Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

Sahurdan hemen sonra uyumayın!

Uzmanlar Ramazan’da sahurdan hemen sonra yatılmasının doğru olmadığını söylüyor…

Uzmanlar Ramazan'da sahurdan hemen

Uzmanlar, Ramazan ayının sağlıklı geçirilmesi için dikkat edilmesi gerekenler hakkında uyarılarda bulundu.

Yağ ve protein dengeli alınmalı
Ramazan’da yılın diğer aylarından farklı olarak 3 veya daha fazla olabilen öğün sayısının 2’ye düşmesi nedeniyle enerji alımı ve gıda alımının genellikle azaldığını işaret eden uzmanlar “Yeterli enerjiyi sağlayabilen üç gıda grubundan karbonhidrat, yağ ve protein tüketiminin dengeli şekilde olması tercih edilmelidir. Metabolizmanın yavaşlaması ve enerji tüketiminin yılın diğer ayları ile benzer olması nedeniyle aşırı enerji veren gıdalar ve içeceklerden kaçınılmalıdır” dedi.

Yeterli uyku önemli
Uyku düzenin önemine de değinen uzmanlar, “Uyku eksikliği arttığında kişide ruh hali değişimleri, halsizlik hissi ve genel yorgunluk hali ortaya çıktığı için yeterli ve kaliteli uyku Ramazan ayında büyük önem kazanmaktadır. Uykusuzluğa bağlı olumsuz etkilerin önüne geçilebilmek için yeterli gün ışığı maruziyeti, öğünlerin düzenlenmesi ve uyku uyanıklık dengesinin sağlanması gerekmektedir” dedi.

Aşırı karbonhidrat ve yağdan uzak durulmalı
Bazı besinlerin sağlık sorunlarına ve kilo alımına neden olabileceğini ifade eden uzmanlar, “Aşırı karbonhidrat ve yağ tüketimi, uyku düzeninin sağlanamaması, hareketsizlik, aşırı efor gerektiren sporların yapılması ve sigara gibi alışkanlıkların azaltılmaması Ramazan ayında sağlık sorunlarına neden olabilmektedir” diye konuştu.