Eğitim-Bir- Sen Balıkesir 1 Nolu Şube Başkanı Ercan Kunter, öğretmenlerin haklı taleplerine kulak verilmesini ve sorunlarına kalıcı çözümler üretilmesini beklediklerini açıkladı.

Eğitim-Bir- Sen Balıkesir 1 Nolu Şube Başkanı Ercan Kunter, 2022- 2023 Eğitim-Öğretim yılının son ermesi nedeniyle açıklama yaptı. Eğitimcilerin sorunlarına kalıcı çözümlerin üretilmesi gerektiğini ifade eden Ercan Kunter, “2022-2023 eğitim-öğretim yılı sona ermiş bulunmaktadır. 50 binin üzerinde insanımızın hayatını kaybettiği Kahramanmaraş merkezli depremler, eğitim-öğretime de büyük darbe vurmuştur. Eğitim çalışanları arasında yaşanan can kayıpları, yaralanmalar, psikolojik çöküş, konut ihtiyacı, hayat kalitesinin bozulması ve zorunlu yer değişikliği gibi etmenler, eğitim-öğretim üzerindeki olumsuz etkilerini hâlâ hissettirmektedir. Eğitim çalışanları her zaman olduğu gibi deprem sonrasında da fedakârlık ve adanmışlıkla eğitim-öğretimin eksikliklerini ve aksaklıklarını kapatmak için çaba sarf etmiştir.  Öğretmenlerin işlerinden memnuniyetleri ya da memnuniyetsizlikleri, eğitimin niteliğini, dolayısıyla ülkenin geleceğini ilgilendirmektedir. Öğretmenlerin umutsuzluğa kapılmalarını önlemek ve onlardan kaliteli hizmet almak için, kendilerine en başta iyi bir eğitim sistemi, iyi çalışma ortamı ve iyi imkânlar sunulmalıdır. Sorumluluk sahipleri, eğitim çalışanlarının içinde yaşadığı durumun “mutsuz mecburlar” üretme potansiyeline sahip olduğunun farkına varmalı ve sorunlarına çözüm üretme, beklentilerini karşılama gayretinde olmalıdır. Sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesi, beklentileri karşılamaktan uzak olmakla birlikte Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkarılması, öğretmenlere 3600 ek gösterge verilmesi, kariyer basamaklarının ücret artışlarıyla birlikte yeniden hayata geçirilmesi, aday öğretmenliğin aday öğretmenlerde oluşturduğu gereksiz yük ve stresten arındırılarak yeniden tasarlanması, bu eğitim-öğretim yılında eğitim camiasının bir kısım sorunlarının nihai çözüme kavuşması anlamında olumlu gelişmelerdir.

 

Eğitimcilerin haklı taleplerinin yerine getirilmesini beklediklerini ifade eden Eğitim-Bir- Sen Balıkesir 1 Nolu Şube Başkanı Ercan Kunter, “Haklı taleplere duyarsızlık ve yanlış istihdam politikası, eğitimcilerin moral ve motivasyonunu olumsuz etkilemekte, eğitimde verimliliği düşürmektedir. Öğretmen atamalarında mülakatın kaldırılmaması, alan değişikliği, kariyer basamaklarında sınav ve uzun hizmet süreleri dayatması, öğretmen istihdamında güçlük çekilen bölgelerde görev yapanlara ilave teşviklerin verilmemesi, eğitim kurumu yöneticiliğinde özlük haklarını ve yetkileri geliştiren kariyer odaklı sürdürebilir bir sistemin halen hayata geçirilememesi, öğretmenleri şiddete karşı koruyacak bir yasal düzenlemenin çıkarılamaması, öğretmenlerin yer değişikliği taleplerinin karşılanmamasının doğurduğu mağduriyetler, ücretli öğretmen istihdamı gibi sorunların çözümünde ivedi olarak adımlar atılmalı, daha nitelikli ve verimli bir eğitim sistemi kurulmalıdır. Acil çözüm bekleyen sorunlarımızı sıralayacak olursak, şu sorunlar karşımıza çıkmaktadır: Eğitim çalışanlarının mali kayıpları giderilmelidir. Öğretmenlik Meslek Kanunu’ndaki eksiklikler tamamlanmalıdır. Öğretmenlerimizin yer değişikliği talepleri karşılanmalıdır. Şube müdürlerinin feryadı duyulmalı, sorunları bir an evvel çözülmelidir. Depremin eğitim sisteminde açtığı yaralar hızla sarılmalıdır. Sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik son bulmalı, kadrolu istihdam esas alınmalı, kadroya geçiş düzenlemesinin belirsiz sonuçları ortadan kaldırılmalıdır. Eğitimcilerin motivasyonunu artıracak bir kariyer sistemi oluşturulmalıdır. Eğitim çalışanlarına yönelik şiddete seyirci kalınmamalıdır. Mülakatla öğretmen atama yöntemi kamu vicdanını yaralamaktadır. İstihdamda zorluk çekilen bölgelerde cezbedici yöntemler uygulanmalıdır. Eğitim kurumları yöneticiliği liyakat ve kariyer ekseninde profesyonel bir meslek olarak yapılandırılmalıdır. Öğretmen açığı kapatılmalıdır. Alan değişikliğine ilişkin talepler bir an önce yerine getirilmelidir. Hizmetli ve memurların hakları iyileştirilmelidir. Okulların yardımcı personel ve donanım ihtiyacı karşılanmalı, okullara doğrudan ödenek tahsis edilmelidir.