Türkiye’de bu yıl,  ‘Saatler geri alınacak mı?’ sorusu cevap buldu. Cumhurbaşkanı kararıyla, gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta uygulanan ileri saat uygulamasının bu yıl ve her sene, yıl boyu sürdürüleceği açıklandı.

RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI

Avrupa ülkeleriyle beraber ülkemizin de uyguladığı ‘kış saati’ uygulaması geçen yıl Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte kaldırılmıştı. Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta uygulanan ileri saat uygulamasının devam ettirilmesiyle ilgili karar dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, 28 Ekim 2018 Pazar günü Avrupa ülkeleri kış saatine geçerken (saatleri geri alacaklar) Türkiye’de ise yaz saati uygulamasının devam edeceği bildirildi.  Yani Türkiye’de  saatler artık geriye alınmayacak.

AVRUPA İLE SAAT FARKI
Türkiye ile Avrupa arasındaki saat farkı 1 iken İngiltere’yle fark iki saat. 28 Ekim’den sonra İngiltere ve Avrupa Birliği ülkelerinde saatler birer saat geri alınacak. Türkiye’nin Avrupa ile saat farkı 2’ye, İngiltere ile 3 saat olacak.

TELEFON AYARLARINA DİKKAT
Türkiye’deki sabit saat farkı uygulamasıyla ilgili akıllı telefonlara dikkat edilmesi gerekiyor. Telefonu otomatik modda olanların saatlerinin Avrupa saatine göre 1 saat geri alınmaması için telefonlardaki otomatik modun devre dışı bırakılması gerekiyor.Bunun için yapılması gerekenler; Android: Telefonunuzun ayarlar bölümünden “Genel” e tıklayın. Daha sonra “Tarih ve saat” kısmına gelerek, işaretli olan “Otomatik tarih ve saat” alanını devre dışı bırakın. İOS Telefonların “Ayarlar” bölümünden “Genel” alanına gelerek “Tarih ve Saat” bölümüne girin. Ardından “Otomatik Ayarla” özelliğini devre dışı bırakıp saatinizi manuel olarak ayarlayın.

YAZ SAATİ UYGULAMASI 23 EKİM 2017’DE KALDIRILDI

Resmi Gazetede yayınlanan kararla, yaz saati uygulanması hakkındaki 23 Ekim 2017 tarihli ve 2017/10921 sayılı Bakanlar Kurulu kararının da yürürlükten kaldırılmış oldu.

Söz konusu kararın yürürlüğe konulmasına, 697 sayılı “Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanun”un ikinci maddesi gereğince karar verildiği açıklandı.

Yaz saati uygulamasına devam eden Türkiye’de tüm sene boyunca yaz saati uygulanmasına devam edilmesine karar verildiğinden kış saati uygulamasına geçilmeyecek. Yani saatler geri alınmayacak