüketenler memnun. Eğer çiftçimizi kazanır durumda tutamazsak üretici tarladan, üretmekten kaçar. Bir dönüm domatesin üreticiye maliyeti 30 bin lira. Bir dönümden elde edilen domates eğer 4 liraya satılırsa üretici 10 bin lira kar elde edecek. 2-3 liraya domates satışı üreticinin zarar etmesine neden olur” dedi.