Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

SAĞLIK ARARKEN SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN!

Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Göksel Gümüş, internet üzerinden satılan gıda takviyesi, vitamin ve ilaçların insan sağlığı için büyük bir tehdit oluşturabileceğini belirtti. ‘

Balıkesir Eczacı Odası Başkanı

‘Eczane’ ibaresinin yer aldığı internet sitelerinin hiçbirinin eczane olmadığını kaydeden Göksel Gümüş, “Sağlık ararken sağlığınızdan olabilirsiniz. İnternetten değil eczaneden alın” dedi. Son dönemlerde ‘eczane’ ibareli internet siteleri üzerinden gıda takviyesi, vitamin ve ilaçların satışı artış gösterdi.  Denetimi konusunda akıllarda soru işareti bu ürünlerle ilgili Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Göksel Gümüş, vatandaşları dikkatli olmaları yönünde uyarıda bulundu. İnternet üzerinden satılan ürünlerle vatandaşların sağlık bulmaya çalışırken sağlığından olabileceğine dikkat çeken Gümüş, “İnternette satılan ilaç ve ilaç dışı sağlık ürünleri sahtedir. Eczacıların internet sitesi açması ve internette satış yapması yasaktır. Sonunda ‘eczane’ ifadesi olan internet sitelerinin aslında hiçbiri eczanelere ait değildir. 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun uyarınca eczanelerin internet sitesi açması yasaktır. Dolayısıyla internette halkımızın gördüğü, sonu ‘eczane’ ile biten veya adında ‘eczane’ geçen hiçbir platform aslında bir eczaneye ait değildir. Yani burada bir kandırmaca var. Zaten bizim de en büyük mücadelemiz bununla. ‘Eczane’ ismini, eczanenin güvenilirliğini, tedarik zinciri ile ilgili konumunu internette kullanıyorlar. Eczane halkın en yakın sağlık danışmanıdır, Eczane güvendir. İşte Eczane’nin bu güvenilirliğinden faydalanarak, internette sahte, bozuk, merdiven altı üretim ve taklit birçok ürünü satarak halkımızı kandırıyorlar. Sahte ürünler, halkın sağlığını ciddi anlamda tehdit ediyor. Tüketicilerin “ucuz” olduğu düşüncesiyle buradaki satış kanallarına yöneldiği düşünüyorum ancak hiçbir denetimi olmayan bu ürünlerin ciddi yan etkilere yol açabildiğini ve sağlığı tehdit ettiğini unutmamalıyız” dedi.

ÜRÜNLERİN HANGİ KOŞULLARDA SAKLANDIĞI BİLİNMİYOR

Eczanelerin Sağlık Bakanlığı’nın denetimlerine tabi olduğunu, belli bir sistem içerisinde çalıştığını dile getiren Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Göksel Gümüş, “Birinci basamak sağlık kuruluşu olan eczanelerimiz, Sağlık Bakanlığının rutin denetimlerine tabidir. Sağlık ürünleri, üretiminden son kullanıcıya ulaşıncaya kadar bütün aşamalarda İlaç Takip Sistemi ve Ürün Takip Sistemi üzerinden izlenir. Bu sistemler üzerinden ürünün son kullanım tarihi, orijinalliği, saklama koşulları gibi birçok kriteri Sağlık Bakanlığı ve bizler takip ederiz. İnternetten alınan ürünlerde bu aşamaların hiçbiri denetime tabi değildir. Söz konusu ürünlerin tedarik zincirinde de aksamalar olur, uygun saklama koşullarında saklandıklarını bilemeyiz. Aynı zamanda size ulaşana kadar da bu aylarda fazla sıcağa, kış aylarında eksi derecelerde taşınarak donmaya maruz kalabilirler. Hangi koşullarda taşındığı, alıcıya ne şekilde ulaştığı belli değildir. Bu tedarik zinciri aksadığı için ürünün bozulması ve bundan kaynaklı yan etkilerin oluşması olasılığı da oldukça yüksektir” dedi.

SAĞLIĞINIZI RİSKE ATMAYIN!

İnternetten satılan ecza ürünlerinin insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ettiğini vurgulayan Gümüş, “ Sonuç olarak internette satılan sahte ve bozuk ürünler halkın sağlığını ciddi anlamda tehdit ediyor ve maalesef bu tip ürünler piyasada giderek çoğalıyor. Halkımızın buna karşı tedbirli olması gerekiyor. Sağlık profesyonellerinin de halkımızı bu durumlara karşı uyarması gerekiyor. En güvenilir yöntem de bu tip ürünleri eczanelerden temin etmektir. Eczaneden aldığınız ürün asla ve asla sahte olmaz. Gıda takviyeleri konusunu da vurgulamak isterim. Gıda takviyelerinin bir uzmana danışmadan kullanılmaması gerekir. Zira onlar da ilaç etkisi gösterebilen maddelerdir. Hangi gıda takviyesi hangi hastalıkta ve hangi kişilerce kullanılmalıdır sorularının cevabı çok önemlidir. Doğru gıda takviyesi kullanımı ve bu üründen fayda görebilmek ancak böyle mümkün olur. Örneğin, kalp hastalığı olan ve kan sulandırıcı kullanan birinin, Omega 3 takviyesi alması, kan sulandırıcı özelliğini artırdığı için yanlıştır ve istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Bu tarz ürünleri kullanmadan önce mutlaka doktor ve eczacıya danışılması gereklidir.  Burada en büyük iş halkımıza düşüyor. Sağlık ürünlerini ‘ucuz’ olduğu için internetten almak yerine en doğru olanı, güvenli şekilde eczanelerden satın almalarını tavsiye ediyorum. Eczane dışında farklı platformlarda satılan hiçbir sağlık ürününe güvenmeyin ve sağlığınızı riske atmayın.