CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın, havaların ısınmasıyla artan orman yangınlarına dikkat çekti.

 

İktidarın orman yangınları ile mücadele politikalarını eleştiren Ahmet Akın, “ İktidar; politikalarını yangınları ‘söndürme’ üzerine kurmuş, yangınları ‘önleme’ politikası üretemediği için de ihmal, dikkatsizlik, kaza ve kasıt gibi insan unsuru kaynaklı orman yangınına yol açan nedenler 2002 yılından bu yana ciddi oranlarda artmıştır” dedi.

CHP’li Ahmet Akın, Türkiye’nin doğal zenginliği olan ormanların korunmasının ve geliştirilmesinin hayati bir mesele olduğunu, ormanların sürekli bir tehdit altında bulunduğunu ifade etti. “Sadece sigara nedenli çıkan orman yangınlarında son üç yılda bin 272 adet Balıkesir Atatürk Stadı kadar ormanlık alan kül oldu. Son 3 yılda piknik nedeniyle çıkan orman yangılarında Balıkesir’in Ekinlik Adasıdan büyük bir alanı kaybettik” diyen Ahmet Akın, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Önergesinde 17 yıllık iktidarın orman yangınları ile mücadele politikalarını eleştirdi. Ahmet Akın önergesinde şu görüşleri dile getirdi:

“Orman yangınını söndürmekten daha önemli olan orman yangınını önleyecek tedbirler almaktır. 17 yıllık döneminde İktidar; politikalarını, yangınları ‘söndürme’ üzerine kurmuş, yangınları ‘önleme’ politikası üretemediği için de ihmal, dikkatsizlik, kaza ve kasıt gibi insan unsuru orman yangınına yol açan nedenler 2002 yılından bu yana ciddi oranlarda artmıştır.” 2002’de bin 471 orman yangını 2018’de 2 bin 167’ye çıkmıştır. Son 90 günde (25 Mart ile 25 Haziran 2019 tarihleri arasında) aralarında Balıkesir’in de bulunduğu (10 orman yangını) 23 ilimizde çıkan toplam 200 yangın, havaların ısınması ile birlikte vatandaşlarımızın endişelerini artırmaktadır. Yangın sezonunun başlaması ile Bakanlığınızın orman yangınlarının önlenmesi konusunda hangi çalışmaları yaptığı kamuoyunca merak edilmektedir.”  dedi